tisdag, april 02, 2013

Förändra

tumblr.com

Det kan vara tufft och hårt att förändra sina levnadsvanor. Även om vi vet precis hur vi borde leva är det inte alltid lätt att följa den rätta vägen. Naturligtvis kan det också finnas väldigt många "rätta" vägar att gå, men innerst inne brukar vi ha en viss övertygelse och veta vad som passar oss bäst - i längden alltså, inte den där kortsiktiga, enkla vägen som innebär noll ansträngning.

Idag var jag ute på skogspromenad, ett steg i rätt riktning. Har blivit ordentligt försoffad i vinter, en vinter som känns väldigt lång. För mycket god mat och för lite motion, stillasittande arbete och inte tillräckligt med självdisciplin = alla kläder har krympt och jag känner mig pluffsig och svullen vilket gör mig deppig och arg på mig själv. För långa, raska promenader är bland det bästa jag vet! Och ändå har jag blivit kvar i soffan, nåja några crosstrainerpass har det blivit men alldeles för få.

Och vad gör detta för mitt 2013, med ordentlig energisatsning? Behöver jag ens nämna det? Självklart hänger detta lika mycket ihop med energi som något annat. Bättre kondition=mer ork och mindre trötthet=högre energi! Enkel ekvation kan tyckas, men kan vara nog så svår att genomföra. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - skam den som ger sig!

Tänk att det kan vara så svårt att göra något gott för sig själv, för sin egen skull (och indirekt för andra, jag blir ju både gladare och piggare)!!! Du stiger upp och går till jobbet varje dag, du städar huset och håller undan tvätt, du lagar mat och du betalar månadens räkningar. Tråkigt ibland? Ja, något helt makalöst, i synnerhet städningen, men du gör det utan att blinka. För det måste göras.

Måste göras? Nu är det så att min kropp behöver något som måste göras. Och mannen min stämmer in i samma visa. Våra kroppar behöver något som måste göras. Och det är bara vi själva som kan hantera det. Vill vi bli piggare och orka mer? Vilken fråga, det är väl självklart! Inget beach 2013, inga snabbkurer, inga dieter, inget hets - utan helt enkelt förändra den lunk vi anammat under vintern.

Vi lägger fokus på att bygga om den slöa livsstilen till en något mer aktiv. Mindre sötsaker och mer frukt. Och mindre portioner! Vi äter inte vansinnigt onyttigt, men vi behöver inte ta om. Och jag bestämmer att vi får ha en dag i veckan när vi inte "bygger om" lika mycket, där vi kan lägga energin på andra saker en stund. Jag får baka en liten paj, kan ju använda de fina portionsformarna:) Då blir det minsann inte så lätt att ta om:)

Motionen får vi bestämma över själva, vi är inte riktigt på samma plan. Enkelt uttryckt. Jag gillar till exempel inte löpspåret med blodsmak i munnen;) Jag föredrar raska promenader när jag får en gnutta meditation samtidigt. Eller möjligen en sakta jogg, när jag känner att kroppen är redo för det. Jag känner mig själv så pass att jag vet precis vad som skulle hända om jag gav mig ut för att jogga nu ... galet ont i ben och min knäppa fot, vilket skulle resultera i att jag inte skulle göra om det förrän nästa år! Och det är precis det jag inte vill! Jag vill kunna jogga en tur, vill ha möjlighet att ta ett snabbt pass ibland och inte behöva promenera i ett par timmar.

So, let's go!

Utmanar mig själv att följa citatet ovan!

6 kommentarer:

 1. Instämmer helt i ditt resonemang! Det är ju så lätt att veta och prata om vad och hur man ska göra men så mycket svårare att få till det i verkligheten. Jag har börjat få till det med motionen men maten har en hel del kvar att önska.
  Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag hänger gärna på. Behöver lite pep. Jag var så duktig en period, gick långa promenader både på lunchen och efter jobbet. Men när min lunchkompis slutade på jobb var det ingen som ville gå ut, vilket gör att jag inte heller får ändan ur vagnen. Men igår bestämde jag mig för ett nytt försök. Berätta hur det går för dig så kan jag också få en spark i häcken. :)) Kram

  SvaraRadera
 3. Det du beskriver är ju precis det som alldeles för många av oss gör och är. Jag tycker det känns svårt, än fast jag vet, att röra på mig än mer då jag känner att jag är slut som artist. Jag vet ju att jag förmodligen skulle bli piggare. Men tyvärr kör jobbet slut på mig för mycket på flera vis och jag har inte någon ork kvar de dagar jag jobbar. De dagar jag är ledig försöker jag ta hand om mig, göra det jag tycker om, vila upp mig så gott det går och vara ute. Det känns som att en stor del av livet går åt till att hitta kraft för att orka jobba och kanske om man har tur orka något efter jobbet. Många har det så. Jag njuter av mina lediga dagar nu och känner att mina energidepåer fylls på. Man har ju fått "äta" både dagsljus och sol i flera dagar nu :) Plus väldigt fula muffins ;)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 4. Låter som du är helt rätt ute. Du har tänkt igenom och vet vad det är du behöver ändra på. Det är alltid steg 1. Nästa steg är att ta sig ut och göra det men har tänkt ska vara vägen till förändring. Det klarar du! Det vet jag.

  kram kram, dorro

  SvaraRadera
 5. Härligt citat:) jag är total citatnarkoman. Enligt Indiska Ayurveda filosofin så är vintern en tid för att vara långsam och vila. Vår sommar är till för att vara mer aktiv och blomma upp med naturen. Jag tycker det stämmer att vi ska röra oss med naturen och årstiderna, inte kämpa emot.

  ps vill du se min katt som blivit Star..kolla in min post idag:)

  Tack för fina ord och ha en skön vårvecka

  LOVE Maria

  SvaraRadera
 6. Oj detta skulle jag kunna skriva många inlägg om nu med tanke på vad som händer här men huvudet är så fullt att jag måste sortera innan jag vågar börja skriva igen...

  Kramar

  Nettan

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz