torsdag, oktober 15, 2015

Pumpasoppa och höstfeber

 
Veckan rullar på men fick inte riktigt den start jag tänkt mig. Istället för att börja energiskt vaknade jag med feberkänningar i måndags och fick tvinga mig iväg till jobbet och vidare till en lunchföreläsning. Men där var det stopp, direkt hem och bädda ner mig under filten blev bästa medicinen. Te och citrusfrukter, vila och värme. Tisdagen fick också gå i detta långsamma tempo.
 
Igår hasade jag mig till jobbet igen, avskyr att komma efter för mycket och febern var borta. Men visst känns det lite konstigt, när man tror att man ska åka på världens brakförkylning och det stannar vid huvudvärk och feber. I natt har jag fått sova ordentligt, men känner att det står och trycker lite så idag får bli en ganska lugn dag med lite tvätt och sånt. Vila, te med ingefära, en höstpromenad i solen, hänga lite tvätt och skriva lite listor - det kör vi på idag. En torsdag så bra som möjligt.
 
Ett litet recepttips såhär i pumpatider - Pumpasoppa med rosmarinscones. Inte alls dumt och när dottern och jag hjälps åt smakar det extra bra. Men låt inte soppan svalna för mycket, då blir den lätt lite grynig i konsistensen. Soppa ska ätas rykande het!
 
Jag hittade massor av olika varianter på recepten så vi tog inspiration av lite olika, såhär gjorde vi vår pumpasoppa:
 
Ca 500 g butternutpumpa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Några droppar citron
Sambal oelek efter smak
Salt och peppar
 
Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar och hacka löken, fräs detta i smör/rapsolja eller valfritt matfett. Låt det gå en stund på låg värme och slå sedan i buljongen. Låt koka ca 15 minuter tills pumpan börjat mjukna. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde, sambal oelek och citron och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor och citron. I flera recept användes mjölk istället, vitt vin såg jag på ett ställe och kokosmjölk på ett. Så det går alldeles säkert att variera på hur många sätt som helst. Prova på, pumpasoppa är betydligt godare än vad jag trodde!
 
Rosmarinscones smakade väldigt gott till. Receptet hittade jag på ICA's hemsida.
 
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pumpafrö/kärnor
2 krm salt
50 g smör
½ kruka rosmarin
2 dl mjölk
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Finfördela smöret i mjölblandningen. Hacka rosmarinen fint och lägg ner i skålen, tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en kladdig smet. Klicka ut antingen två kakor, åtta bullar eller en längd på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla gärna med olivolja och strö över rosmarin och flingsalt innan gräddning. Grädda i 250 grader ca 10-12 minuter.
 
Nu tror jag minsann att det är dags att hänga tvätt. Ha en riktigt god torsdag, mina vänner! Hoppas vi "hörs" snart igen. Har lite olika inlägg på lut så nu ska det nog inte dröja en vecka innan nästa;)
 
Ses snart igen<3


2 kommentarer:

  1. Hoppas du mår bättre så att helgen blir fin. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du mår mycket bättre nu!
    Soppan lät väldigt god, den vill jag prova.

    Fin helg till dig / Kram Hannis

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz