tisdag, december 08, 2015

Tankar om glädje en tidig morgon

 
Jag sitter här en tidig morgon och funderar över ordet glädje som är dagens tema i Decemberutmaningenextraallt hos Tatjanis. Mitt i julhetsen förväntas vi definitivt känna glädje. Förväntansfulla och med fulltecknad kalender, alla julklappar på plats.
 
Men när det kommer in förväntningar i bilden så ställer det ofta till det för mig. Då faller jag lätt in i någon slags loop där det glada och förväntansfulla istället blir till krav och måsten. När det gäller julen så har jag alltid gillat pysslet, förberedelserna, bak, göra det mysigt och annat. Och jag har alltid haft svårt att sätta gränser, vill för mycket och har höga ambitioner och lång lista. Som tur är har jag bättrat mig och inser mina begränsningar. Lägger band på mig helt enkelt.
 
Ända sedan min farfar blev sjuk och dog vid juletid har det dessutom funnits något i mitt sinne som håller mig tillbaka. Något som gör att jag aldrig riktigt kan slappna av i den där förväntansfulla känslan av glädje. Att se fram emot och förvänta mig en julhelg full av mys och samvaro blev svårt, då för många år sedan. Den känslan finns där och jag har svårt att skaka den av mig.
 
När sedan världen ser ut som den gör, med händelser som skakar om oss ideligen och på andra plan hör vi släkt och vänner drabbas av diverse hårda slag - då är det kanske inte så konstigt att julglädjen inte riktigt vill infinna sig. Att julklappstankarna känns mindre betydelsefulla och vad som finns på julbordet inte har så stor betydelse. Huvudsaken är att vi får känna glädjen av att vara tillsammans.
 
"Life goes on" sägs det och visst är det så. Jag väljer därför att försöka tänka på att se glädje i det lilla och vardagliga. Som morgonljuset på väg till jobbet en dag i höstas. Tända adventsljusen och njuta en stund tillsammans av lugnet. Glädjas åt en lördagskväll tillsamman med mina kollegor vid ett finstämt julbord hemma hos chefen med familj och där alla respektive och barnen var med och gjorde det till en fin kväll. Läsa nya inlägg från fina bloggvänner och se att de håller modet uppe oavsett vad de kämpar med. En stund med vänner. Att jag sålde nästan alla mina kort på julmarknaden:) Att en hel del kikade på dotterns foto och berömde henne:) Att jag säger nej till julstress i år.
 
Det finns mycket vi kan glädjas åt. Och gör vi det för de små sakerna i livet blir varje dag ett guldkorn<3 Jag vet att det ibland kommer dagar då vi helst bara vill dra något gammalt över oss och gå och gömma oss, men det är också tillåtet. Livet är en berg- och dalbana, det bjuder inte bara på glädje.
 
Önskar er en fin tisdag<3
3 kommentarer:

 1. Så kloka tankar Suz, just detta med att förväntningar som kan ställa till det så att luften går ur en. Det är viktigt att att få vara med nära och kära, vi har ett extra viktigt år i år då vi just nu har en svårt sjuk nära anhörig där vi inte vet utgången ännu.

  Ha en alldeles underbar tisdag och jag är så glad för din hälsning, den betyder så mycket!

  Kram
  Nettan

  SvaraRadera
 2. Så fint du skriver om glädje. Visst är det viktigast att vara tillsammans. Jag har också taggat ner med all hysteri. Känns skönt. Bättre att njuta. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Jag försöker att låta bli att stressa. Men nu åker sonen på fredag och kommer inte tillbaka förrän efter jul. Och jag vill göra så mycket med honom innan dess. Pyssla och baka. Skriva önskelista och köpa julklappar. De blev stressigt i alla fall.... kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz