söndag, december 21, 2014

Julmarmelad

 
Men då kör vi väl dagens tredje inlägg;) Med ett luddigt recept på min julmarmelad. Det improviseras nämligen friskt när jag kokar den här, lite ur minnet från föregående år och en hastigt nerskriven lapp för att komma ihåg någorlunda.
 
Idag tänkte jag hinna med att slå in några julklappar, koka chokladkola och baka fröknäcke. Igår hade vi julshopping i ösregn i Malmö, åtföljt av god mat på Mando (där grannbordet blev hyllat för att  ha beställt in den miljonte plankan!) och sedan bio där vi såg den tredje filmen i Hobbitserien. Kul att ungdomarna vill göra något med oss gamlingar;) Och nu är jag helt klar med alla mina inköp!
 
Inspirationen till julmarmeladen kom för några år sedan, när vi köpte en burk i ett stånd på Sövde musteris julmarknad. Ett hutlöst högt pris fick vi hosta upp och vi gjorde det två år i rad minns jag, för vi tyckte den var så fantastiskt god. Inte en massa tillsatser och så och det får man ju betala för, inget ont i det. Men jag kunde inte låta bli att fundera över om jag inte skulle prova att göra en liknande marmelad själv. Jag gillar ju den här formen av pyssel:) Ungefär såhär kan det bli:
 
Fikon, ca 200 g hackade
Dadlar, ca 150 g urkärnade och hackade av den mjukare varianten, inte de där glansiga hårda
Aprikoser, ca 150 g hackade
Valnötter, ca 100 g grovhackade
Citron, saften från en pressad
Socker, ca 2-3 dl och här provar jag mig fram. I år tog jag ca hälften ljust muscovadosocker (bara för att jag råkade ha sådant hemma:)). Man kan säkert dra ner mängden, men det behövs en del för att marmeladen ska tjockna. Minska eventuellt mängden vatten också.
Vaniljstång, dela och låt hela gå med i kokningen
Kanelstång, en styck som också går med i kokningen
Saffran, ett kuvert
Vatten, ca 4 dl
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp, låt sedan småputtra i ca 35 minuter. Det ska tjockna och kännas lite trögt, men pass på så det inte blir som första året jag provade - så seg att det nästan skulle kunna räknas som kola. Fick snällt tillsätta mer vatten och koka upp den igen.
 
Lycka till!

 

4 kommentarer:

  1. Roligt att ni såg Hobbit. Jag såg också den i Malmö igår. 21.15. Kanske var vi där samtidigt, häftigt i såfall. Tyckte filmen var bra. Så god marmeladen ser ut. Ha en fin fjärde advent. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Det där snor jag!
    Älskar både fikon och dadlar=))

    Och tack, för din fina kommentar hos mig!
    Kramen Hannis

    SvaraRadera
  3. Den där marmeladen verkar vara gjord för mig! Måste vara helt underbar till en fransk bondost och ett glas portvin på julaftonskvällen!
    Bara måste testa receptet!
    Snyggt foto!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  4. Låter som en marmelad i min smak :) får nog testa den i mellandagarna.
    Kram Agneta

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz