måndag, augusti 12, 2013

Det där med mat & bak


Så är vi där igen - vardagsrutinerna med försök att komma på vad vi ska ha i lunchlådan och vad som ska bjudas på tallriken efter jobb och skola. Under semestern har vi improviserat hemma, suttit vid grillen, besökt trevliga restauranger, bistron och café. Mycket sällan har det känts tråkigt under de här veckorna! Ska försöka upprätthålla den inställningen;) Det finns ju så många favoritkokböcker i hyllan att det inte bör vara några problem att finna inspiration.

Härlig söndagsgrill fixade vi med kamben som jag kokte tidigare i somras och stoppade i frysen. En härlig glace rördes ihop och penslades på, en stund på grillen och serveras tillsammans med tjocka pommes, sallad, guacamole och vattenmelon. Vad kan smaka bättre till detta än en Corona:) Men det är också nästan den enda sorts öl jag dricker, det där är inte min avdelning alls och jag tycker oftast det smakar alldeles för beskt.  Men maten - det var en superb avslutning på semestern! En av familjens favoritgrillrätter.

Och så hade vi då problematiken måndagsmat. När jag satt på jobbet och nyss hade ätit upp min portion spaghetti och köttfärssås (restportion snabbt ryckt ur frysen i morse, tillsammans med salladsrester från gårdagen) fick jag ett sms från mannen min - köttfärssås och spaghetti tyckte han och dottern vi skulle ha till kvällsmat! De kunde ju inte veta vad jag hittat i frysen, men det kom turligt nog ganska snart ett alternativ. Färska tortellini med ricotta- och basilikafyllning och lufttorkad skinka. För att piffa till det ytterligare tog jag cocktailtomater och strödde över lite socker, på med lite citronrapsolja och balsamicovinäger, salt och peppar och så fick det puttra en stund. Mums med parmesan och ruccola till! Ingen budgetmiddag men en klar familjefavorit.

Hur gör man för att komma på bra, snabba och näringsriktiga vardagsrätter?
När inte ens favoritkokböckerna räcker till!
 
 
Hur var det nu igen? Inte äta en massa sötsaker när jobbet börjar. Kan jag väl inte ha sagt! Jag som kände att baknerven kittlade när jag kom hem efter jobbet idag. Dessutom fanns det en del ägg i kylen som hade lite kort datum. Så jag grävde fram ett gammalt recept jag inte använt på länge, mormors svampkaka. Jag vet, det låter knasigt men hon kallade den så. Det blir en hög sockerkaka som sjunker något i mitten och som får en lite frasig yta. Nostalgi.
 
Men jag skulle ju såklart laborera lite. Tillsatte vaniljsocker och kardemumma och skakade frusna jordgubbsbitar i potatismjöl och tryckte ner i kakan före gräddning. Och så kommer jag på att jag glömde tillsätta det kokheta vattnet i smeten! För sent, det var bara att skjutsa in kakan i ugnen och grädda och hoppas på ett någorlunda resultat.
 
Facit=den sjönk ihop, mer än något! Jordgubbarna sjönk till botten, trots potatismjöl och mitten på kakan är väldigt kladdig. Men den ska strax avsmakas med en kopp te:)
 
Och när jag laborerat lite fler gånger kanske mormors gamla recept kommer här på bloggen, i min version.
 
Sätt guldkant på vardagen, det går att ta en liten bit;)
 
 



5 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka till vardagen och för din kommentar hos mig. Ja det är ett bestyr det där med maten. Det ska vara nyttigt,enkelt och passa alla.Inte det lättaste!!!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Klart att man ska sätta guldkant på tillvaron och njuta av det goda. Kakan ser så god ut.
    Läste att din semester är slut, Välkommen tillbaka till vardagen!

    Tack för din kommentar inne hos mig!
    Ha det fint!
    Kram Christina

    SvaraRadera
  3. Klart att det går att ta en liten bit även fast det är vardag! SÅ gott det lät med färska tortellini. Vi lagade ett av mina favoritrecept i går från Under valnötsträdet, modifierat parmakycklingrecept med allt i ugnen. Gillar sådan mat som nästan sköter sig själv och så är det så gott dagen efter i matlådan!

    Hoppas att du har det underbart Suz!

    Kramar

    Nettan

    SvaraRadera
  4. Guldkant is my favorite ;)

    Kakan ser underbart god ut och färsk tortellini, mums!
    Har precis gräddat pannkakor och ätit med jordgubbssylt och en klick grädde till. Det satt bra ;)

    KRAM till dig rara Suz!

    Lotta

    SvaraRadera
  5. Guldkant gillas! :)

    Det där med mat är ett spännande kapitel. Det är så lätt att falla in i samma rutin där man kör ett visst antal maträtter runt, runt hela tiden. Kanske mest för att man vet att de är goda, går hyfsat snabbt att tillaga och för att ork och lust tryter.

    Jag älskar ju kokböcker och köper fler än jag borde men jag har ju insett att jag inte kan köpa alla jag skulle vilja. Så nu i sommar har jag lånat alla de där kokböckerna jag är nyfiken på på biblioteket. Jösses, vad jag har plöjt kokböcker! Härlig läsning har det varit och de recept som jag har blivit nyfiken på har jag kopierat och sparar till hösten och vardagen. Lite ny inspiration. :)

    Här hemma brukar vi också då och då köra en kokboksvecka. Vi väljer en kokbok och kör hela veckans matsedel från denna kokbok. Just nu har vi en sådan vecka och njuter av spännande maträtter från den irlänske kocken Donald Skehan. Galet gott har det varit hittills. :)

    Stor kram till dig

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz