lördag, april 06, 2013

Boktips

Titlar jag rekommenderar
 
Någon som vill ha lite tips att lägga i bokhögen? Eller snarare att slå upp pärmarna och börja läsa:)
 
Böckerna på bilden kan jag verkligen rekommendera! Kanske har ni redan plöjt hela högen eller skulle aldrig komma på tanken att välja just någon av dem, men här kommer min tankar om dem som kanske kan få er att vilja läsa någon av dem:
 
Någonstans inom oss, Kajsa Ingemarsson - den här boken är helt olik underhållningsromanerna Små citroner gula och Bara vanligt vatten, av samma författarinna. Till mig förmedlar den en stor portion eftertanke, att vi inte ska slarva bort livet och att vi ska ta oss en rejäl funderare på prioriteringarna.  Den berättas på ett annorlunda sätt, som jag först var lite tveksam till, men som sedan blev ett naturligt sätt att få historien framåt och kändes helt rätt.
Jag läste den här boken förra sommaren, när vi var på besök hos våra kompisar, och jag hade väldigt svårt för att lägga den ifrån mig. Den blev utläst och fick stanna kvar där, för min kompis ville också läsa den:) Nu står den åter i hyllan och jag tänkte mig att dottern kanske också ville läsa den. Kanske till sommaren, när hon inte har skolan.
 
Den frusna trädgården, Kristin Hannah - en sagoberättande mamma, två systrar som är helt olika varandra och familjefadern som, med stora ansträngningar, försöker hålla samma familjen. Det här är en berättelse som får dramatiska vändningar och människorna tvingas omvärdera mycket i sina liv. Vi flyttas tidvis tillbaka i rysk historia, även om boken utspelar sig i Amerika.
Det här är ytterligare en sträckläsare, även om jag till en viss del anade historiens upplösning blev jag inte besviken på boken. Den gav mig läsglädje och det gillar jag!
 
Avig Maria, Mia Skäringer - krönikor och delar av hennes blogg. På baksidan läser jag "Avig Maria. Morsan. Madonnan. Horan. Kvinnan. Människan. Går genom fulrum och finrum. Ibland naken, ibland jävligt påklädd". Det beskriver texterna perfekt tycker jag. Jag gillar hennes sätt att skriva, tycker vi kommer nära på ett sätt trots att jag bara läser hennes bok! I vissa saker känner man igen sig och i andra är det miltals avstånd, men ändå förstår man vad hon menar. Känslan hon beskriver.
Gillar ni Mia Skäringer så läs den!
 
Ett ljus i mörkret, Agneta Sjödin - handlar om historien kring Lucia, flickan vi firar i december varje år. Om kärlek och tro i en tid när människorna inte hade mycket att säga till om själva. Styrda av maktgalna män, som med stor misstro försökte utrota den kristna tron.
Jag kan inte säga att jag tror på Gud, men jag kan ändå tycka att det är fascinerande att läsa historier som denna. Hur tron kan försätta berg och det är en intressant tes som kan appliceras på mer än religion. Egentligen kan jag tycka det är ganska skrämmande vad religion kan får människor att göra! På samma gång som den säkert kan skänka många människor trygghet, just genom sin tro och övertygelse om att det finns en högre makt.
Den här boken får mig i sådana tankar. Och  om vad makt kan göra med människor. Och vilken tur att samhället utvecklats i den riktning att vi, i stora delar av världen, är fria att göra våra egna val. Men också tanken på att det fortfarande finns många människor som lever under både förtryck och hot och utan möjlighet att styra sina liv utan att det får förskräckliga följder. Jag är tacksam för min frihet!
 
Om du bara kunde se mig, Cecelia Ahern - magi, finns den? Är allting vad det ser ut att vara? Måste allting vara perfekt? Släpp det strama och var lite impulsiv. Släpp gamla sorger och ta vara på vad livet har att ge innan det är för sent.
Den här boken hamnade i mina händer på bokrean bara för att jag läst PS I Love You och Gåvan av samma författarinna. Den första älskar jag, både som film och bok. Den andra lite märklig men med massor av budskap om att prioritera rätt och ta vara på livet. Så hur skulle denna vara?
Jag behövde utrusta mig med en stor portion tålamod, för till en början tyckte jag faktiskt att berättelsen var lite irriterande. Tyckte rent av att huvudpersonen var lite dum! Men jag kunde ändå inte sluta läsa, allt behöver inte passa i mina ramar. Även om inte jag skulle tro på magi behöver det inte innebära att den inte finns. Tanken är lite rolig, kanske rent av spännande.
 
Jag ska villigt erkänna att det egentligen bara vara Avig Maria som jag valde utan att tveka. Övriga böcker tillhör inte helt och hållet kategorin som brukar hamna på mina hyllor. Men samtidigt tycker jag om att vidga läsvyerna lite, det är ju absolut det enklaste sättet att ge sig in i andra världar. Världar som kan vara främmande, spännande, hemska och alldeles fantastiska.
 
Det här var bara lite tips från mig, hoppas något kan falla i smaken!
 
Vad vore livet utan läsupplevelser!


2 kommentarer:

  1. Vad härliga boktips och det är bra böcker du tipsar om, har läst alla utom Kristin Hannah, måste få tag i den och läsa den för den blev jag nyfiken på!

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Tack för boktips Suz. Det är alltid välkommet. Själv har jag bara läst två av dina boktips, Ahern och Skäringer, så jag skriver upp övriga på min bibliotekslista. Tack! :)

    Kram Lotta

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz