torsdag, mars 29, 2012

Fotoredigering och andra tankar

Foto och redigering: Sofie J.

Så här kan det se ut när min dotter varit i farten med Photoshop. Hon redigerar och sätter ihop, fixar med bilderna så att ljus och känsla blir mysigt ... precis som många av er andra duktiga bloggare också gör. Kika gärna in på hennes fotoblogg, Sofie Johansson Portfolio . Där finns en frisk blandning av bilder, hon är ju tonåring så man behöver ha lite tanke på det emellanåt ;)

Foto: Suzann (alltså jag:)) Redigering: Sofie J.

Min stackars dotter har försökt att ta sig an sin förfärligt datordåliga mamma och lära henne lite små trix med redigering, resultat - förfärligt! Och inte var det hennes fel, jo lite ... det gick för fort ;)
Hon håller ju på med Photoshop CS5, pysslar ju med det i skolan! Och för mig hade Elements räckt både länge och väl. Tid och tålamod, en jätteportion. Men kanske en vacker dag ... det är ju så mycket man vill lära sig.

Massor av olika saker vill jag lära mig och göra! Inte bara fotoredigering, utan även mer om fotografering, mer om att sy kläder, baka fler och godare bröd, måla akvarell, skriva en bok (!), göra en kokbok (ha, ha), prata flytande franska, sy, sticka och virka saker som halsdukar, sjalar, vantar, sockor och plädar.

Det här är bara en bråkdel av allt som poppar upp när jag går omkring i skogen och filosoferar på mina promenader. Just i de stunderna, eller när jag inte kan somna - då kan det kännas som om jag har tusen idéer som bara far runt i huvudet och som jag inte får någon ordning på. De blir liksom bara tankar och aldrig handling.

Eller jo, ibland blir det handling. Som till exempel förra året, när jag köpt härliga klänningstyger och gav mig ikast med lite kopiering av en favorit i garderoben. Fast med lite ändringar, som blev mycket ändringar och till slut kändes som mormors gamla städrock! Inte kul, då tappar jag sugen och tycker att jag är urkass och har ingen talang what so ever. Men som tur är lyckas jag för det mesta låtsas som ingenting, det vore ju galet att leva livet utan en massa idéer!

Och det är så typiskt mig, att aldrig riktigt kunna följa ett mönster slaviskt. Det finns alltid något jag vill ändra på, göra om eller lägga till. Att jag inte kan lära mig att resultatet oftast blir bäst om jag kör enligt beskrivning. Det lär ju vara det mest beprövade. Fast i recept har jag oftast tur, där har det många gånger blivit godare när jag kört på magkänslan och provat på mitt sätt. Men där handlar det ju mest om tycke och smaklökar, inte så mycket om passform ;)

Men vad göra när man har en idé i huvudet? Så vill jag ha det - hur kommer jag dit? Attan att det ska vara så svårt att få till det som man vill! Jag kan se den där klänningen framför mig, hittar den inte i  någon butik (kanske någonstans, till ett pris som skulle ätit upp hela min årsbudget på klädkontot och alltså INTE  hamnar i min garderob). Är ingen fena på att rita den där bilden heller, bara vet hur jag vill ha den - vill göra den själv. Känner kreativiteten flöda och det kliar i fingrarna. Åh så fin den kommer att bli! Och så kan man göra si och så och ditten, datten och fnutten. Får ett sådant inspirationsflöde när jag surfar runt bland nätbutikerna eller springer runt i rent fysiska butiker. Sammanfogar de bästa bitarna och får till en dröm.

Och så en dag sitter jag där vid symaskinen, äntligen hittat tyget (eller ett substitut, för det exakta tyget hittar jag inte) och så har tummarna liksom placerat sig på fel ställe. Alla idéer är puts väck och det lilla tålamod jag rustat mig med blåste bort i tvärdraget från de öppna fönstren. Då kommer den där lilla elaka figuren och sätter sig på min ena axel och påminner mig om "städrocken" eller något annat misslyckat projekt. Den skriker så högt att mitt självförtroende inte kan göra sig hört. Minns inte de lyckade projekten och får mig skakig i både tanke och handling. Men skam den som ger sig!

Jag vill, jag kan, jag ska!

1 kommentar:

  1. Åh vad jag känner igen mig i det du skriver! Jag har oxå tusen idéer i huvudet som sällan tycks bli verklighet.. Nån gång kanske..? Ha en härlig dag!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz