torsdag, juli 25, 2013

Goda recept

 
Nu är det dags för lite "Absoluta favoriter", alltför länge sedan sist! Under min bakdag igår provade jag två bloggrecept - kladdkaka och sega hallonrutor, supergoda tyckte alla! Recepten hittar ni hos Lotta, Min plats i solen och Maria med bloggen Almbacken, Den supergoda Kladdkakan här och de mumsiga Sega hallonrutorna här.
 
I dagarna två har vi dessutom ätit de godaste potatisarna på länge! Här delar Kikki med sig av ett superenkelt sätt att piffa till sommarpotatisen:
 
Basilikapotatis
 
Blanda ca 1 kg kokt färskpotatis med följande blandning:
Kör en kruka basilika med 50 gram parmesan och 1 vitlöksklyfta i matbererade (går alldeles utmärkt att hacka basilikan, riva osten och pressa vitlöken). Tillsätt 2 msk vitvinsvinäger och 1 1/4 dl olivolja.
Ev. behöver potatisen delas i mindre bitar innan du blandar med dressingen.
 
Perfekt att förbereda också, koka potatisen och låt stå i grytan med locket på och lite hushållspapper mellan. Gör inget om de blir lite ljumna. Blanda med dressingen före serveringen. Voilà!

 
Igår fick vi också en av de godaste smakkombinationer jag smakat på länge!
 
Grillad sockerkaka med härligt syrlig lemoncurd
Men det var faktiskt jordgubbarna med basilika som var de riktiga höjdarna!
 
6-8 personer
2 ½ dl crème fraiche
1 ½ dl lemon curd
800 g - 1 kg jordgubbar (vi tog 1 liter vilket räckte fint till 6 personer)
1 kruka basilika
3 msk socker
Rivet skal av 1 lime
6-8 skivor sockerkaka
 
Blanda crème fraiche med lemon curd och ställ blandningen kallt. Rensa bären och dela i fjärdedelar. Blanda tre fjärdedelar av basilikabladen, sockret och det rivna limeskalet i en skål. Grilla sockerkaksskivorna som ska vara ca 1 ½-2 cm tjocka. Lägg på citronkrämen. Blanda bären med basilika/limesockret och lägg dem ovanpå krämen.
 
Säger bara - de där gubbarna skulle jag kunna äta bara rakt upp och ner. Tror bestämt att det fanns några över, ska kika i kylen;)
 
Vad säger ni, orkar ni ett recept till? Vi kör väl hallonmuffinsen också, tycker jag. Kan ju bli lite recepttorka ibland.
 
 
Marängmuffins
 
Ca 12 stora muffins
 
3 äggulor
1 ½ dl strösocker
150 g smör
2 1/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
Maräng:
3 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning och garnering:
200 g hallon eller andra bär
Socker
Potatismjöl
Flagad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt smöret, mjölken och mjölblandningen till äggsmeten och rör till en slät smet.
Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner strösockret i omgångar tills det blir en blank, fast marängsmet. Tillsätt vaniljsocker. (Här lyckas det faktiskt även om man som jag, inte läser receptet ordentligt och vispar både äggvitor, socker och vaniljsocker tillsammans från början. Dock hällde vi i pyttelite ättika för att "säkra" att vi skulle få en marängsmet.)
Häll muffinssmeten i stora muffinsformar och grädda dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Blanda bären med lite socker och potatismjöl. Ta ut muffinsen ur ugnen, fördela bären över dem och klicka eller spritsa på marängsmeten. Strö flagad mandel över. Grädda dem i mitten av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen får fin färg. Garnera med bär före servering.
(Recept från Lantliv Mat&Vin)
 
Håll tillgodo, det här blev ett långt inlägg med lite recepttips att förgylla vardagen med. Vi fortsätter trycka i oss gofika och massor av god mat, måste nog försöka röra lite på mig. Men just nu inbjuder vädret till en skön lässtund i solstolen:) Varmt och lite kvavt, tror vi spar promenaden lite;)
 
Njut av tillvaron och sköt om er!
 

4 kommentarer:

  1. Oj, oj så frestande allt ser ut! Basilika potatisen bara måste jag testa!
    Nu hade jag ju lovat mig själv att hålla igen med fikabrödet efter det blivit lite för mycket av det goda ett tag, men något gott ska man väl unna sig till helgen så det får bli något av dina recept!
    Tack för att du delar med dig!
    M.E

    SvaraRadera
  2. Här var det många godsaker idag! Och jag som tänkt bli lite nyttigare nu när semestern är över. Men kanske kan jag vänta med det några dagar till. Kram Anita

    SvaraRadera
  3. Ah, så gott!!

    Jag som tänkte att jag var mätt och nöjd inser nu att jag inte är det ;)

    Tack för recept, sparas såklart!

    KRAM, trevlig helg Suz <3

    Lotta

    SvaraRadera
  4. Oj, så mycket gott du bjuder på Suz! Tänk det finns alltid lite plats för fika. ;)

    Jag hoppas att kladdkakan inte gjorde er besvikna?

    Kram på dig

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz