söndag, juni 15, 2014

Grattis till studenten!


Att hålla ett tal ligger inte för alla och i synnerhet inte dina föräldrar! Men att i lugn och ro får fila på några ord passar oss betydligt bättre och det verkar som om detta även är din melodi. Därför tror vi att du, med både glädje och förståelse, tar emot vårt sätt att ge dig några rader på vägen ut i livet. Kanske besparade vi dig några extra tårar i fredags och vi slapp definitivt risken av gäster som somnade!

Fina Sofie, du är vår underbara tjej och vi vill gärna uttrycka vår glädje över att ha dig i vårt liv. Ge dig några små reflektioner och kanske ett och annat litet råd. Vi är så stolta över att vara dina föräldrar och vad som än händer vet du att du alltid kan komma till oss, det har varit ett självklart budskap från oss till dig under hela din uppväxt.

Du kom till världen en riktigt kall och gnistrande vinterdag för nitton år sedan. Genast tog du en gigantisk plats i bådas våra hjärtan. Platser som för alltid kommer att vara dina, trots att vi nu börjar vänja oss lite vid tanken att släppa taget. På samma gång som vi känner en enorm lycka varje gång du klarar något på egen hand, vare sig det gäller dagen för många år sedan när du började cykla själv eller när du förra året tog ditt körkort, så finns det en liten gnutta vemod i våra föräldrahjärtan - för snart klarar du dig helt utan oss. Det är bara tjatet om städning och olika uppfattningar om vad som behöver prioriteras som du kanske får stå ut med ett tag till, i varje fall så länge du bor kvar här hemma hos oss;) Det kommer en dag när du förstår vad vi menar med dessa bitar också ...

 
Nu är det dags för dig att pröva dina egna vägar och inte nödvändigtvis längre vara styrd av skolvärlden. Förhoppningsvis har du inte känt dig styrd av oss utan känt att du kunnat göra dina egna val och sett oss mer som dina ledsagare ut i livet, från dina första stapplande steg som ettåring och fram till den stora stunden när du sprang ut som student i fredags. Vårt stöd har du alltid kvar och vill du ha råd så finns både vi och andra i din närhet till hands.

Din egen vilja och envishet har alltid varit enormt stark, att fatta beslut och vara målinriktad har inte varit lika enkelt. Tvekan över dina gymnasieval har funnits, lärarbyten och nytt betygssystem har inte gjort livet enklare. Att hitta sig själv i tonårstiden och stå stark bland kompistryck och ett gäng "drama Queens" tar också mycket energi. Tur att du har haft dansen att "försvinna in i", som fått dig att koppla av och rensa hjärnan.


Men du har tagit dig vidare och avslutat även gymnasietiden med fina resultat. Vi har fått upprepa många gånger att det är för din egen skull du behöver kämpa, inte för oss och inte för lärarna! Vi vet att du vill göra oss stolta och det kan du tro att vi är, men att mäta det i enbart betyg vore en helt galen väg att gå!

Vi är så stolta över dig, vår  härliga dotter, som växt upp och mognat och som oftast tar väl genomtänkta beslut, som bryr sig om sina medmänniskor (förutom slängar av en tonårings självupptagenhet då och då förstås) och som gärna tar på sig både det ena och det andra för att det ska hända något. Så till den milda grad att vi ibland fått påminna dig om att det kanske skulle vara nyttigt för dig själv att låta andra ta över.Du, underbara tjej, som har en konstnärlig ådra som fått dig att prova både musik i form av flöjt och gitarr och tagit danslektioner i flera olika stilar. Du kan sitta och teckna i timmar och du tar härliga foton och redigerar också jättebra, oavsett vad du själv anser! Skriva texter är du också bra på, speciellt om du har lite tålamod att fundera lite. Att sporta har kanske inte riktigt varit din grej, men både gymnastik och simning stod ett tag på schemat - tills dansen fick hela din uppmärksamhet. Du har sinne för makeup och hårkreationer och ett modeintresse som snart spränger klädkammaren. Vi hoppas att din dröm en dag går i uppfyllelse och du får din efterlängtade walk in closet.

Kanske står du där som modefotograf i New York en vacker dag eller som stylist, makeupartist eller illustratör, vem vet? Oavsett drömmar och mål så är det ingen som kan allt från början. Det blir till att träna och öva, prova olika saker och börja om på nytt hundra gånger om ... kanske känns det som den hårda vägen, men det finns inga enkla genvägar. Det kallas livet. Med alla sina nyanser.
Livet, som är fyllt med "tappade sugar" och människor som kastar ur sig förflugna kommentarer som kanske svider och ibland får dig att tappa tron på dig själv och din egen förmåga. Drömmar som kommer och går. Det praktiska som tar över och verkligheten som kommer ikapp. Men sluta ändå aldrig drömma och vara nyfiken och låt hjärnan skapa nya tankebanor - någonstans finns din väg till det liv du vill leva.


Just nu känns det kanske mest som om det bara är snåriga stigar och återvändsgränder. Du suckar över alla välvilliga kommentarer om att du har hela livet framför dig och att du kan göra vad du vill. Du vet ju inte vad du vill! Men det är okej att inte hela tiden veta vad man vill!

Passa på att landa nu såhär efter studenten. Ta dig en rejäl funderare. Prova olika jobb när det dyker upp en öppning, var inte alldeles för kräsen för kanske öppnar det sig vägar du inte hade skänkt en tanke. Kämpa på, var som en liten igel, det kommer att komma tillfällen och tåg att hoppa på. Kanske när du minst anar det!

Använd din envishet och din starka vilja att ta reda på hur du kan nå dit du så småningom skulle vilja ta dig. Träna ditt tålamod och öva, öva på saker du vill bli bättre på och saker som du har talang för. Kanske måste du ibland hoppa på jobb som, i dina ögon, inte är så roliga men som ger dig en chans att spara ihop till att ta dig iväg på den där resan ut i världen (det finns ju ett litet startkapital i vår present) eller som ger dig nödvändiga erfarenheter i livet.


Ta hjälp av oss alla i din närhet, det är inte att vara svag att be om ett råd eller hjälp av något slag. Tvärtom, det är en styrka att kunna lyssna, prata, fråga och bolla idéer - inga frågor är någonsin för dumma att ställas! En tanke kan föda en annan tanke och värdefull information kan inhämtas.

Var aldrig rädd för att misslyckas - bättre pröva om idén bär än att aldrig veta om det skulle fungerat. Se inte ett bakslag som ett nederlag, se det istället som en livserfarenhet. Att lyckas behöver heller inte innebära att göra karriär och tjäna tonvis med pengar, bli kändis eller ens få beröm - att lyckas kan vara att känna att du är på rätt plats i livet och nöjd för din egen del med vad du åstadkommer.

Känn tilltro till livet - vi finns vid din sida när du behöver oss!
 
Många kramar och ett stort Lycka Till!
Mamma & Pappa

8 kommentarer:

 1. Åhh... Där fick jag en tår i ögat minsann.. Så vackert, klokt och omtänksamt ni/du har skrivit. Och fyllt av kärlek och tro. Underbart att få läsa!

  Lyckat till Sofie i framtiden med allt du önskar!!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. Så fint du skriver till din dotter. Visst är det både härligt och ett stort steg att släppa taget om det käraste man har. Ha det fint Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. De rinner - tårarna och håret på armarna står upp. Tänk att ord kan rymma så mycket, stolthet, saknad, lycka, glädje, tro och kärlek. Glad att jag fick ta del av det, glad att jag träffat er alla tre och alltid sett det som ni skriver, om en i korta ögonblick, men så mycket värme.

  Var rädda om varandra och STORT LYCKA TILL TILL ERAN FINFINA TJEJ!!

  Kram - Tanja

  SvaraRadera
 4. Så fina ord till dottern. Det är inte alltid lätt att vara varken ung eller förälder men vetskapen om att man alltid finns där för varandra räcker långt tror jag. Känner igen mycket av min egen dotter i din, här har vi två år kvar till studenten.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 5. Åh vad fint och vilken fin dotter du har!! Studenten var stort, minns det som igår!! Önskar din dotter all lycka!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar kärlekshyllning till en underbar och högt älskad dotter! Så mycket kärlek. Och vilken fantastisk gåva ni har gett Sofie, rötter som hon kommer bära med sig hela livet och som kommer vara ett stöd när livet är tufft. Och vingar som kommer ge henne modet att våga kasta sig ut i det äventyr som är livet. Vingar som stärker och ger kraft. Men också vetskapen om att ni alltid kommer finnas där för henne. Både i de lyckliga stunderna och i de tuffa. Att er kärlek är oändlig och villkorslös.

  Ett stort grattis Sofie och lycka till med dina nya äventyr som väntar runt hörnet!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker dotter ni har!
  Och vilka vackra ord ni skickar med henne. Jag sitter här och läser, och när min egen tonåring kom in här i köket så fick jag liksom harkla mig för att svara på hennes fråga...era ord gjorde mig rörd. Det är ju så mycket kärlek man känner till sina barn och studenten är en stor dag. De är ju rätt så stora då. Och ändå inte.... :)

  Kram Jennica

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker dotter ni har och vilka fina ord nu blev jag allt lite fuktig i ögonvrån. Ha en fortsatt fin vecka. Kram åse

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz