söndag, november 16, 2014

Skurna dinkelpepparkakor


Hej där söndag! Äntligen en dag att bara skrota runt ... sitter fortfarande i nattlinnet och myser i soffan. Frukostbullar bekvämt på dörrhandtaget i morse, vi stöttar lokalt tjejlag genom att köpa bullar från SmakSak via dem. Stor kopp te och Downton Abbey på datorn. Sen en film, vedknaster från brasan och tända ljus. Ute är det grått, lite regnigt och kraftiga vindar. Visst är det helt okej att bara slappa idag. För mannen min verkar det blir en ren nödvändighet, ryggen igen ...

Tänkte dela med mig av receptet på dinkelpepparkakorna. Om någon av er skulle vilja pröva en enkel variant av hembakade pepparkakor, som jag dessutom tror kommer att bli alldeles utmärkta till en liten bit chèvre och glögg. Tänkte prova den varianten i år, eftersom jag inte är överdrivet förtjust i grönmögelost. I såser är den perfekt, men naturell kan den bli lite för mycket för mig.

Behöver jag berätta hur gott det luktar i huset? Och enkelt var det att bara skära upp, om man inte är jättepetig och vill ha jämna fina kakor. Jag ser dessa mer som ett gott kex att tugga på till en kopp te eller en mugg glögg. Inte som en perfekt utformad juldekoration;)

 
Och det går att lyckas någorlunda även om man yrar lite i köket;) Här krossades kardemummakärnor i mortel och dofterna var fantastiska, jag rörde ihop mjölsorter, smälte smör och hällde i socker, sirap och kryddor ... men glömde kardemumman i morteln! Snopen jag blev när jag lagt degen i kylen och skulle börja röja i köket. Det vara bara att plocka ut degen, upp i skål igen och röra ner kryddan. Hej och hå, yrpella där! Men här kommer receptet (hittat på alltommat.se) i varje fall:
 
Skurna dinkelpepparkakor
Receptet säger 50-60 st, men  jag fick ut ca 125 st!
 
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald kanel
2 tsk mald ingefära
0,5 msk hela kardemummakärnor
1 tsk mald kryddnejlika
1,5 tsk bikarbonat
2 dl dinkelvetemjöl siktat (120 g)
3,5 dl dinkelvetemjöl fullkorn (180 g)
 
1. Stöt kardemumman i mortel (kakorna får en friskare, kryddig smak). Smält smöret och tillsätt socker, sirap och kryddor.
2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en skål. Häll över smör- och sockerblandningen. Arbeta ihop allt till en smet och skrapa ner i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. (Här måste jag tillägga att den är stenhård när den kommer ut från kylen, låt den antingen ligga framme en stund eller kör den försiktigt i micron för att mjuka upp den lite.) Forma två rullar, ca 5 cm i diameter, slå in dem i plastfolie och kyl dem ca en timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor. Lägg dem glest på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i omgångar mitt i ugnen 6-8 minuter. Receptet säger låt svalna på plåten, men så många plåtar har inte jag! Så för att undvika att behöva grädda kakor hela dagen drar jag av pappret från plåten, låter den svalna medan den andra plåten är i ugnen och drar sedan över nya pepparkakor för att skjutsas in i ugnen.
 
Lite trixigt att få dem absolut jämna i tjockleken, vilket gör att några kan bli lite sega i mitten om inte de tunna ska brännas på plåten. Annars blir det en väldigt knaprig kaka, nästan lite knäckig som mannen min uttryckte det. Och med något lite tuggmotstånd från fullkornsmjölet.
 
Sen fick Maria, med fina bloggen m.ade b.y m.ary, mig att tänka om vad gäller köpepepparkakor - måste nog pröva den där lingonvarianten från Annas pepparkakor. Kollade upp produktinfon på deras hemsida och fick lära mig att de använder endast certifierad palmolja. Synd att de inte skriver det på sina förpackningar. Har faktiskt skickat ett mail till dem. Jag vill gärna kunna göra medvetna val. Även om jag inte är hysteriskt insatt i allt. Försöker ta reda på lite i taget.
 
Men vem vill inte kunna sätta tänderna i en köpepepparkaka med gott samvete? För ärligt talat, det är ju bara första plåten som är rolig att kavla, trycka ut och greja:) Om man inte gör den skurna varianten då alltså.
 
Lovely Sunday to you all<3

 
 

2 kommentarer:

  1. Pepparkakor är så gott, ska absolut testa ditt recept Suz för det verkar smarrigt.
    Tack för dina uppmuntrande ord på gårdagens inlägg, vi känner oss aningens vingklippta och fundersamma just nu!

    Kramar
    Nettan

    SvaraRadera
  2. De här ska jag göra! Vi ska snart iväg och handla, lilleman och jag, så då ska jag inhandla det som behövs.
    Ha en bra dag!
    //www.baraanna.se

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz