onsdag, augusti 14, 2013

En dos storstad

 
 
Igår eftermiddag tog vi en liten tur till Köpenhamn. Måste ju starta arbetsveckan på lagom sätt;) Så familjen bänkade sig i bilen och åkte över bron och rakt in i storstadslivet. Men dottern och mannen min hade liksom missat det där med att de skulle få i sig någon sorts lunch hemma, så de var ju bara tvungna att stanna vid en sån där kedja och ta snabblunch. Jag däremot, som redan ätit salladslunch, passade på att inta en nostalgisk fika - vanilj- och jordgubbspaj.
Löjligt gott och onyttigt!
 
 Vi började med parkeringsletande som till slut resulterade i en plats på en gata precis vid sandskulpturfestivalen. Tretusen ton sand har byggts upp till skulpturer och visas på ett inhägnat område, ungefär där flygbåtarna la till för länge sedan. Det är fascinerande att det går att bygga upp de här kreationerna, men slingan runt de sjutton konstverken tog inte lång tid att avverka. Vi konstaterade att inte någon av oss är typerna som går omkring och analyserar till höger och vänster. Vi betraktar och uppskattar hantverken, läser gärna lite fakta kring evenemanget och sen är det nog för oss. Häftigt att ha sett, men jag tror inte vi kommer att besöka den om den återkommer nästa år.


 
 
Vi drog vidare till Nyhavn, där vi sakta flanerade längs restaurangerna och insöp atmosfären av kvarter som förändrats en hel del genom åren. Husen som ligger tätt och i vackra färger, vissa med fantastiska fönster där man endast kan drömma om vilka utrymmen som döljer sig bakom, båtarna längs kajen och människorna som i lugn och ro sitter och tar en öl eller dricker skumpa på uteserveringarna.
 
Vi fortsatte upp längs Ströget, men konstaterade ganska snart att det här verkligen inte är vår grej. Trängas med fasligt mycket folk och liksom slussas framåt av det fastslagna turisttempot, vilket gör det svårt att avvika om det är något speciellt man vill titta på vid någon av sidorna. Vi är ju mitt i en huvudstad, inget konstigt med detta fenomen. Inte vår grej bara. Dottern dök glatt in i några av butikerna, medan mannen min och jag mest nöjde oss med att fönstershoppa. Regnet började droppa och vi tog skydd i stora varuhuset. Kände på lite designerväskor och funderade över om produkterna verkligen är värda sitt pris - flera, flera tusen för en vanlig handväska. Visserligen i skinn, men ändå. Tänk så mycket kul man kan göra istället! Tur vi alla är olika:)
 
Vi tog parallellgator tillbaka till Nyhavn för en liten middag och sedan blev det hemfärd, eftersom vädret absolut inte visade sig från sin bästa sida lite senar på dagen. Dottern agerade chaufför med bravur genom Köpenhamn, bra jobbat! 
 
 
 
Såhär vackert var det på gatan där vi parkerade! Alltså kan vi konstatera att vi ska hålla oss ifrån huvudgatorna och promenera omkring på smågator istället, nästa gång vi får för oss att åka till storstan! Upptäcka egna pärlor, våga prova de små restaurangerna som inte är proppfulla med folk och gå i sakta mak längs gator med vackra hus.
 
 
Regnet dominerade hemfärden och idag har det regnat i princip hela dagen. Ibland till och med medan solen sken! Åskan har mullrat i hörnen och det har varit en dag som gjord för att åka till jobbet eller hålla till inomhus, antingen röjandes med projekt som legat bortglömda under alla soldagarna eller så myser man ner sig med en film eller en god bok.
 
Den här bilden tog jag igår, inne i bilen. Det är regndroppar på bilens glastak och jag tyckte effekten blev lite intressant. Den får spegla gårdagens och dagens kraftiga regnskurar. Vemodet stiger, kallt och ruggigt! Men det har varit en sommar att leva på länge, så vi deppar inte ihop för ett par regniga dagar inte! Istället myser vi i soffan och ser en film eller läser en bok. Tänder ett ljus eller två och tar en stor kopp te.
 
Önskar er en mysig kväll!

3 kommentarer:

 1. Vad mysigt det låter. Jag har aldrig varit i Köpenhamn men skulle gärna åka dit.
  Skönt med lite mjukstart på jobbet.
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Tack rara Suz för allt fint du skriver hos mig!

  Och så vill jag såklart säga att er trip till Köpenhamn ser jättehärlig ut! Vilken bra start ;)
  Smågatorna är bäst, håller helt med dig.

  KRam vännen!

  Lotta

  SvaraRadera
 3. Vad mysigt med en tur till den danska huvudstaden och trots trängsel på de stora shoppingstråken så låter det som ni fick en riktigt mysig dag. Ofta är det, precis som du säger, väl värt att söka sig till de mindre gatorna och upptäcka små fina pärlor som är så lätta att missa i en storstad.

  Som jag njuter av alla dina vackra bilder Suz! Underbara! :)

  Kram på dig

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz