fredag, juli 13, 2012

Perfekt väder?


Ja, åtminstone för att stå inomhus och baka ;) Det blev inte ens frukost utomhus, fick hålla mig till uterummet ... men det kan faktiskt vara riktigt mysigt det också. Höra regndropparna på taket och ändå vara lite ute, liksom. Lika bra att försöka tänka så, det finns värre saker än vädret.

Fast vädret har tyvärr väldigt stor betydelse för våra kompisar och alla andra som driver lantbruksverksamhet. Beundrar och förvånas över ert lugn, trots de problem allt regn orsakar för er. Hoppas innerligt att det bättrar sig och att det går att rädda något!


I vårt kök råder idag ett lugn ... idag är jag ledig och gör det jag vill just nu - nämligen bakar. Deg på jäsning för surdegsbaguetter och frukostbullar, två grova limpor i ugnen (se ovan). Det flyter på och jag har tagit mig tid för en 11-kaffe och en stund med inlånad Lantliv från mamma. Jag stressar inte, tänker ta fler pauser ...

Här kommer receptet till bröden:

Snabbt grovt formbröd
(1 bröd)

6 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl
1 dl kruskakli
0,5 msk bikarbonat och 0,5 msk bakpulver
1 tsk malda brödkryddor
1 dl sirap
5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Häll i sirap och fil, rör om. Häll upp i form, ca 1,5 liter. Grädda i ca 45 minuter i 175°, längst ned i ugnen. Känn på bröden, ibland kan de bli lite kladdiga i mitten. Idag gräddade jag mina i nästan en timme.

Det här receptet har jag haft med mig sedan 1990, då jag fick det av en kompis. Tack för att jag fick ta del av det! Nu är det förevigat på bloggen också :)

Tjingeling, vi får se om det blir fler recept idag!

2 kommentarer:

 1. Det ser gott ut!

  Trist med regnet, inte lätt när man är lantbrukare.

  Skön att kunna vara inne sådana här dagar, gärna med en kopp kaffe och Lantliv.

  Kram igen!

  SvaraRadera
 2. Regn är detsamma som bakdag här hemma och eftersom det har lovats regn imorgon så planerar vi bakdag imorgon här hemma. ;) Men idag har vi faktiskt inte fått en endaste droppe trots stora mörka moln som har svept fram med jämna mellanrum och kvällen var helt fantastiskt fin.

  Vädret kan vi ju inte styra (och tur är väl det), vi får göra det bästa av det helt enkelt. Både vad det gäller sol och regn.

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz