torsdag, maj 07, 2015

Hur är det möjligt?

 
Var tog den här veckan vägen? Hur sjutton kan tiden gå så fort! Hur är det möjligt? Det svischar till och så är det redan torsdag. Nästan alla blommorna på plommonträdet har redan försvunnit och jag tycker det är fantastiskt skönt att äppelträden fortfarande har sin blomning kvar. Och häggen, syrenerna och den norska brudspirean. Den vanliga spirean blommar redan för fullt, som ni ser på bilderna.

 
Jag inbillar mig att det är just precis våren som gör att jag tycker tiden går extra fort. För ingen tid på året händer det så mycket i naturen och trädgården på så kort tid. Och just det faktum att blommorna oftast inte är så långlivade på träden gör att jag upplever att allt går så himla fort. Det är klart att det också påverkar när det blir lite intensivt på jobbet, vi grejar en del hemma och ändå vill få tid att kika med ett halvt öga på hockey och så YIF i handbollens slutspel.
 
Tur att jag fortfarande också har pionerna och många andra "finingar" kvar att njuta av. Speciellt när vädret spelar oss spratt med att ena sekunden vara strålande solsken och i nästa blåsa halv orkan och regna. Men det är väl detta som kallas vår. När vi knappt kan bärga oss och bara längtar efter värmen, trots att vi vet att det bara är början av maj. Längtan efter ledighet blir ännu större fastän vi vet att vi ska njuta här och nu. Strumporna har i varje fall ändrat utseende i min låda, nu gäller mest de låga ankelsockorna om jag överhuvudtaget använder några! Ett gott vårtecken.
 
Den här veckan har jag försökt köra hyfsat nyttiga måltider, ett par pass på crosstrainern och vara lite flitigt med tvätt och städning. Till och med gjort en liten ommöblering i garderoben. Det var hög tid att börja rota fram de lite lättare kläderna från förra säsongen. Några nya har ju redan intagit galgarna.
 
Imorgon blir det bakning, lite meditation i köksregionen:) Och så fotoutmaning - naturligtvis! Och gissa om jag blev glad idag, när det dök upp ett kuvert från Fröken Foto med två av hennes vackra vykort som vi var med och röstade fram<3 Tack Malin, de är verkligen jättefina!


 
Tänkte dela med mig av ett recept idag, lax och ugnsbakade grönsaker som jag bjöd familjen på igår. Självklart ändrade jag lite, anpassade rätten för tre personer och kom också fram till hur jag ska göra istället, om den hamnar på menyn fler gånger. Receptet har jag hämtat från en gammal MåBra mat, specialnummer från 2013.
 
Lax med basilikasås och timjansrostat grönt
3 portioner
 
½ msk olivolja
1 klyftad paprika, röd enligt receptet men jag tog orange
3 delade palsternackor
1 liten skivad zucchini eller squash om ni så vill
2 klyftade rödlökar
1 bunt grön sparris, tror de ligger på ca 250 g
Salt, peppar och några färska timjankvistar
 
Värm ugnen till 230 grader och vänd runt grönsakerna i olja på plåt eller i form. Krydda och skjuts in mitt i ugnen. Rör runt då och då och baka i ca 25 minuter. Här kan jag tänka mig att ändra lite till nästa gång - vänta med zucchini och sparris, de blir så lätt sunkiga om de bakas för länge! Paprikan är en smaksak, jag gillar när de varit inne i ugnen ett tag och blir lite rundare och sötare i smaken. 
 
Enligt receptet ska man halstra laxen i stekpanna, men se det gillar vi inte alls i vår familj så mitt tips är att baka den också i ugnen, i folie om man vill men det går också bra i form. Jag körde våra skinnfria filébitar i ugnsform med lite kryddor. Lite smör och citron också kanske, en smaksak och lite beroende av vad som finns hemma.
 
Basilikasås:
2 hackade schalottenlökar
2 tsk smör
1 msk vitvinsvinäger
1 dl fiskbuljong
1,5 dl plockade basilikablad
3-4 msk crème fraiche
 
Fräs löken i smör utan att den får färg och häll på vinägern som får ånga bort. Tillsätt buljong och låt koka upp. Ta av från värmen och mixa ner basilikabladen med stavmixer. Rör ner crème fraiche.
 
Lägg upp lax, grönt och sås och garnera med timjan. Smaklig spis!
 
PS. Mannen min kan intyga att grönsaksreceptet inte lämpar sig för portion till jobbet dagen efter, hög varning för sunkiga grönsaker ...
 
Natti, natti - vi ses kanske i fotoutmaningen imorgon!
 

1 kommentar:

  1. Jag älskar lax! Det där tar jag med mig.

    Sen kan jag bara hålla med om tiden.
    Det blir också mycket mera att fylla kalendern med den här tiden.
    När man börjar krypa ut ur det där innemyset och vill vara ute så mycket som möjligt.
    En härlig tid.

    Kram och fin fredag// Hannis

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz