fredag, oktober 16, 2015

Ledig fredag, förvaring och fotoutmaning

 
Fredag, lugn start, frukost och en liten sväng på Instagram ... hm, där dök det upp fotoutmaning - det var väldans länge sedan jag var med där! Och bilden finns redan, fotograferad den där första, soliga helgen i oktober. När det var sommarvärme och jag tog en tupplur i soffan på terrassen. Passar väl alldeles perfekt när temat är "Ätbart" hos Fröken Foto. Kika in hos henne för att se fler bidrag eller vara med själv.
 
Tyvärr fick vi inte smaka på just det här äpplet själva, det var nämligen en mask som kalasat på den andra sidan. Är det inte lite typiskt, ett av de vackraste äpplena på trädet och så var det alldeles förstört på den andra sidan. Men så fick masken kalas i varje fall och säkert någon fågel också.

 
Lägga in text som t ex "ätbart" eller lägga på färdiga filter som i bilden nedan. Ibland leker jag lite med bilderna i gratisprogram jag har fått tips om på nätet. PhotoScape eller PicMonkey blir det mest. Vill jag ha något alldeles speciellt lämnar jag över till dottern som har Photoshop, men där går liksom gränsen för mig. Skulle säkert kunna lära mig, men tålamodet finns inte riktigt där.

 
Hur ser dagen ut då? Lite tomt i huset utan dottern, som är och hälsar på sin pojkvän. Men jag ska ju å andra sidan spendera en bra stund ute i förrådet och rensa i lådor som mannen min tagit ner från garagevinden i plötslig rensariver. Nåja, så plötslig är den kanske inte för vi har faktiskt pratat om att rensa där ett bra tag. Ni vet lådor som ställdes dit när vi flyttade hit för över tjugo år sedan ...
 
Men det kommer att skära i hjärtat på mig idag. Rensa ut böcker är det värsta jag vet, men tjugo år på en vind gör ju ingen lyckligare. Så det blir kanske något nostalgisparat och resten får gå till loppis eller bortskänkes. Jag hoppas vi slipper slänga dem i varje fall! Böcker ligger mig alldeles för varmt om hjärtat och helst skulle jag nog vilja ha ett helt bibliotek att spara alla i:) Inget compact living precis, men tänk er ett rum fullt med böcker och ett par mysiga fåtöljer med bra läslampor, ett bord för tekopparna, fotpallar och kanske till och med en braskamin eller öppen spis. Och som kronan på verket, en kuddförsedd, djup fönsternisch som det går att sitta uppkrupen i<3
 
Nej, inte dagdrömma nu. Tillbaks till lådorna där det nog finns en och annan pryl som hämtats hem när föräldrarna flyttade för en hel massa år sedan, gamla leksaker mer eller mindre hela och jag skymtade en rostig namntavla jag gjorde till min häst för snart fyrtio år sedan. Usch, så mycket nostalgi det finns i dessa lådor. Men helt ärligt, också en hel massa saker jag glömt att jag ens sparat! Det värsta är att när jag rensat de nedtagna lådorna finns det ändå många kvar där uppe ... som tur är så är inte alla bara mina.
 
Egentligen borde man inte ha sådana där extra utrymme med plats att samla på sig saker. Jag vet att jag ofta påpekar hur viktigt det är med bra förvaringsmöjligheter, att boende ofta saknar vettiga sådana. Men vad jag menar är att kunna ställa in saker vi använder på ett lätthanterligt sätt, slippa rota längst in i hörnet efter kastrullen eller skålen och lyfta undan en massa annat, se innehållet i skåpet eller garderoben på ett översiktligt sätt så att inte de där sakerna hänger kvar - allt det där som skuffas undan och inte används. Sådant som bara stjäl energi från oss. Möjlighet att ha sortering av tvätt, återvinning och annat så att vardagslivet blir enkelt och vi slipper tänka så mycket och ha högar som ska sorteras hela tiden.
 
Hur många gånger har jag inte lovat mig själv att rensa oftare. Jag är en hamster sedan barnsben, allt kan vara "bra-att-ha". Men det är lika bra att inse att det mesta i den vägen ändå aldrig blir använt. Så när vi tagit oss förbi allt detta rensandet av sparade saker behöver vi verkligen påminna oss själva att bli bättre på att inte bara spara av ren slentrian. Att inte låta nostalgilådorna växa och bli för många. Att inte "bra-att-ha-högen" får ta över våra förvaringsmöjligheter. Att ta besluten med en gång - spara, kasta, loppis eller skänka bort. Hua, tufft men nödvändigt ibland! Det är en galen värld vi lever i, där det konsumeras och kastas hej vilt. Lite eftertanke behöver vi verkligen utrusta oss med. Inte sant?
 
Önskar er en fin helg<36 kommentarer:

 1. Hej Suz!

  Vilka fina bilder på det vackra äpplet och det förstår man ju att masken tyckte att det var toppen att kalasa på. :) Hos oss har det varit mycket bi och getingar som har kalasat på vår frukt så man får ta det försiktigt när man plockar från gren för de sticker gärna till när de är lite småhöga på all frukt. :)

  Jag hoppas att du har haft en riktigt mysig dag med att rensa och minnas? Det är ju delar av ens liv man stoppat ner i alla lådor och det är inte konstigt om man blir nostalgisk och att det ibland är svårt att skiljas från en del saker. Och då är det kanske ok om det får lov att vara kvar. Nerpackat. Till en annan gång.

  Ta hand om dig kära än och ha det gott bland alla lådor och minnen.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Vilket vackert äpple, precis som i Jan Löfgrens saga Det röda äpplet! Trevlig helg!
  /Anna
  Http://www.annapannapuff.se

  SvaraRadera
 3. Vackert äpple! Sedan det där med att rensa ur... det tar på. Håller på hela tiden tycker jag. Alla minnen som dyker upp. Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
 4. Den sista bilden fick mig att vilja stoppa in handen och ta äpplet!

  Och ja, ett bibliotek...det är en av mina drömmar.
  Ändlösa rader med böcker, högar på golvet bredvid en gammal,sliten fåtölj.
  Det är sånt jag älskar.

  Hoppas att det går bra med rensningen, brukar kännas bra efteråt.
  Kramen Hannis

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder! Önskar jag hade ett äppelträd här hemma. Det där med att rensa skulle vi göra oftare, idag ska jag rensa ur min garderob. Kram

  SvaraRadera
 6. Åh den där ådran har jag också, bra att ha ådran :) Jobbigt det där! Man vet ju aldrig...*haha* men det är bra skönt när man rensat bort lite!

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz