söndag, januari 29, 2017

Var sak har sin tid, dagens guldkorn och escape


Tidigt vårtecken i rabatten, om än lite svåra att hitta och med all rätt. Vi är ju bara i slutet av januari. Men det är inte fel att få påminnas om att vi faktiskt är på väg mot ljusare och ljummare tider. Ett par dagar hade vi vackert här i Skåne, sol och vackert blå himmel. Jag kan bara tacksamt njuta av varje sekund, även om det blir till viss del inomhus eftersom januarikylan ändå finns där.


Men både i fredags och igår stod jag på vår terrass och njöt en stund i solen. Fångade de där första varma strålarna som är så underbara. De där stunderna då vi längtar efter tiden när det är dags att flytta ut möblerna igen. Men var sak har sin tid och att ta vara på tiden som är just nu är viktigast. För den kommer ju faktiskt aldrig igen.

Hur gärna vi än vill forcera vissa perioder eller kanske vara någon annanstans så gör vi bäst i att vara närvarande i den stund som pågår, så mycket och ofta som möjligt. Annars missar vi på något sätt en stor del av livet. För att citera Stig Johansson "Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet."

Bild lånad från Pinterest

Det är så lätt att ständigt blicka bakåt eller framåt, hänga upp sig på saker som kunde gjorts annorlunda eller planera för sånt som ska hända. Göra två saker samtidigt och inte vara riktigt där i något av det. Eller göra en sak medan du har tankarna någon helt annanstans. Vi går nog ofta på rutin i vardagen och glömmer lätt bort att ett gott skratt, en extra pratstund eller en pausvila kan ligga väldigt nära även om du är mitt uppe i alla uppgifter och enbart är inställd på att beta av dagens lista. Det där lilla extra som kryddar dagen, stunden som gör dig medveten om att dagarna som passerar faktiskt kan ha guldkorn. Påminner dig om att allt kanske inte hinner göras idag, det kommer en dag imorgon också och vi behöver kanske inte alltid ta oss själva på så stort allvar.

Glöm inte bort att vara "härvarande", här och nu. Oavsett vilken situation du befinner dig i. Lyssna på dina nära och kära, på låttexten eller på fåglarna. Se det du har omkring dig. Känn efter vad som betyder något för dig. Och ta vara på det. Ge dig själv eller någon i din omgivning ett "dagens guldkorn". Uppmärksamma stunden, personen eller situationen.

Men ibland vill vi kanske ändå trycka på "escape". Då tycker jag att vi ska tillåta oss det. Hänge oss åt minnen eller drömmar. Planera eller reflektera. Kanske till och med fly vardagen med en bok, en film eller en resa. Det är stor skillnad på när vi gör ett medvetet val eller omedvetet dras med i tidens tempo.

 Önskar er en fin kommande vecka<3
Stanna upp och se er omkring,
ge dagens guldkorn!


2 kommentarer:

  1. Så fint du tänker och skriver om nuet. Jag tränar mycket på att stanna upp. Inte det lättaste men försöka kan man. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Vårtecken, I iove it! Att längta är ju ibland halva grejen! Nu är det februari, sen kommer mars - en vårmånad!!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz