lördag, december 15, 2012

Tankar i juletid

 
Igår kväll tillverkade jag årets julkort som nu väntar på att få adresserade kuvert och skickas iväg. Idéen kommer från den här fina bloggen och jag var så fräck att jag kopierade och även om jag inte alls textar lika vackert så tycker jag nog att de blev ganska fina:)
 
 
Lite julmarmelad ville jag koka den här julen också och idag kändes det som en bra dag för detta! Lite sysselsättning för händerna, lite sötma i kastrullen och ljuv doft i köket. Att bryta dystra tankar och grått väder.
 
När regnet strilar där ute, sinnet är tungt för att jag tänker på vad som hände i Connecticut igår och hur många familjer som drabbats av så stor sorg. Tankarna går även till det faktum att det dör mer än ett barn i minuten på grund av att de inte har tillgång till rent vatten! Jag har följt Musikhjälpen den här veckan och tycker de gör ett fantastiskt jobb, tillsammans med alla de människor som ställer upp och bidrar. En liten låtönskan och en skänkt slant gick iväg från oss idag.
 
Att gnälla för att snön försvinner skulle kännas galet när vi har det så bra som vi har det. Att få vara tillsammans med sin familj och vi har rent vatten i kranen - saker som är så självklara för oss att vi inte tänker oss för när vi beklagar oss. Men det är ju just så livet är, vi lever mitt uppe i vår egen vardag, vi tar ofta saker för givet och vi går inte omkring och tänker på allt elände hela tiden. Men då och då behöver vi ta en stunds eftertanke och om inte annat gör vi det när det händer något eller en organisation gör oss uppmärksamma på hur många miljoner människor har det i sin vardag.
 
Och även om vi inte vänder upp och ner på vårt eget sätt att leva, kan vi bli lite mer ödmjuka till hur bra vi faktiskt har det i många avseenden och att inte ta varandra för givna. Vänta inte med kramen - ge den med detsamma!
 
Var rädda om varandra!
8 kommentarer:

 1. Man får aldrig tro att det är svårt att göra skillnad för andra människor..det är inte det! Anna

  SvaraRadera
 2. Bästa Suz,
  Tankvärda ord så här i vintermökret och julglittret!
  Tragedin i USA berör verkligen, ännu en gång påminns man om livets orättvisor. Men också att man själv kan bli bättre på att sätta saker i sitt rätta perspektiv och vara tacksam för det man har. Och inte minst att dela med sig av vårt överflöd till de som har det sämre ställt. Hörde häromdagen på radion om en kvinna i Sundsvall som dragit igång en julklappsinsamling på Facebook till de hemlösa i staden. Gensvaret hade blivit enormt och julklapparna strömmat in. Alla kan vi göra något, göra mer.
  Men lite synd är det att se snön smälta bort, vi får leva på minnena av de vackra vinterveckor vi fått njuta av här i södern.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Så tänkvärda ord Suz, tragiskt är det som skett i USA onödigt!
  Eftertanke är viktigt precis lika viktigt som att verkligen leva i nuet och fånga dagen som är här och nu.
  Visst det är synd att allt det vackra vita försvinner, men vi i Skåne borde vara vana, det är inte ofta vi får vita jular här nere!

  Många söndagskramar
  Nettan

  SvaraRadera
 4. Ja, precis som Nettan och Anna tycker jag du skriver så tänkvärt Suz! Alla kan verkligen göra skillnad. President Kennedy sa "“One person can make a difference, and everyone should try.”


  Varm kram och ha en fin början på veckan!

  Lotta

  SvaraRadera
 5. Kära Suz!

  Du skriver så klokt och varmt. Som alltid. Och visst är det så att vi alla kan göra skillnad. Det finns så många som behöver hjäp och kanske räcker vi inte till för alla men om man så bara kan hjälpa en endaste. Mitt bidrag idag blev att köpa en tidning och skänka en extra slant till en hemlös. Maken ler när jag kommer hem med ännu ett nummer av samma tidning. Det är så det blir när jag handlar i mataffären. Jag vill hjälpa på det lilla sätt jag kan.

  Vilka fina julkort du har gjort Suz! :) Jag önskar att jag vore lika kreativ som du men nej, istället blev det köpta i år också. Men jag njuter av att se allt fint som ni andra skapar istället. :)

  Spännande med julmarmelad. Vad är det för något gott i den?

  Nej, jag tycker inte att vi kan gnälla över att snön försvann. Den har lyst upp i nästan 3 veckor och det är inte illa i Skåne inte. Det blir en fin jul även utan snö. ;)

  Ta hand om dig du fina och håll utkik i brevlådan.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julmarmeladen har jag alldeles glömt bort att svara på vilka ingredienser ... förlåt!
   Fikon, aprikoser, dadlar, socker, vaniljstång, saffran, valnötter och vatten. Hackar samman och kokar ihop, väldigt lätt att koka för länge vilket jag gjorde förra året och fick dra ut allt ur burkarna, tillsätta mer vatten och koka upp igen:)
   Till 50 gram frukt använder jag mindre socker än grundreceptets 50 g och sen tar jag lite på en höft med valnötter. 1 påse saffran och 1 vaniljstång till ca 350-400 g torkad frukt. Använder gärna dadlarna i lådor där det står färska dadlar ... inte de små torra i jullådevarianten.

   Kram
   Suz

   Radera
 6. Vad duktig du är som gör så fina julkort! Marmeladen ser verkligen härlig ut, skönt att göra något sådant konkret. Upptäckte att du inte bor så långt ifrån Lund, du hade kunnat kommit på vårt "öppet hus"!
  Ha det gott!
  Kram Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, hade gärna varit på ert öppna hus! Kanske ett annat år:)

   Ha det fint och sköt om dig!
   Kram Suz

   Radera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz