måndag, oktober 27, 2014

Nostalgi och orättvisa

 
 
Så mycket nostalgi det kan framkallas när gamla förpackningar nyproduceras och du kastas tillbaka till barndomen på din veckohandling. I min generation har vi ju varit med om tillkomsten av lättmjölken (som introducerades 1967), mellan- och mini samt alla andra varianter som lattemjölk osv. I skolan fanns alltid både lätt- och standardmjölk att välja på. Jag minns ännu hur svårt jag hade för att dricka standardmjölk när lättmjölken väl hade funnit sin plats.
 
Men jag har aldrig varit överdrivet förtjust i att dricka mjölk som måltidsdryck och i vuxen ålder har det mest varit vatten i mitt dricksglas när vi äter. Det finns några tillfällen när det kan vara gott, som till exempel till nybakta kanelbullar eller pepparkakor. Och till varm choklad säger jag inte nej tack!Numera försöker jag köpa ekologisk mjölk, främst mellanmjölk som jag tycker funkar till det mesta. Ibland blir det standardmjölk till mat och bak, om det krävs, men oftast blir det lika bra med mellanmjölk.
 
Döm om min förvåning när det för ett tag sedan var alldeles tomt på ekologiska mjölkhyllan! Självklart frågade jag personalen och fick till svar att det blivit så populärt att produktionen inte räcker till. Och så får mjölkbönderna allt mindre betalt för sin mjölk - hur rimmar det?!!! Känns det inte grymt orättvist mot våra kämpar som försöker ta fram svenska kvalitetsvaror.
 
Jag fortsätter fråga efter ekologiska produkter i butiken, men jag vill väldigt gärna ha svenska varor. Vägrar köpa kött från andra länder när vi har god produktion i vårt eget land. Så jag drar mitt lilla strå till stacken på så vis. Men att klara det hela vägen i allt vi köper, nej så konsekvent är jag inte än.
 
Bättre lite än inget alls. Många bäckar små.
 
Ny vecka, nya utmaningar.
Vi tar farväl av oktober och går in i november.
 

 

2 kommentarer:

  1. Visst blev det nostalgi när den gamla förpackningen kom tillbaka. Jag sitter och småler. Jag kunde inte heller dricka standardmjölken. Dricker inte heller mjölk idag, bara vatten endast svenskt kött här också. Ha en härlig dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Det är så härligt att se retroförpackningarna, man får sådana flashbacks från barndomen då ;)
    Det är skämmigt hur de behandlar bönderna, jag hade gladeligen betalt mer för mjölken om jag vetat att det gick raka vägen till bönderna.
    Kramen

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz