söndag, oktober 18, 2015

Borough Market

 
Efter att ha sett första avsnittet i sista säsongen av Downton Abbey känner jag mig i lagom brittisk stämning för att göra ett inlägg om Borough Market. Jag kan inte riktigt förstå att det redan är sju veckor sedan dottern min och jag var där! Känns fortfarande som igår, nästan.
 
Inte långt från London Bridge, i London borough of Southwark, ligger alltså den här marknaden. Läste på lite där och fick lära mig att en London borough är en kommun i London. Storlondon består av trettiotvå bouroughs plus City of London. Och City of London samt tolv andra bouroughs utgör Inner London. London borough of Southwark ligger precis söder om City of London så vi är alltså i de centrala delarna av London.

 
Som jag skrev tidigare var detta en av resans höjdpunkter för min del. Kan inte riktigt beskriva varför jag är så förtjust i att gå omkring i den här formen av saluhallar och bara insupa atmosfären av alla matglada människor och ljuvliga produkter. Kanske är det kärleken bakom maten, dofterna, hur snyggt upplagt det är och hur varmt de pratar om varorna bakom varje disk. Genuint intresserade människor som vet vad de pratar om och gör det med passion.

 
Är det konstigt att jag ville stanna till vid varje ställe och köpa något med mig? Det fanns bröd i alla former, ostar, salami, cupcakes, smoothies, burgare, paella, stora grytor på kok, färskt kött och nyfångad fisk, svamp, grönsaker, choklad och andra sötsaker. Cider på flaska och i påse! Det tog liksom aldrig slut. Och mitt i alltihop stod en gammal telefonkiosk omgjord till en bankomat.
 
På bilden längst ned till vänster skymtar ni Sofie på vårt frukostbesök. Engelsk frukost med stekt ägg och bacon samt en form av stekt potatis som jag har för mig att de på just det här stället kallade för Bubble, men det var ganska likt Hash Browns som vi åt i Florida. Till detta drack vi naturligtvis te, starkt och engelskt svart te.

 
Vi passerade det där grillstället flera gånger och beslutade oss för att dela en burgare innan vi lämnade marknaden. Fick en trevlig pratstund med "kockarna", varav en kom från Göteborg och tillkallades när de hörde att vi var från Sverige. Världen är bra liten ändå.
 
Tyvärr var vi proppmätta efter den där grillade, rökiga burgaren och orkade inte fylla våra magar med mer. Annars hade yoghurtstället (bilden längst ned till vänster) lockat. Det såg så himla fräsch ut! Men vi köpte åtminstone med oss lite godsaker från marknaden som vi kalasade på till lunch.

 
Är bara tvungen att visa några större bilder också ...

 
... visst ser det härligt ut!

 
Oliver i lösvikt.

 
En av mina favoritostar, Morbier.
 
En fransk ost från Jura. Förr använde herdarna aska för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, men nu tillverkas inte längre osten på detta sätt. Man har fortsatt med lagret aska i mitten för att behålla det karaktäristiska utseendet.

 
Det fanns tomater i alla former och färger.

 
Flatbread, önskar verkligen att vi orkat med fler smakbitar!

 
 Yoghurtstället igen, som vi definitivt skulle besökt om vi inte varit så mätta!
 
Missa inte Borough Market om ni besöker London!
Klicka på namnet för att besöka deras hemsida och läsa mer.
 
Om jag återvänder till London skulle jag kunna tänka mig att bo nära det här stället och inta några frukostar eller luncher här eller varför inte köpa med lite godsaker och sätta mig i en park och bara njuta. Vi åt vår lunch på en bänk utanför Tate Modern, med Millenium Bridge och St Paul's Cathedral som utsikt.
 
Ett fint Londonminne<3 


1 kommentar:

  1. Ser supermysigt ut. Hade gärna åkt dit. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz