fredag, december 13, 2013

Lusse

 
Idag vill Tatjanis ha Lussetema i sin decemberutmaning - jag bidrar med min lussemorgon. Firade alldeles ensam med inspelad Lucia på tv. Mannen behövde åka tidigt i morse för att hinna till möte på Kastrup och jag fick skjutsa dottern till bussen.
 
Passade på att köpa müslibulle på fiket och fixade sedan lyxfrukost hemma, med stor kopp te och hembakt lussekatt. Slog mig ner vid tv'n och satte igång lussefirandet.
 
Tappade snart koncentrationen, även om det var väldigt vackert, alla de traditionella sångerna, Lucia med rött band om midjan och som faktiskt också sjöng - allt precis som jag vill att det ska vara! Det måste inte alltid vara traditionellt, men jag tycker det är ganska skönt att slippa fyrtioåtta lucior bara för att det ska vara rättvist och nu ska man tydligen inte heller få fotografera sina barn i luciatågen ... vart är vi på väg?! Människan hinner inte med utvecklingen i sin egen tid, eller?

 
Det enda jag kan säga i allt detta är att jag inte kan se att min generation har mått direkt dåligt av att det röstades fram en lucia, vi andra (ok, jag blev faktiskt Lucia ett år till min stora lycka men också med så ont i magen så nervös jag var så jag vet knappt vad jag minns mest) vi fick vara tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar/gummor och tomtar om vi ville. Våra föräldrar fick fotografera och filma hur mycket de ville, helt ovetande om att det många år senare skulle finnas ett flertal sociala medier via internet där alla föräldrar inte har samma åsikt kring sina barns integritet.
 
Det är en balansgång när man ger sig in på funderingar kring uppfostran, skola och metoder, men jag kan ändå ana en klar tendens till att all "curling" och alltför mycket beskydd (därmed inte sagt att jag tycker det är ok att exponera sina barn i tid och otid på internet, det är en annan fråga) inte alls gynnar våra yngre generationer. Vi behöver lära oss att man inte glider fram på ett bananskal genom livet, att det finns de som är både bättre och sämre än oss själva på olika saker och att man ibland sätts på prov.
 
Jag erkänner, jag tyckte inte att det var roligt att bli vald bland de sista varje gång vi skulle spela någon sorts bollspel i skolan. Men ganska ofta var det andra som kom till mig och bad mig texta något eftersom de gillade min handstil eller stava ett ord och senare kanske skriva lite texter. Att lära sig att människor har olika kvaliteter och är olika är också viktigt och kan vara mycket bra att veta innan man möter verkligheten i arbetslivet. Där sållas vi ganska hårt och ännu värre har det blivit! Och rapporter berättar fortfarande om många allvarliga fall av mobbning i skolorna! Trots många grupper som försöker engagera ungdomar ute på skolorna kommer vi inte åt detta förfärliga problem. Är det månne så att vi vuxna inte ser tillräckligt tydligt vad som händer? Är människor för rädda för att lägga sig i? Blundar vi?
Det är fint att flera kända personer gått ut med att de varit mobbade i yngre år, jag tror ändå att det kan lägga lite hopp och förtröstan i att det kan bli bra. Även om det inte gör situationen lättare för den drabbade, så kanske personer i dess närhet blir mer observanta.
 
Och när vi ändå är inne lite på skolvärlden, när ska skolan börja avsätta lite tid för att fokusera på studietekniker? Vår dotter tar studenten till våren och har under alla sina år behövt hämta tips hemifrån, även om det inte alltid är så roligt att lyssna på sina föräldrar. Dessutom ser ju skolgången väldigt annorlunda ut nu än för mer än trettio år sedan! Det jag minns för min egen del är i varje fall vikten av repetitioner för inlärning, inte att bara forcera framåt så fort man gjort klart en uppgift. Men det här kan diskuteras i evigheter och hör ju inte alls till lussefirande så nu avslutar jag de här funderingarna!
 
I varje fall, jag lät programmet rulla på och lyssnade på den rofyllda musiken samtidigt som jag åt min frukost och tog mig genom högen av mail som låg i inboxen. Hade inte alls tid att ägna någon tid åt datorn igår och vips så har det ramlat in en massa reklam och annat. Men jag förskansade mig åtminstone till en 30-dagars fri premiumtjänst för musiklyssning och nu ska jag skriva in i almanackan när jag måste säga upp den för att det inte ska bli en evighetslång prenumeration:)
 
Nu ska jag ta en liten bloggrunda:)
Ha en fin Luciadag<3

8 kommentarer:

 1. Vackra luciabilder. Så mycket kloka tankar du har. Ha en fin luciadag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Verkligen kloka ord.
  Ha en trevlig lucia!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej Suz!
  En hälsning från slätten nedanför dig! Många tankar du fick med denna luciadag! En del instämmer jag i annat kanske jag har andra tankar kring. Jag är beredd att förstå den förskola som satte film- och fotoförbud. Har under ett antal år i ett tidigare jobb kommit i kontakt med barn med skyddad identitet. Bara skolkataloger var en mardröm men detta med att barnen läggs ut på nätet, tex facebook är av en helt annan kaliber. Att lägga ut sina egna barn får man själv avgöra men då en hel del inte tycks förstå vad det kan innebära för andra när fotona görs offentliga kan jag se risken med det.
  Skolvärlden väcker många känslor, dit har våra pojkar inte nått ännu. Återstår att se hur det blir!!
  Din luciamorgon lät jätte mysig hoppas resten av dagen fortsatt i samma tecken!
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Anna!
   Hade skrivit en lång kommentar och när jag publicerade insåg jag att något ord slunkit bort så det fick en annan mening:(
   Men jag håller med dig, det är en svår fråga och min synpunkt i inlägget handlar egentligen mest om att jag tycker det är tråkigt att inte få möjligheten att ta bilder för att spara för privat bruk, att visa barnen när de blir större och vilka kompisar de hade på dagis t ex. Det är sorgligt att inte alla vuxna inser riskerna med att publicera bilder på nätet.
   Jag är ingen bakåtsträvare, men här måste jag säga att "det var bättre förr" då vi inte löpte risk för att bli exponerade hur som helst. I varje fall var det rätt mycket svårare.

   Min dag har varit lugn och behaglig efter det att jag röjt undan efter gårdagens glöggmingel:)
   Hoppas du också haft en skön dag!
   Kram
   Suz

   Radera
 4. Jag tycker att olika omröstningar där utseende är det enda kriteriet kan det inte komma något gott av. Det är en annan sak att lotta fram en lucia, det tycker jag är helt okej.

  Sedan tycker jag att det är lite på tiden att folk börjar ifrågasätta vad de publicerar på nätet och i sociala medier, och där kan förbudet spela roll, en del verkar inte ha någon form av självcensur varken för sig själva eller för andra. Det var ju en helt annan sak när man fotograferade "förr" (låter som om vi snackar om stenåldern, hmm..) och fick ett pappersfotografi som i bästa fall hamnade i ett album men där det aldrig kunde spridas och hamna i vilka händer som helst och användas i många fall som man knappt kan tänka sig. Nu kanske det i det allra flesta fall sker en spridning av foton på ett väldigt oskyldigt sätt, men även om de dåliga fallen kanske är få så kanske man ändå bör ta större hänsyn till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du en vettig synpunkt! Och just lucia blir ju ofta utseendefixerat, även om det också kan handla om sångröst ibland. I egenskap av mamma till en artongårig tjej ser jag ju hur förfärligt viktigt utseendet ter sig i många sammanhang och vi har haft många och långa diskussioner här hemma. Och hur viktigt är det inte att vi informerar våra barn och ungdomar om att vara försiktiga med vad de publicerar på nätet!

   Det är en svår balansgång med alla sådana här frågor. När man frivilligt ger sig in i tävlingar och omröstningar har man tagit ett beslut om att man accepterar konsekvenserna. Annat är det ju när någon bestämmer att det ska vara omröstning i t ex en klass. Berörde de här frågorna igår vid samtal där det också finns pedagoger, och inte är det mer självklart när man jobbar i skolvärlden. Tiderna förändras och det är inte alltid lätt att fånga upp alla frågor och göra "rätt".

   När jag var liten och blev vald till lucia kan det inte ha handlat om utseendet för det fanns så söta tjejer i min klass, möjligen sjöng jag med klar röst för det var långt innan en musiklärare berättat för mig att jag inte kunde sjunga. I varje fall lyfte den här händelsen mig och jag insåg att även om jag inte var den sötaste så hade jag ändå en chans att få lysa en liten stund. Precis som de övriga i klassen, för jag vill minnas att vi alla hade en liten roll när vi lussade för våra familjer. Det är med värme jag minns vår fina lärare som verkligen såg alla sina elever.

   Jag håller med dig, tänk om alla var införstådda med vad som kan hända med bilder vi publicerar på nätet. Bättre att vara överförsiktig. Därför blir jag så ledsen att det ska behövas förbud för att människor ska förstå! Absurt, men som jag sa - vi hinner inte med vår egen utveckling och uppenbart är att många inte ens tänker på vad de gör.

   Ha en fin kväll!

   Radera
 5. Kloka ord du skriver. Vi har diskuterat detta en del på mitt jobb på förskolan och det är inte helt enkelt. Det tråkiga är ju att inte alla har sunt förnuft gällande sociala medier. Håller fullständigt med om att dagens unga behöver lära sig att allt inte alltid är rättvist och att man möts av motgångar ibland.
  Kram.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz