fredag, april 04, 2014

Bubbelmingel, tips & recept

 
Här kommer äntligen de efterfrågade recepten från mitt födelsedagsfirande i mars:) Vi körde bubbelmingel vid 19.30, med tunnbrödssnittar, kanapéer och lite annat smågott - och det verkade gå hem! I varje fall har jag inte hört annat;) Men så har jag också en go' släkt och mysiga vänner ...
 
 
 
Tyvärr så missade vi ju naturligtvis att fotografera maten ... (!) Säger då det, så mycket fotografer och bloggtokiga är vi, dottern och jag:) Men så fyller man ju bara 50 en gång. Det går inte att hinna med allt och snygga matbilder kräver sin tid. Jag tycker personligen det är jättesvårt!
 
Ni får snällt hålla tillgodo med recepten alternativt länkar där ni hittar godsakerna. Såklart har jag ju använt mig av den fantastiska bloggvärlden för att hämta inspiration ... en del har jag följt rakt av och då länkar jag till källan där jag hittat receptet och för resterande har inspirationen flödat och det har experimenterats fram egna lösningar.
 
Men hör! Nu plingar timern i ugnen, dagens brödbak är klart:) Måste bara hämta en skiva alldeles nybakt bröd och göra en ny kopp te. En kombo "to die for", så sorry alla teorier om att skippa brödet. Jag kan minska på det, men inte utesluta helt - vem kan säga nej till en skiva av ett bröd nyss uttaget ur ugnen, med en klick smör? Ska kolla om svärmor låter mig lägga ut receptet här på bloggen. Återkommer i så fall med bilder från dagens brödbak;)
 
 
Recepten ja, det var ju det vi skulle ta idag;) Vi startar med laxröra på kanapéer, ett recept från Allt om Mat 2009. Hittade det av en slump på nätet när jag surfade runt, skrev ut det och är nu oförmögen att hitta länken igen, finns inte på deras websida ... men här återger jag ingredienser och arbetsgång:
 
Laxröra på kanapé
 
Enligt receptet blir det 12 st, men vi tyckte det blev mer lagom med röra på varje om man gjorde 16 st istället! Det ska ju vara en lagom munsbit.
 
50 g kallrökt lax i skivor
4 msk naturell färskost (jag tog Philadelphia)
2 msk riven parmesan
1 msk skuren gräslök
1/2 krm nymald svartpeppar
4 skivor formbröd
2 msk olivolja att steka i, men jag tog smör/rapsolja, du kan också välja smör
 
Garnering
25 g forellrom, jag valde storkornig stenbitsrom
2 msk hackad gräslök
 
1. Hacka laxen och blanda med ost och gräslök. Krydda med peppar.
2. Ta ut 16 små rundlar ur brödskivorna, ca 3 cm i diameter (ett snapsglas i plast går bra att använda). Stek dem i stekpanna så att de får fin färg. OBS! Här lägger jag till, om du gör många satser är det inte dumt att torka ur pannan emellanåt så att du inte råkar ut för bränt stekfett.
3. Fördela laxröran på brödbitarna och toppa med forellrom. Strö över gräslök och servera.
 
Mina egna reflektioner: naturligtvis blir de godare ju närmre servering du gör dem. Laxröran kan du fint röra ihop dagen innan och ha klar i kylen, ta gärna ut den lite innan du ska använda den så att du kan röra den mjuk och hanterlig. Brödbitarna skulle jag inte rekommendera att steka förrän samma dag. Det går ganska fort, det är ju själva proceduren att lägga på röran och rommen som tar tid (speciellt när man gör 160!). De mjuknar ju tyvärr lite när röran kommer på, men goda är de ändå. Vi fick över och åt dagen efter festen också, inte samma fräschör men helt ok för att vara rester.
 
Vi går raskt vidare till nästa munsbit, Tunnbrödsrullar med gräslök & bacon. Inspiration från Gourmetmorsan, som för övrigt bjuder på massor av goda recept! Hon tipsade vid ett tillfälle om olika godsaker som förrätt och däribland en rulle som gav mig idéen till den här:
 
4 tunnbröd (det blir ca 10-12 bitar per rulle)
200 g Philadelphiaost med gräslök
1 paket bacon
4 msk majonäs max enligt min smak, använder det mest för att få en mjukare röra
Persilja
Salt, svartpeppar och lite paprikapulver
 
Knaperstek bacon i småbitar och låt det rinna av på hushållspapper. Blanda alla ingredienser och bred ut massan på tunnbröden. Rulla ihop dem från långsidan och vira in var rulle i plastfolie. Låt vila i kylen. Går jättebra att göra dem dagen innan. Du kan skära upp dem i god tid före servering och lägga dem på fat. Täck med plastfolie igen, om de ska stå en stund! Garnera sedan med lite extra persilja före servering, så ser det inbjudande ut på faten:)
Skickar ett stort tack till svärmor, som fick i uppdrag att göra de här rullarna till min dag!
 
Den tredje munsbiten vi bjöd på var Italienska tunnbrödsnittar med parmaskinka, mozzarella och soltorkade tomater som jag hittade hos Kryddburken. Klicka på bloggnamnet så kommer du direkt till receptet. Vi kom fram till att det blev bättre att göra mindre stubbar till vår fest, men ska du ha dem i picknicken så går det fint att ha något större.
Här skickar jag ett stort tack till mina föräldrar, som hade fått den här sorten på halsen!
 
Förutom munsbitarna hade jag också fixat Bibbis brödpinnar som kommer från Matrepubliken. Klicka på bloggnamnet så kommer du rakt in till receptet. Jag använde vanliga tunnbröd, men ser nu att det i receptet står sviktat fullkorn. Nåja, de blev väldigt populära så det går nog med vilket som! Verkligen supergoda och så enkla att fixa innan och förvara i plåt- eller glasburk.
 
Brödpinnarna är ju helt klart lite nyttigare än chips, men det fick ändå komma med en skål vid minglet. Och lite nötter.
 
Vad vi hade i glasen? Visst ja, det kan ju också vara lite intressant. Jag är lite mån om att alla smaker ska tillgodoses, vi är ju inte skapta i samma form som tur är. Men det blir ju helt klart lite svårare att beräkna mängd och åtgång, inte ens på Systembolaget kunde de direkt råda mig - så jag tog i lite. Det går ju faktiskt att returnera till dem, inte så dumt. Men det blev inte nödvändigt, inte så dumt att ha några flaskor kvar hemma i vinkylen:)
 

 
 Som bubbel bjöd vi på Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7781), ett bubbel vi själv har fastnat för som vi tycker är ganska lätt att ta till sig. Självklart hade vi ett alkoholfritt alternativ och valet är alltid lika enkelt - en äppelcider från vårt eminenta Sövde musteri här i byn.
Och öl, det är ju också bubbel och alla dricker inte vin.

 
För dem som inte alls ville ha bubbel hade jag införskaffat ett rött och ett vitt alternativ, val som personalen på Systembolaget tyckte jag hade gjort alldeles utmärkt. Hm, lite stolt där:)
Masi Valpolicella Bonacosta (nr 6998), ett gott buffévin också. Helt enkelt ett hyfsat sommarvin om man vill ha rött i glaset. Jag är ju en obotlig "rosélover", så i mitt sommarglas är det oftast andra alternativ som syns.
Det vita valet föll på Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257) och det var inte så dumt det heller. Ett lätt och friskt alternativ.
 
Orkar ni fler recept? Ja, vi kör väl tårtorna också idag. Så kan ni köra igång med fest precis när ni känner för det. Om mina förslag faller er väl i smaken, det vill säga. Kanske något kan fresta, det är ju helg nu.
 
Min egen bild, första gången jag bakade den här godingen
 
Vi startar med en supergod chokladkaka från Bara en kaka till, den här har allt jag önskar - choklad, kola och en gnutta havssalt! Klicka på bloggnamnet så kommer ni till receptet på Chokladkaka med dulce de leche. Och vet ni vad, det går numera att köpa färdigkokt kondenserad mjölk. Bara att öppna burken, så har ni färdig kolasås! Användbart i många lägen.
 
Nu sitter jag och blir lite sugen, det blev en tårta över och den stoppade jag i frysen. Har ingen aning om det blir bra, det återstår att se och jag lovar berätta hur det gick.
 
Som den lilla baknörd jag är kunde jag ju förstås inte nöja mig med en sort ... vad trodde ni! Så voilà, ett naturligt val blev Key Lime Pie, vi har ju nyss varit i Florida och det här bakverket är kontrasten till det söta och tunga i chokladkakan, syrlig lime.
 
Bild från vår resa, Captain Eddies
 
Ni kommer nu få ta del av min version av Key Lime Pie som jag plockat ihop med inspiration från smakerna vi tog del av på vår resa, från olika recept bland annat Leila Lindholm och så har jag toppat med marshmallowfluff istället för grädde. I alla svenska recept var det grädde som garnering, men det fick vi inte någonstans i Florida!
 
Kexbotten, på mitt vis:
200 g digestivekex
125 g smör
2 msk kanel, ta efter smak! Det här fanns i bottnarna i USA, men står inte i något svenskt recept. Supergott!
 
Krossa kexen i mixer eller på annat sätt. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut i pajform och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 175 grader. Låt svalna.
 
Fyllning, på mitt vis men med en stor portion inspiration från Leila Lindholm:
400 g sötad kondenserad mjölk (1 burk, 397 g)
4 äggulor
Saften av 1,5 stor eller 2 små limefrukter, i många recept står det många fler men det blir för syrligt. Limefrukterna i Florida är mycket sötare än de som säljs i Sverige, därför får man vara lite försiktig och smaka sig fram. Får man för stor syrlighet kan man söta lite med florsocker.
 
Blanda alla ingredienserna och slå i pajformen. (Lite kuriosa; från början gräddade man bara bottnen, fyllningen stelnar nämligen av sig själv när man blandar ihop ingredienserna! Men för att vara på säkra sidan, grädda den:)) Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter, fortfarande 175 grader. Låt svalna och garnera med marshmallowfluff. Det kan du antingen köpa färdig i burk eller göra egen. Jag hittade ett enkelt recept hos Medinahsweets, klicka på bloggnamnet så kommer du till receptet. OBS! Jag tillsatte inte något vaniljsocker, vi testade det först men tyckte att det blev för sött.
 
Hur tjockt lager fyllning man vill ha är en smaksak. Första gången jag provade använde jag en pajform som är 23 cm i diameter, enkel sats kexbotten och enkel sats fyllning. Men jag tror jag skulle kunna tycka det var gott med 1,5 sats fyllning. Möjligen måste man öka gräddningen något, men den var väldigt fast när jag gräddade enkel sats fyllning 15 minuter. Återigen smaksak.
Vid festtillfället använde jag större pajformar, ca 27-28 cm i diameter. Då körde jag dubbel sats fyllning och 1,5 sats kexbotten till varje form. Inte jättetjockt med fyllning så det räckte att grädda i 15 minuter. Här har säkert också äggens storlek betydelse.
 
Det här var allt mina vänner! Drinkbordet försåg sig gästerna själva vid och där fanns lite allehanda blandningsalternativ samt de sedvanliga nötterna, chipsen och salta pinnarna:)
 
Hoppas ni får en riktigt härlig helg! Jag ska ta och kurera mig idag, känner en annalkande förkylning med värk i kroppen. Startade igår kväll med ett varmt bad och idag ska jag krypa ner i soffan, där solen lyser in, höra vinden blåsa hårt utanför fönstret och bara sitta där och sortera recept, skriva brev och göra bokföringen i mitt lilla företag. Kanske dricka lite mer te och ta ett par nybakta mackor till:)
 
Ha det fint!
 




5 kommentarer:

  1. Oj så mycket gott! Måste testa några av recepten känner jag :) Kul att du har hittat den färdiga dulce de lechen, misstänker att det är den från Pampas Deli du köpt (om inte, köp den då det är originalet). Extra skoj för att jag har gjort designen, hihi ;)
    Kram Sara

    SvaraRadera
  2. Så smaskigt allt låter. Kul med nya recept. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  3. Men så mycket gott du gjort och tack för att du delar med dig.
    Hoppas teet och brödbiten smakade lika gott som det verkade.
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  4. Men oj så mycket gott! Det här inlägget får jag helt enkelt spara som bokmärke bland recepten! :)
    Kram Jennica

    SvaraRadera
  5. Oj så mycket gott, ja det är alltid kul med lite nya recept att testa!
    Jo GRATTIS till dig också, du har vunnit lite fröer hos mig! Bara maila mig din adress så kommer det lite vallmofrö till dig!
    Ha en fin söndag...
    Kramis,
    Titti

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz