fredag, maj 08, 2015

Minne - dagens fotoutmaning

 
Dagens fotoutmaning hos Fröken Foto är "minne". Jag har funderat lite i veckan, om jag skulle fokusera på ett speciellt minne och hämta foton därifrån, eller helt plocka fram en minnessak från någon resa eller annat speciellt tillfälle. Eller kanske resonera kring hur det egentligen står till med mitt minne ... där det ibland försvinner en hel del;)
 
Men så bestämde jag mig för att istället skriva om vad som triggar igång minnen hos mig. Det kan vara gamla minnen från barndomen eller färskare händelser som inte ligger så långt tillbaka i tiden. Resor och semesterminnen, enstaka händelser, måltider eller bara stunder jag vill behålla i minnet.
 
För mig kan både dofter, smaker, känslan på en yta, låtar jag hört, bilder och föremål trigga igång ett minne. Därför försöker jag symbolisera alla dessa med bilderna ovan. Kanske kan jag försöka få fram vad jag menar när jag beskriver dem och vad de symboliserar för mig.
 
Basilika, citron för både smak- och doftupplevelser, somriga minnen blandat med minnen av maträtter. Dra med fingrarna på en basilika eller dela en citron, nog framkallar det något minne för dig också.
 
Parfymen står också för doft, kanske har du burit den vid något speciellt tillfälle eller så har den noter av något som får dig att tänka på en dans eller ett möte, en resa eller när du fick eller köpte parfymen.
 
Dalahästen symboliserar föremål och just min lilla, rosa minihäst kommer från en musikresa till Dalhalla när mannen min och jag lyssnade på Björn Skifs, inte alltför vackert väder tyvärr och på hotellet fanns en nattklubb som spelade hög musik halva natten men vi hade det ganska mysigt ändå.
 
Snäckorna från Florida och stenarna från Cassis, också föremål men även känslan när du rör ytan och känner mjukheten, minns stränderna i Florida och Frankrike. Minns resorna, upplevelserna, samvaron och äventyren.
 
Den tvinnade guldringen och halsbandet är även dessa föremål. Ringen är den allra första julklappen från mannen min och halsbandet fick jag i morgongåva på vår bröllopsdag. Dessa smycken väcker självklart minnen i mig, från dagar i vårt gemensamma liv och händelser som för alltid rotats i mitt minne.
 
Fotona i vår samling - både digitala och äldre framkallade, talar sitt självklara språk. Bilder är minnen för livet, de hjälper oss komma ihåg när minnet sviktar och får oss att minnas på nytt. Här ett litet kollage från vår Floridaresa, dottern som baby bredvid vår hund Coxie och så dottern springande i trädgården med utrustning vi inte ofta sett henne röra sig med sedan dess;)
 
Några cd som får symbolisera musiken. Låtarna vi spelat under årens lopp, i vardagen, på bröllopet och andra festliga tillställningar, favoriter och sommarplågor, konserter vi varit på. Och just den här högen innehåller artister vi sett live en eller flera gånger, Bryan Adams (2004 och 2012), Roxette (minns inte året), Björn Skifs (Badrock ett antal gånger och flera andra konserter både inomhus och utomhus) och Peter Jöback (i musikalen Kristina från Duvemåla, en konsert för många år sedan i Baltiska hallen, julkonsert och i musikalen Livet är en schlager).

Det är mycket som får igång minnena och vi kan leva på minnen länge, men vi får heller inte glömma bort att leva nu. Skaffa oss fler minnen.

Ha en fin fredag<3
 


11 kommentarer:

 1. Visst är det så, saker som triggar i gång minnet...drar jag fingrarna på växter med citrondoftande blad tänker jag på min mormor, en vissperfym eller oranget läppstift så tänker jag på mamma....men det känns så skönt att få ha de där härliga minnen som man ibland förslker dela med sig av.

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 2. Tur att de där små sakerna finns och triggar igång olika minnen! Och tack för att du delar med dig!
  /Anna
  Http://www.annapannapuff.se

  SvaraRadera
 3. Men vilket härligt collage och så mycket minnen!
  Härlig bild!
  Kram Martina

  SvaraRadera
 4. Men vilket härligt collage och så mycket minnen!
  Härlig bild!
  Kram Martina

  SvaraRadera
 5. Härligt!
  Och intressant det där med hur minnen triggas igång av dofter till exempel.
  Tack för ett härligt inlägg!
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 6. När jag läser din text tänker jag att just doft framkallar mer minnen än vad man tänker. Och hundar minns med just doften. Ett viktigt sinne. Önskar dig en fin och minnesrik helg!

  SvaraRadera
 7. Dofter och smaker lockar fram en massa minnen, men det är även tvärtom, att minnen framkallar smak-och doftminnen. Tänker jag t ex på våra tältsemestrar med familjen kommer jag ihåg hur luftmadrassen luktade :) och tänker jag på alla lov jag tillbringade hos mormor och morfar kommer jag ihåg hur gott det var med majonnäs och gurka på en limpmacka. Kul tema idag, som väcker en massa minnen som inte så ofta plockas fram! Önskar dig en trevlig helg!
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 8. Åh vilket fint bidrag! Precis så fungerar minnen, förnimmelse, känsla, doft, beröring, smak ja allt i ett eller var för sig.
  Du skriver helt underbart!
  Fin helg till dig!
  Kramen

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga minnen. Tänk du fick igång mitt minne när jag läser om ditt. Fick också ett halsband i morgon gåva av min man när vi gift oss. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 10. Vilken bra tolkning och härligt inlägg! För visst är det så, att många olika detaljer kan trigga minnen!
  Ha en fin lördag!
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt bidrag! Tack för att du delar med dig!
  Ursäkta att min titt inne hos dig blev så sen... det är galet mycket att göra nu...ska skriva in mer bloggtid i kalendern :)

  kram kram Malin
  Ps imorgon är det landskap

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz