lördag, mars 15, 2014

Florida del 5

Lyxkryssare nästa?
 
Nu börjar vi närma oss sista  helgen i USA och än finns det mycket kvar vi vill se av Florida! Key West är ett av målen och vi beger oss iväg mot öarna och broarna dit. Att vi skulle passera bördiga marker, plantager och handelsträdgårdar i gigantiska format hade vi ingen aning om. Fortfarande har vi inte sett några direkta citrusodlingar, vilket känns lite märkligt. Däremot palmer och exotiska växter i mängder!
 
Vattnet tar så småningom överhand och snart färdas vi på ömsom broar och ömsom på öar som tar oss ut till Key West, den sydligaste punkten i USA. Florida Keys är absolut sevärt, vi väljer att göra en dagsutflykt av detta men förstår att även här finns både sevärdheter och aktiviteter att underhålla en semesterfirare i många dagar. Inget ovanligt här förstår vi.
 
Förutom att vi har upplev amerikanarna som oerhört vänliga och serviceinriktade, har vi också upptäckt att man aldrig vid något tillfälle behöver vara sysslolös - det finns ett enormt utbud av aktiviteter och attraktioner av olika slag. Tyvärr är det inte alltid lätt att urskilja vad som är riktigt seriöst och vad som är av mindre värde - de är också väldigt duktiga på att få allt att låta som om du bara inte får missa det;) Och enormt duktiga på att ta betalt för allt!
 

Kryssare längst ut i hamnen i Key West

Värme, vatten, sol och blå himmel i Key West
 
 
Vilket galet ställe! Här måste finnas alla typer av människor representerade, de flesta äldre hus skyltas ut som det äldsta i Key West eller till och med i Florida, hönsen springer fritt på gatorna, lyxkryssare trängs med yachter och fiskebåtar, souvenirbutiker av mer tvivelaktig karaktär ligger granne med värsta lyxbutiker och cigarrförsäljning. Naturligtvis dyker jag in i och förser mig med en bit Key Lime Pie - vi befinner oss ju på födelseplatsen för den här godingen:)

Beghagliga trädäck i skugga

Gamla skavda skyltar

Märkliga träd

Lummiga trädgårdar

Orchidéer växer på trädstammarna, det har jag bara sett i växthus!

Stora hus blandas med mindre ...

... som ser väl så mysiga ut!


Vatten, små hamnar och hus i pastell

Solnedgång över Florida Keys
 
Vi hade några härliga timmar ute i Key West, god lunch intagen i skuggan och vi får höra att Sverige tagit sig till final i OS-hockeyn. Det är varm och soligt, inte alls som prognosen sa med mestadels molnigt. Vi styr bilen tillbaks mot Fort Lauderdale - en lång dag, men väldigt roligt att ha varit här!
 
 

 
Det fanns ju inte på världskartan att vi skulle bo granne med Miami och inte åka dit! Åtminstone inte om man har en tonåring med sig:) Fast jag tror vi hade gjort det ändå ... South Beach och Ocean Drive med Art Deco distriktet fick bli målet för dagen. Ett par timmar samma morgon hade ägnats åt Macy´s och inköp av både balklänning och studentklänning till dottern. Nu har vi sannerligen shoppat färdigt ska ni tro!
 
Att hitta en parkeringsplats vid South Beach är som att hitta en nål i en höstack! Vilken pärs! Men skam den som ger sig, var bara beredd på att hala fram mer än fickpengarna ... men vi fick vårt dopp och en stunds sol på stranden, en promenad längs Ocean Drive med dess vansinnigt ungdomliga puls och många bilar i miljonklassen. Art Deco hotellen radade upp sig och det knäpptes kort till höger och vänster. Kul att ha sett och upplevt, nu åker vi vidare ... temperaturen har legat runt 29 grader vilket är i varmaste laget för en utflykt av det här slaget.Soldis eller avgaser? Tät trafik var man än befann sig

Skyskrapor fanns det gott om
 
Vi fick sålla på restipsen här, det tog tid att ta sig fram i den täta trafiken. Sofie och jag fotograferade från bilen och vi åkte förbi skyskrapa, efter skyskrapa när vi färdades mot Coconot Grove. Lite påverkade av tidigare parkeringsletande och trötta av alla intryck åkte vi bara en runda i den här stadsdelen och gav oss sedan tillbaka till det lugnare Fort Lauderdale. Vi fick se Miamis skyline "by night" och visst måste man låta sig imponeras - det är som att befinna sig i "Miami Vice":)
 
Tillbaks på hotellet tog vi en välbehövlig dusch och promenerade sedan ut för en sen middag vid hamnpromenaden i Fort Lauderdale. Det blev fisk och skaldjur för hela slanten och så gott! Vi njöt av den ljumma kvällen och att få sitta ner och bara insupa atmosfären.
 
Sista riktiga semesterdagen inleds på söndagen med lite tv och Sveriges silvermatch i hockey på morgonen, frukost och sedan promenad till stranden för avkoppling. Kristallklart vatten och underbart skönt! Välbehövlig stund som vi upprepade på eftermiddagen efter lunchinhandling. Nu är det packning kvar och så en sista grill i hotellträdgården. Lite vemodigt på sätt och vis, men "Borta bra, hemma bäst". Nu är det bilresa Fort Lauderdale - Orlando kvar och sedan ombord på planet måndagskväll för byte i Frankfurt och sedan landa på Kastrup tisdag eftermiddag - en ganska dryg resa hem.
 
Ni har säkert inte sett sista bilden här på bloggen och inte heller hört sista resminnet från den här resan:) Det känns lite som en "once in a lifetime"-upplevelse, men man vet ju aldrig;) I varje fall kan vi med glädje minnas den här resan! Vi har verkligen varit på en härlig roadtrip:)
 
Ha nu en fin lördag!

9 kommentarer:

 1. Key West är underbart! Har bara varit där en gång men vill gärna åka dit igen. Miami och Art Deco distriktet är också en upplevelse. Håller med dig om utbudet och att det ibland är svårt att sålla bland allt. Kanske missar man några godbitar men i det stora hela får man en skön Floridaupplevlese, oavsett.
  Sol, hav, god mat….jätteskönt! Prisvärd shopping också.

  KRAM och tack för din härliga reseminnen som det är en njutning att ta del av!

  SvaraRadera
 2. Men oj vilka härliga bilder!! Kom på mig själv med att bara titta på bilderna och inte läsa texten, fick gå tillbaka! Men det ser helt underbart ut!!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt! Och den där verandan hade jag kunnat tänka mig att kopiera :)
  Kram Sara

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen en resa man minns länge. Vi var där 1990. Det är lika starka minnen idag. Roligt att höra dina upplevelser. Vi blev varnade i Miami att ha låsta bildörrar vid övergångsställen. Rånrisken var stor då. Tänk att man inte glömmer det. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Nu har jag ägnat en lång stund att läsa och titta på dina Florida-upplevelser! Oj oj oj så mycket ni hann med och så många intryck du fått med dig! Förstår verkligen att det varit svårt att återgå till vardagen :-) Tack för att du delar med dig!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Vilken massa fantastiska saker ni har sett! En once-in-a-lifetime resa! :)
  Kram Jennica

  SvaraRadera
 7. Hej vännen!

  Vilket nöje det har varit att få följa med er på er fantastiska resa och njuta och uppleva genom era ögon. Och vilken resa sedan! Så mycket ni har fått se och uppleva tillsammans. Minnen att bevara i hjärtat för alltid. Och helt fantastiska bilder. Bilder som får mig att vilja sätta mig på ett plan bums.

  Tack för att du delar med dig och lyser upp allas vår vardag med dina ord och bilder kära Suz.

  Ta hand om dig och hälsa så gott till din fina familj!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Ps. Jag tycker så mycket om din nya header. Den känns så mycket Suz.

  Kram på dig♥

  SvaraRadera
 9. Hej Suz!
  Ännu ett underbart Floridainlägg! Jag blir så ressugen dit!
  Kram på dig!
  /Anna

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz