tisdag, maj 06, 2014

Starfeeling och lite av varje

 
Idag kör vi ett inlägg innehållande allt mellan himmel och jord. Känns bra att summera lite, ta avstamp och skriva av sig lite innan jag börjar med skåprensning och sen bänkar mig vid tv:n ikväll för att se hur det går för allas vår fina Sanna:) Starfeeling verkar hon ha om man får tro media i varje fall.
 
Kan nog inte påstå att jag har så hög stjärnkänsla om mig själv - men om jag tar på mig armbandet jag fick av mina föräldrar i födelsedagspresent så kan jag påminna mig om att vi alla är stjärnor, unika på vårt eget lilla vis och det tycker jag är en skön känsla.

 
Jag måste bara tipsa om vårt fina musteri här i byn! Under hela påsken var det öppet hus och nytillskottet i maskinparken visades upp. Här destilleras torr äppelcider till calvados, eller vad vi nu ska kalla det eftersom vi inte befinner oss i Frankrike;)
Naturligtvis kommer jag inte ihåg exakt vad Bonny, som driver musteriet, berättade för oss när vi var där på långfredagen! Så för att inte uppge några fel så kikade jag in på Sövde Musteris facebooksida och där skriver han såhär:
"Av 50 kg pressade äpplen får vi ut ungefär 25 liter must som vi spontanjäser till torr cider. Vi låter musten jäsa vid låg temperatur så att det tar ca 8 månader innan den är klar för destillering. Utvinningen blir bara en liter sprit av 25 liter cider, så det är värdefulla droppar som kommer ur pannan."
 
Vill ni veta mer eller är nyfikna på övriga sortimentet, som man kan köpa direkt i butiken (det kommer ju naturligtvis inte gå med "calvadosen", eftersom vi har det regelverk vi har här i Sverige) så kika in på musteriets egen hemsida www.sovdemusteri.se. Jag kan varmt rekommendera ett besök i butiken!
 
När vi gick hem därifrån kunde jag inte släppa tankarna på vilket engagemang Bonny visar upp, full av idéer och planer att utveckla sin verksamhet. Jag är så full av beundran för människor som är sådana entreprenörer, som vågar satsa på sina idéer och som har ett så genuint intresse för och kunskap om vad de sysslar med! Underbart att se och lyssna på sådana människor. Jag blir alldeles upplyft, inspirerad. Jag tror det är till stor del det här besöket som fick mina tankar på vem jag vill vara att poppa upp igen. 

 
Jag har ju helt glömt bort att berätta om påskbuffén vi åt på Norra Promenaden i Ystad! Vi var där med mina föräldrar och mina svärföräldrar. Goda sillsorter även för en kräsen sillätare som jag;) Dundergoda ostar, bröd och fröknäcke ... ja, ni förstår ju - vi var nästan proppmätta när lammsymfonin väl kom in! Och ändå lyckades jag klämma ner en liten lakritstryffel till teet, när de andra nöjde sig med kaffe:) Gott och mysigt, det blir fler besök till sommaren.

 
Så var vi en sväng inom till stan som jag inte känner mig så hemma i, Malmö. Jag vet att det finns pärlor även här, så jag ska inte på något sätt kritisera. Det är bara det att den goa' känslan jag vill ha när jag besöker platser inte infinner sig i just den här stan. Så det blir numera långt mellan besöken. För några år sedan var jag där i princip varje vardag/arbetsdag ... den här gången valde jag att titta på fasaderna. Titta uppåt och undvika alla stressade människor som trängs med varandra i jakten på ännu ett shoppingbyte eller affärsmöte.

 
Så hoppar vi över till en liten repris - det är väl självklart att det skulle varit ett recept också med i gårdagens inlägg! Så korkat av mig, här kommer det ... håll tillgodo!
 
Familjerostis, 2 bröd
 
5 dl mjölk
½ dl smör-&rapsolja
50 g jäst
1 msk honung
3 dl havrekli
1 ½ tsk salt
10 dl vetemjöl special, ca 600 g
 
Till pensling:
1 äggvita
2 msk vallmofrön
 
1. Värm mjölk och smör-&rapsolja i en kastrull till max 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och övriga ingredienser. Arbeta degen smidig ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Dela degen i två bitar och knåda ut dem till längder. Lägg dem i smorda avlånga formar, ca 1 ½ liter. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Utdrag ur en av Arlas små receptsamlingar som brukar finnas i butikerna med jämna mellanrum.
 
En simpel fråga - vem kan lugna sig tills dess att brödet svalnat???? Inte jag i varje fall:)
 

 
Om vi ska återgå till gårdagens cykelproblem, så ringde jag butiken idag igen och när jag väl fick prata med rätt person var det minsann inga problem - kom in med cykeln så byter vi den ... nja, kunde vi kanske lösa det lite smidigare? Absolut, plocka loss hela lampdelen och kom in till butiken så byter vi ut den och så får du själv montera på den igen. Ja, mannen min påstod ju att det skulle gå så då chansar vi på det. Nu kan jag åtminstone använda cykeln, tills dess att vi hinner åka de där milen.
 
Resultatet blev alltså en cykeltur idag. På en ynka halvtimme, sista halvan i rätt så tuff motvind ... och nu kan jag knappt resa mig från stolen. Tänk att det finns muskler man alldeles glömt bort att man hade! Jag fick till och med gå en bit i byn, skaka loss på benen. Men det gjorde inget för det kom en massa lastbilar och det är inget roligt på en smal bygata.
 
Det blir till att träna successivt här, innan jag kan satsa på hela vägen till jobbet och hem igen. Det är målet, så nu har jag offentliggjort det och nu kan jag inte komma undan. Tänk att kunna cykla en eller två gånger i veckan åtminstone, jag har ju faktiskt bara knappa milen. Bra vardagsmotion! Men en otränad kropp kräver en stunds invänjning. Men sjutton vet om inte en del trafikanter blir min största utmaning, de kan vara riktigt läskiga.
 
Nej, nu är det dags för mig att ge mig i kast med skåpen, rensning var det! Sen hejar vi på Sanna ikväll:)
 
En bra tisdagskväll önskar jag er<3

3 kommentarer:

  1. Kära Suz!

    Som alltid blir jag så glad och varm inombords av att läsa dina tankar och funderingar kring livet i stort och smått. Fina Suz. Och du, du behöver inte tvivla det minsta, du är en stjärna med den allra finaste stjärnglansen. En kvinna med glittrande ögon, ett smittande skratt och ett otroligt stort hjärta. En av de fantastiska människor jag har haft turen att möta i bloggvärlden och även utanför skärmarna. Och jag är så glad och tacksam över att kunna kalla dig min vän. Så tvivla aldrig, du är en stjärna av allra bästa sort kära Suz.♥

    Ert fina musteri i Sövde. Tänk, det blev minsann lite Sövde musteri för oss ikväll med pannkakor med blåbärssylt från just musteriet och vårt besök på julmarknaden sist. Så vansinnigt gott! Musten har vi för längesedan druckit upp så det blir nog allt till att fara dit en sväng innan turistsäsongen kickar igång på allvar och det blir trångt på vägarna. Och visst är det härligt med människor med driv, engagemang och entreprenörskap. Människor som brinner passionerat.

    Tack för att du delar med dig av receptet Suz. Det får definitivt testas här hemma. Det bakas mycket bröd här hemma just nu så det tas tacksam emot. Jag tror att vi just nu har blivit lite förälskade i färskt, nybakat bröd. Så gott! Och den fina brädan finns i vårt kök och jag skänker dig alltid en tanke när jag ser den.

    Heja dig Suz! Och klart att du kommer nå ditt cykelmål. Snart har du fått upp ångan och kommer cykla på som bara den. Och så härligt att få susa fram i det vackra sommarlandskapet med vinden fladdrande i håret. Då känner man allt livet i sig.

    Ta nu hand om dig kära vän och så hejar vi på Sanna ikväll. Sköt om dig du fina stjärna.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Visst Malmö är inte vad det har varit. Jag gillar dock ändå att åka dit och shoppa. Tack för receptet. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, det ska testas! Är faktiskt glad att vi valde att flytta från Malmö, kände mig faktiskt inte alls trygg där längre... Synd! Och vilket fint armband :)
    Kram Sara

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz