fredag, mars 20, 2015

Yta, tankar och veckans sunda

 
Fredag och fotoutmaning hos Fröken Foto med tema "Yta". Och jag tror att jag även passar på att summera lite av veckan. En vecka som susat förbi i etthundranittio ...
 
Men vi börjar med ytan, den som går att ta på. Som till exempel den varma ytan på ett nybakat bröd som tas ur ugnen. Eller den lite klibbiga ytan när degen knådas ihop. Eller den fluffiga när den jäst klart, när det liksom ska puffa upp igen när du trycker på den. Ett levande material som är så fantastiskt avslappnande att jobba med.
 
Igår bakade jag surdegsbröd, som visas på bilderna ovan, långpannebröd, fröknäcke, amerikanska fluffy biscuits och en chokladbrownie med cheesecaketopping och hallon. Varvade med att sitta ute i solen och dricka en förmiddagskopp te, äta lunch och sen en eftermiddagskopp kaffe. En underbar dag att ha födelsedag på:) Solen lyste och jag fick göra det jag trivs så himla bra med att göra - baka! Tack för alla fina hälsningar, presenter och gratulationer - you made my day<3

 
Självklart blev det ju lite stressigt på slutet, precis innan gästerna skulle komma, men när har jag lyckats med tajmingen någonsin?! Det blev en rolig dag och det är så det ska vara:)
 
Dessutom hade jag ingen lista ... det ni. Ingen struktur, inga klockslag, inget avbockande. Kände mig mer än lite träffad när Kjell Enhager pratade om det på föreläsningen i onsdags. Japp, vi var där och insöp lite inspiration för jag hade turen att vinna biljetter till Malmöföreläsningen:) Och jag ska inte ens försöka ge mig in på att sammanfatta tre timmars föreläsning av en man med talets gåva. Som dessutom har mycket tänkvärda tips och trix för att ta sig mot sina mål och ha kul på vägen. Har ni aldrig lyssnat på honom så kan jag varmt rekommendera det! Veckans sunda:)
 
Och jag gjorde en helomvändning igår, följde den lite mer kreativa och slängiga sidan av mig, den som jag sällan låter komma fram men som jag innerst inne tror att jag mest tillhör. Som inte vill vara den som har koll på allt ständigt och jämnt, som håller reda på alla tider, alla datum och alla papper. Jag har alltid haft och har ett jobb som kräver detta. Men jag måste ju inte alltid ha den rollen. Inte ens på jobbet. För mitt ansvarsområde okej, men inte för andras. Det är nog nu. Jag släpper det och lutar mig tillbaka. Njuter av livet och lär mig tänka "det ordnar sig".
 
Nja, så enkelt är det nog inte. Men det är aldrig för sent att försöka ändra sig. Och även om det är djupt inrotat och säkert beror på min osäkerhet och rädsla för att misslyckas och missa något datum eller annat, att jag hängivit mig åt den strukturerade sidan, den som sällan tänker utanför boxen och sällan hittar lösningar när det blir stopp i maskineriet, så tror jag att jag har mycket av den ostrukturerade sidan också i mig. Det kreativa som får utlopp hos denna grupp, som gör att de sällan följer givna spelregler utan hittar nya vägar och kanske också effektivare sätt att hantera mycket. Ska allt fungera bra behövs båda sidor, till exempel i en ledningsgrupp men också hos var och en av oss.
 
Men jag har lärt mig följa det strukturerade sättet. Gömma mig bakom en lista som ska prickas av och har svårt för att improvisera trots att stora delar av mig skriker efter att få släppa tyglarna och våga ge mig i kast med något som jag vill göra för att det verkar så kul men som jag inte kan, inte har lärt mig än. Ibland tar jag ut svängarna och försöker göra något kreativt, i liten skala. Kanske skriver en liten text eller som till exempel min rena oförmåga att följa ett recept till punkt och pricka. Jag måste nästan alltid lägga till eller dra ifrån något:) Göra på mitt sätt.
 
Så se upp nu, alla som sett mig som ordningsmannen - "Hakuna matata", inga bekymmer, det ordnar sig! Ta hand om era viktiga kom ihåg själv. Jag skrapar bara på ytan av det som står i brevet från pensionsmyndigheten (känns lite deprimerande att behöva jobba till man är minst 70 år så det glömmer vi), fotograferar istället kuvertet på en av mina favoritytor - det gamla ekbordet, tar en promenad till sjön och beundrar vattenytan, bakar fröknäcke med knaprig yta och tar ännu mer foton av lunchen på betongskivan som också är en favorityta. Hur gör du? Är du också sugen på att sluta vara "ordningsman"?
 
Det här blev ett inlägg om både yta och tankar. Flygigt och rörigt kanske, men sån är jag idag. En dag för reflektion och att få njuta av alla vackra blommor jag fick igår, prova halsbandet och armbandet, kolla lite på böckerna och smaka på lakritsen.
 
Nu är det dags för solförmörkelse men tyvärr är det väldans mulet här. Undrar om det kommer märkas ändå, nog borde det väl bli ganska mörkt eller?
 
Ha en superhärlig fredag mina vänner<311 kommentarer:

 1. Fint inlägg!
  Det du beskriver låter som en väldigt skön förändring.
  För mig är det tvärtom, Skulle behöva lite mera av det på en del plan, ordningsman alltså. Lite mera struktur=))

  Tror ibland att bara att vi börjar tänka på vad vi behöver förändra sätter saker i process. Som att det sker undermedvetet.

  Kramen och fin helg// Hannis

  SvaraRadera
 2. Att få en bra balans mellan struktur och spontanitet är inte så lätt....men man får försöka ....
  Gillade bilderna på degen och brödet...blev lite sugen på att baka nu :-)

  SvaraRadera
 3. Ditt inlägg är härligt och visar stort att du inte lever på ytan........
  Det var längesedan jag bakade knäckebröd, det får bli en helg aktivitet. Ha det bäst kära du
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. Nääää. Jag skrev ett lååångt i lägg och så råkade jag trycka på logga ut istället för skicka. Här kommer det viktigaste: Tack för behövlig påminnelse om att låta sig vara spontan och inte alltid strukturerad.

  Nu ska jag ta en middagslur med doften av ditt nybakta bröd i mina näsborrar. Det är iaf så det känns efter foton och text. Ha en fin helg och grattis på födelsedagen i efterskott!

  SvaraRadera
 5. Låter härligt att kunna släppa kontrollen och låta saker bli som de blir, men jag tror jag skulle bli alldeles sönderstressad när jag väl upptäcker att jag glömt både det ena och det andra, men att passa på andra och påminna dem om saker och ting, det tar jag inget ansvar för :) Härligt att kunna ägna sin födelsedag till det man helst av allt vill göra. Kram och grattis i efterskott! / Birgitta

  SvaraRadera
 6. Jag gillade ditt inlägg. Att leva mer i hjärtat än i hjärnan är något vi alla behöver göra mer, det är då det händer grejer. Små steg är bättre än inga steg alls så jag tycker du gör helt rätt!
  Hoppas du har en fin kväll!
  Kramen

  SvaraRadera
 7. Härligt inlägg. Många fina tankar. Visst borde man släppa taget. Det ska jag satsa mer på. Grattis på din dag. Kul med bakning då. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 8. Åhh! Grattis i efterskott!! ♥ Jag har stopp i hjärnan och kommer inte ihåg om jag har gratulerat dig.. Skämsigt är det. Du är ju så fenomenalt bra på att formulera dig och få fram det viktigt riktiga och ditt inlägg var en njutning att läsa! Jag satt här och hummade och nickade för mig själv för jag höll med i så mycket.

  Trevlig helg!!

  kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 9. Men du! Vilket underbart inlägg! Lova att du låter oss veta hur det går för dig! Det där är nämligen precis samma tankar och funderingar jag brottas med.....har dock inte kommit lika långt som du. Därför hade jag uppskattat jättemycket om du ville dela med dig av din resa.
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 10. Känner igen det där med kontrollbehov och att alltid vara den som har koll. Skönt och jobbigt. Jag vill oxå få lov att vara kass ibland...,

  SvaraRadera
 11. Vilket inspierande inlägg! Så härligt du talar om förändringar du gör. Jag älskar personlig utveckling och är själv mitt i en förändring, härligt. Kanske ska jag också våga sluta skriva lappar :)


  Kram Malin
  Fröken Foto


  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz