söndag, januari 27, 2013

Om att utmana sig själv

 
Stolt amatör, fortfarande oredigerat:)
 
Jag är inte mycket för att ösa beröm över mig själv, men ibland kan jag åtminstone känna mig lite stolt utan att trampa andra på tårna. Den här bilden ger mig ett sådant tillfälle:) Jag hör till den där fruktansvärt otekniska gruppen människor. Kör glatt på med dotterns kamera, den här gången med 50 mm-objektivet och på autoläge, men med en inställning som dottern visat. Kan fortfarande inte redigera bilder och har inte försökt. Har inte skaffat något program ens! Jag kör på hur det blir direkt från kameran ... och den här gången är jag stolt! Men här ska jag utmana mig själv under året, lära mig mer om kameran och börja nosa på bildredigering.
 
Jag tror att det lätt blir såhär, när det är själva skrivandet på bloggen som lockar mig mest. Åtminstone när orden vill flyta på som jag vill:) Plus det här med tekniken, som känns lite oövervinnlig och jobbig. Då tar jag den lätta vägen:)
 
Men så ibland, när något blir bra och landar fint - då blir jag sugen på att utmana mig själv lite. Att få känna känslan av att behärska något lite bättre, stretcha sig lite. Lära sig något nytt.
 
Något som jag gärna gör i köket. Experimenterar friskt och har svårt att hålla mig exakt till givna recept. Tror mig komma ihåg vad det stod i receptet;) Ibland blir det katastrof och ibland blir det så bra att vi njuter i stooora drag:) Som i fredags ... Nettan (och kanske någon mer som vill veta), här kommer recepten. Och några måttangivelser har jag tyvärr inte här, jag smakade mig fram:)
 
Chèvregratinerade rödbetor
 
Koka rödbetorna med skalen på i saltat vatten. De ska mjukna något. Spola dem i kallt vatten och skala samt klyfta dem i jämnstora bitar. Smula över osten, strö över rostade pinjenötter och ringla över flytande honung. In i ugnen på 225 grader och låt osten smälta ner och få en vacker färg. Det här är så himla mumsigt. Det dröjde verkligen alldeles för länga innan  jag provade, verkade så jobbigt med att koka rödbetor, de färgar av sig och fy vad jobbigt. Men jag använder glasskivan vi har på vår diskbänk, som fungerar som skärbräde och drar inte till sig någon färg. Men underlaget tar hårt på knivarna, så jag sållar på tillfällena.
 
Chèvrebakade potatisar
 
Tvätta ett gäng bakpotatisar eller stora potatisar. Pricka dem med gaffel och baka dem färdiga i ugn på 225 grader. Ta ut dem, skär av ett lock och gröp ur innehållet i en skål. Mosa potatisurgröpet med en klick matyoghurt och smulad chèvre (eller fetaost). Låt det inte blir för löst, så ta lite matyoghurt i taget. Smaksätt med salt och peppar samt lite persilja (går bra med frusen). In med dem i ugnen igen och låt dem få färg. Går bra att samköra med rödbetorna:)
 
Honungsrostade vitlöksklyftor
(hittade inspiration från Viltbutiken i Malmö, när jag googlade efter lammrecept)
 
Koka så många vitlöksklyftor som du vill göra (med skalen på) ca 5 minuter, går bra att lägga klyftorna i kallt vatten och låta det koka upp. Spola dem i kallt vatten och låt dem svalna. Skala dem och rosta dem i smör i stekpanna. Sedan ringlade jag över honung och saltade direkt i pannan och lät det gå vidare en stund (så stod det inte i receptet - honungen och saltet skulle på när man tagit dem ur pannan) Vi tyckte det blev supergott!
 
Lamminnanlåret skar jag i 1,5-2 cm skivor, saltade och pepprade och stekte dem i smör ca 2-3 minuter per sida. Oftast använder jag smör/rapsolja när jag steker, men den här gången tog jag rent smör både till vitlöksklyftorna och köttet. Den där nötiga doften och smaken kan man bara få med smör och den är lätt oslagbar i de här sammanhangen. När man vill att det ska vara lite extra, få ut maximala smaker. Men det är givetvis en smaksak och man kan ju också välja tillfällena;)
 
Kul om de här (något bristfälliga) recepten kan komma till användning:) Smaklig spis! Utmana er själv, hör gärna av er om hur det gick;)
 
Ska vi utmana oss till något mer i år? Jodå, massor av tankar som håller på att ta form. Komma igång och komma i form. Och så närmast - att tänka ut en bra 18-årspresent till dottern!
 
På återseende!



6 kommentarer:

  1. Tusen tack för de fina recepten, ska verkligen testa dem.
    Att utmana sig själv är viktigt och jag är lik dig, jag gillar att testa nytt i köket, men jag är oftast nyfiken och gillar att lära mig nya saker och att anta nya utmaningar!
    Hoppas att du har en härlig söndag!

    Kram
    Nettan

    SvaraRadera
  2. Fantastisk bild Suz! Så fin i färg och komposition. :) Självklart ska du sträcka på dig och vara stolt. Du är en duktig fotograf och har känsla för vad som gör en bra bild. Däremot lider du av dåligt självförtroende vännen. Helt i onödan dessutom. Du kan så mycket mer än vad du tror. Jag tokgillar dina bilder precis som de är. De speglar den fina människa du är. Så sträck på dig och var stolt över dina vackra bilder. Och när du har tid och lust så lek och utmana dig själv. Men bara för att du vill och för att det är roligt. Och innan du skaffar ett bildredigeringsprogram kan du testa först. De brukar ha erbjudanden om att testa gratis en månad vilket ju är perfekt för att testa om det är något du vill satsa på.

    Tack för att du är så snäll och delar med dig av recept. Låter vansinnigt gott och jag sparar dem direkt. :) Jag gillar att utmana mig själv i köket och försöker att varje vecka laga något som jag aldrig har lagat innan. Ibland kör vi hela veckor med nya maträtter. Våra wildandcrazy-veckor. :) Idag blev det dock pannkakor som inet alls var någon utmaning men vansinnigt gott. :)

    Ja, låt 2013 blir året då vi utmanar oss själva rejält Suz. Detta är vårt år. :)

    Ta nu hand om dig vännen och ha en fortsatt fin söndag.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Men alltså ...fyller sofie 18 !!

    Lena

    SvaraRadera
  4. Bilden är jättefin Suz! Dina utmaningar inspirerar. Jag har en automatkamera.... så jag är full av beundran för ditt fotograferande!

    Tack för recepten! Lamm, vitlök, chévre, rödbetor....allt tycker jag om!

    Ha en jättefin vecka Suz!

    Varm kram
    Lotta

    SvaraRadera
  5. Vilket foto Suz! Fantastiskt fint!
    Mumsiga recept också! Älskar chevre, brukar alltid kalasa på det vid Köpenhamnsbesök!!
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Jättefin bild .ju mer man håller på och fotar desto roligare är det
    Vilka fantastisja recept helt i min snak .Ska testas
    Ha en skön kvälk

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz