torsdag, september 11, 2014

Godsak och lite annat

 
Torsdag, snart helg! Vad kan väl vara bättre än ett litet tips på en godsak att sno ihop till en riktigt god fika i helgen? Jag lovade ju det i helgen, om jag inte minns fel. Och inte behöver ni slå knut på er själva, få en massa disk och sånt - nej, det här är faktiskt busenkelt! Ett stort tack till någon av mannens före detta kollegor. Det här kan faktiskt betraktas som ett recept som kan bli räddaren i nöden, när det dyker upp gäster bara sådär. Något som i och för sig händer alldeles för sällan nu för tiden, men ändå.
 
Hallon- och blåbärspaj
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
3 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smält smör
1-2 paket frysta hallon/blåbär (tror de är på ca 225-250 g/pkt, utifall ni är så duktiga att ni plockat själva)
 
Häll i socker och mjöl i det smälta smöret. Går alldeles utmärkt att blanda ihop i kastrullen du smälter smöret i. Blanda med en gaffel till en jämn smet, häll ner i pajform och tryck ut smeten med gaffeln. En trägaffel/slev är att föredra. Pajformens storlek bör vara ca 24 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i 5-8 minuter (jag brukar köra den 10 minuter).
Häll på bären. Sockra om ni vill.
Grädda ca 20 minuter.
Servera ljummen med vaniljglass.
 
(Jag har inte testat med annat mjöl eller socker, men det skulle nog kunna gå egentligen. Tänker på er som försöker leva utan vetemjöl och dra ner på sockret. Sockret gör dock den här pajen väldigt knäckig och läcker, vet inte om det går att få till med annan sort. Men om ni provar, hör gärna av er med resultatet. Spännande att få höra och alltid bra att känna till.)
 
Kan det bli enklare? Ja, ja köpa färdigt men om du bor på landet är det inte så snabbfixat. Och handen på hjärtat, nog är det oftast godare med hembakt:) Såvida du inte har ett sådant där mysigt litet fik i närheten, där det liksom smakar hembakt.


 
Jodå, en sådan dag idag. När jag känner mig pytteliten och småeländig. En sån där dag när det är långt till tanken att det definitivt finns de som har det mycket värre. Dålig nattsömn ger känslan av att vara helt urlakad av den här segdragna förkylningen. Fortfarande lock för öronen vilket gör mig helt vimsig av allt surrande inuti huvudet och så sömnig att jag skulle kunna lägga mig rakt ner och somna. Jag blir alltid såhär när jag äter penicillin, tur att jag inte gör det så ofta (peppar, peppar). Men nu vill jag faktiskt få energin tillbaka! Vilken energitjuv en helt vanlig förkylning kan bli! Jag tror banne mig att jag tar mig en tupplur. Men så borde jag köra veckostädningen, borde köra fler maskiner tvätt (en är faktiskt precis klar), borde byta sängkläder, borde ... ja men det kan ju bara mala på i evigheter om jag inte själv sätter stopp.
 
Jag ska lyssna på kroppen och ta det i omvänd ordning. Brukar sällan göra det. Sitter liksom i ryggmärgen att först gör jag allt det "tråkiga" och sen får jag slappna av. Men vad gör det om jag inte hinner all städning idag? Det är faktiskt viktigare att jag får energin tillbaka. Och nu väntar tre lediga dagar att ladda batterierna och få både "borde"-sakerna och annat gjort. Och en utflykt med mannen min är välkommet. Tror bestämt också att grillen får tändas i helgen. Och så läsa lite om bibliotekskatten Dewey.
 
Ha det fint och sköt om er,
lyssna på era kroppar!

4 kommentarer:

  1. Hoppas du snart får din energi tillbaka. Så trevligt att åka med din man. Jag åker själv till Ullared med jobb i morgon. Ska bli kul. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Mmm, så gott Suz. Jag kan inte få nog av bärpaj. Ja, paj i alla de former helt enkelt. Här blir det mycket björnbärspaj just nu. Så gott!

    Usch, det är så trist med förkylning som suger musten ur en. Jag hoppas att du snart mår bättre vännen och tillbaka i gammal fin form. Och du, man får lov att ha sådana dagar när allt känns skit och eländigt. De behövs de med. Men jag hoppas att du får en fantastiskt fin helg och en utflykt tillsammans med mannen låter som en strålande idé. Och alla de där måstena kan vänta. Ibland behöver kropp och själ få sitt först.

    Ta nu hand om dig ordentligt, vila, gör roliga saker och mys.♥

    Kram

    SvaraRadera
  3. Usch, det är så tråkigt att känna så....att energin är slut. Men du gör helt rätt som prioriterar dig själv, det andra finns ju kvar äkvar ändå.... :) Ta hand om dig själv ordentligt! Hoppas du har lite bärpaj kvar! :)
    KRAMAR!!!

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Usch, låter inget vidare.. Krya på dig snabbt! Kram Helena

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz