söndag, september 22, 2013

Cabbetur 2013


Lördagens väder lovade gott och vi vaknade till sol och klarblå himmel. Därför inledde jag lördagen med sconesbak inför planerad cabbetur med goda vänner. Turen styrdes mot Gyllebosjön för första fikastopp. Molnen tornade upp sig och det var ganska blåsigt vid den lilla sjön, men vi hade tur och fick ta över ett bord där solen kikade fram mellan molnen och där det var lugnt och skönt.

 
Våra vänner hade aldrig varit vid Knäbäckshusen så nästa mål blev naturligtvis denna lilla söta by med den smått exotiska stranden nedanför sig. Ljuset var magiskt och vid äppelodlingarna alldeles bredvid parkeringsplatsen kan man skymta Stenshuvud, liksom nere på stranden.
 
Laman och en hel massa får såg vi på de vidsträckta fälten vid Ravlunda, men först tog vi vägen inom Kivik. Vägen ringlar sig genom böljande kullar med äppelodlingar och på något ställe skymtade vi även vinrankor. Skogar, ängar, porlande bäckar - vi passerade genom ett härligt landskap och konstaterar att det är så lätt att bli hemmablind. Att vi inte ser allt det vackra vi har på så nära håll, utan far iväg på tok för långt och lägger allt krut på en vecka eller två för att tillgodose upptäckarglädjen i oss. När vi har så mycket att upptäcka alldeles inpå oss!
 
 
Kivik är starkt förknippat med äpple för mig och förberedelserna inför årets äppelmarknad nästa helg var redan i full gång. Vi har endast besökt denna marknad en gång och tyckte att det var alldeles för mycket folk och trängsel, men visst är det vackert med tavlan av äpple och roligt att det ordnas sådana här event. Man skulle kanske åka ut och kika på tavlan någon dag efteråt istället;)
 
 
Efter en liten promenad vid Kiviks hamn fortsatte vi till Ravlunda och körde genom hela området där vi såg både får, kor och hästar och en lama. Vädret gäckade oss och himlen bjöd på många olika molnformationer som färgade havet i många nyanser. Men regnet höll sig borta och vi fortsatte turen förbi Rigeleje, vilket får mig att tänka att vi förflyttat oss till Danmark. Jag gjorde en snabbsökning på ortens namn, men hittar ingen historia utan mest upplysningar om stugor som uthyres. Men det är ett intressant ämne, varifrån våra ortsnamn härstammar. Kan vara en lämplig sysselsättning för en regnig dag i höst, att leta lite historia.
 
 
Vi tog så god tid på oss under dagen att ursprungsplanen att äta en sen lunch på Bäckaskogs slott fick vi överge. Så vi styrde kosan mot Åhus istället och tänkte oss ett besök på gästis, men tji fick vi även där eftersom vi kom så sent. Och vänta på kvällssittningen var vi inte intresserade av. Nu gick det ingen större nöd på oss. Vi tog en liten promenad och tittade på båtarna längs kajen och bestämde oss sedan för att chansa på en lite nyare restaurang, Spice, som var helt okej.
 
På vägen hem åkte vi slingrande småvägar genom småbyar med namn som Rebbetuaröd, då är vi vilse på hemmaplan kan vi erkänna. Men våra vänner hittar där och helt plötsligt bromsades det in och blinkades vänster mitt ute i ingenstans, in på en liten grusväg och vips var vi vid Yangtorp. Här finns säkert massor att orda om detta ställe, men jag är inte så påläst utan väljer att bara fascineras av bygget och hoppas att det kommer ställas iordning.
 
Efter en heldag ute, vilket det blir när man kör nercabbat, är man ganska mör så trötta och belåtna avslutade vi dagen i tvsoffan väntandes på dotterns hemkomst från besök av kompis i norra Skåne. Allt väl här, förutom dotterns förfärliga förkylning och en något tråkig hals hos mig.
 
Tack för en härlig lördag, vi ser fram emot fler turer nästa år!


1 kommentar:

  1. God morgon Suz!
    Vilken härlig cabtur ni varit på! Låter alldeles underbart! Varm och skön helg har vi haft. Nu ny vecka med pojkarna här!
    Önskar dig en fin måndag!
    Kram Anna

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz