onsdag, november 14, 2012

Pladask


Precis så ... jag föll pladask. Har inte sett ett enda avsnitt tidigare av Downton Abbey, men läst på så många bloggar och hört av vänner och bekanta att det skulle vara riktigt bra. Så när nu tredje säsongen körde igång bestämde jag mig för att lita på instinkten och beställa hem boxen, spela in det som sänds nu och hoppas på små högtidsstunder vid tv'n då och då.

Vad kunde då vara lämpligare att ta till när man hämtar sig efter feber och ligger under filten? Sagt och gjort, i med första skivan och jag är såld - ni hade så rätt! Det är som att hamna i en bra bok, kan knappt slita mig och vill samtidigt att det inte ska ta slut.

Blir nostalgisk och tänker tillbaka på Herrskap och Tjänstefolk och Onedinlinjen, hur gammal kan jag har varit? Mamma missade nog inte ett avsnitt och inte jag heller. Även om jag är väldigt svag för Frankrike kan jag inte annat än säga att Storbritannien inte kommer långt efter, nästan oavgjort:)

Läser på bloggar som Min plats i Solen och Charmigt sa Charlie om teatime på mysiga ställen, som har den brittiska stilen och försätter dem i skön afternoon tea-känsla. Hur hade vi klarat av att leva som människorna gjorde då? Älskar kläderna, frisyrerna och skorna, teatime och den till synes lugna livsstilen, men hade man klarat de hårda reglerna, etiketten och de vansinnigt hårda klasskillnaderna? De är sylvassa i sina kommentarer i serien, betvivlar inte en minut att det verkligen kunde råda smärre krig. Befunnit sig i tjänstefolkets kläder och tvingats passa upp på varje nyck, upp i ottan för att hålla huset varmt med eld i spisar, perfekta måltider och strikta regler att hålla sig till dygnet runt.

Att jämföra med dagens frihet ... tror inte vi någonsin skulle vilja gå tillbaka, men vi kan för den skull fascineras av historien, romantiken, stilen och det faktum att information nådde dem med en viss fördröjning. Idag vet vi nästan saker innan de har hänt och jag tror inte jag är ensam om att ha svårt med att sålla bland allt som når min hjärna.

Allt ska gå så fort hela tiden, jag måste stanna upp med jämna mellanrum och smälta intrycken, reflektera. Annars mår jag inte bra, blir stressad helt enkelt. Trött i huvudet. Balans är viktigt för mig. Bloggen är ett bra ställe för mig att reflektera. Här slappnar jag av. Likaså med böcker eller när jag ibland skriver av mig lite för mig själv. Och skogspromenader. Eller ett avsnitt av Downton Abbey;)

Ha en bra mitt-i-veckan-kväll!

6 kommentarer:

 1. Hej Suz!
  Hoppas du mår bättre! Kul att du nämner Downton Abbey!! Jag funderar också på att ge mig på den efter att ha hört så mkt positivt om den i bloggvärlden!!
  Krya på dig!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Jag tror de flesta är helt sålda på Downton Abbey!

  Men precis som du skriver, allt var nog inte en dans på rosor. En annan värld då, andra värderingar, strikta klasskillnader, tuffa förutsättningar för många.

  Fint att reflektera och jag har också tänkt på det här.

  Hoppas du mår bättre snart!

  kram
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Åh denna fantastiska serie! Jag längtar efter nästa avsnitt innan det jag just tittar på tagit slut. Underbart! Vad roligt att du börjat se på den också.

  SvaraRadera
 4. Downton Abbey, afternoon tea och allt som har med det engelska att göra och jag smälter som glass i solen! Visst är det underbart men jag håller med i din tankegång, hur hade vi självständiga kvinnor fixat att leva då, förmodligen lika bra som nu men med mer finurliga lösningar på vissa saker!

  Vännen du har en award att hämta hos mig!

  Fredagskramar och hoppas att du mår bättre nu?
  Nettan

  SvaraRadera
 5. Kära Suz,

  Jag visste väl att du skulle falla pladask för Downton Abbey. ;) Det är svårt att låta bli (ok, min make har inte fallit pladask). Brittiskt så att det förslår. :)

  Jag kan bara instämma att det är en sak att fascineras av en tidsålder och en tv-serie men en helt annan sak att leva i samma tid. På de flesta sätt är livet så mycket bättre idag även om klassamhället lever än idag i Storbritannien. Men tänk så mycket som har hänt i både det svenska och det brittiska samhället de senaste 100 åren. Framförallt för oss kvinnor.

  Som den anglofil jag är efter all min tid på de brittiska öarna njuter jag av Downton Abbey varje lördag men är tacksam över att jag lever här och nu. :)

  Sköt om dig vännen och ha det riktigt gott. Här ska jag fortsätta att måla min garderob imorgon. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det härligt! Vi beställde box med alla avsnitt bakåt i somras. Varje kväll vi kunde, åt vi färska jordgubbar med vaniljglass och kollade på Downton Abbey! Nu har vi box Nr.3 och julavsnittet, vi tröttnar tydligen aldrig!, underbart och spännande!
  Ha en härlig helg!
  *Kram Helen

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz