lördag, september 24, 2011

Lördagsgott


Alla minns väl Tina och jättegott :) Jag har hämtat mycket inspiration från hennes kokböcker. En skön känsla av att kunna improvisera om man så vill också. Men ibland faller vissa kokböcker i glömska och så plötsligt blir man sugen på en gammal favorit ... här kommer receptet på vårt lördagsmys:

Varm getost med färska  fikon (receptet hämtat ur Tinas kokbok på bilden ovan)

4 personer
4 skivor getost, ca 1 cm tjocka

1 dl socker
4 färska fikon
1-2 msk balsamvinäger
1 dl rödvin
1 kvist färsk rosmarin (eller ½ msk torkad)

Sätt ugnen på 225º. Dela fikonen i halvor och skär bort den yttersta rundningen på varje halva, så att fikonen ligger stadigt. Smält sockret i en stekpanna. Lägg fikonen i det smälta sockret och häll på balsamvinäger och rödvin. Lägg i rosmarinkvisten. Vänd fikonen i såsen och låt det hela småputtra några minuter.
Lägg getostskivorna på ett ugnssäkert fat och baka dem 4-5 minuter i ugnen. Lägg fikonen på den varma osten och ringla till sist lite sås över. Servera med nyrostat bröd.

Tips från mig! Lägg inte fikonen i det smälta sockret, rör försiktigt ner vinäger och rödvin först. Jag brukar råka ut för att sockret stelnar lite när vinet hälls i och då är det lite jobbigt att ha fikonen där. Sen tycker vi att det är väldigt gott att gratinera osten på brödet, istället för att servera det till.

Smaklig spis!



1 kommentar:

  1. Det här låter farligt gott!
    Tack för att du lägger ut receptet, vi ska prova det här hemma ;)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz