lördag, mars 08, 2014

Florida del 2


Söndag och strålande solsken! Vi intog ytterligare en amerikansk frukostbuffé, den här gången på Sizzler där vi, till vår stora förvåning, blev erbjudna kaffe eller Coca cola som enda dryckesalternativ. Det gick som tur var att få både te och juice när vi frågade efter det:)

Utflykt till Cape Canaveral och Kennedy Space Center blev dagens beslut. Så sagt och gjort, in i bilen och iväg på spikrak väg ut mot kusten. Härligt att äntligen få sol och blå himmel. Få se lite annat än stadsmiljö, även om naturen inte var så enormt skiftande längs vägen. Skog och grässlätter, på något sätt inte så obekant om det inte var för de ofta förekommande inslagen av palmer.

 
Väl inkomna på Kennedy Space Center kunde vi välja att grotta ner oss i hur mycket rymdhistoria vi ville. Utställningar, filmvisningar och busstur runt avfyrningsramperna hann vi med under våra timmar på denna plats med mycket modern historia. Det märks tydligt hur stolta amerikanarna är över att kunna visa upp vad de bidragit med och vilka avtryck de lämnat med sitt rymdprogram.
 
Det här var väldigt intressant att få uppleva, även om vi inte lusläste varenda informationsskylt som fanns att tillgå. Utbudet är enormt och ska du inte spendera flera dagar på samma ställe måste du helt enkelt välja bland aktiviteterna och på vilken nivå du ska hålla det, även om det ibland också innebär att behöva välja bort roliga saker. Jag är väldigt glad över att vi tog oss tid att åka hit en dag, grymt imponerande att se både gamla rymdraketer och rymdfärjan Atlantis på nära håll. Att få ta del av den utveckling som skett under en förhållandevis kort period i världshistorien.
 
 
Ovan ser ni vägen ut till NASA Visitor Center på stora bilden, fritidsfiskare (som vi för övrigt såg överallt där det fanns vatten under hela vår resa), en väldigt söt hund som vi träffade i busskön ute på Kennedy Space Center, hibiskusbuskar och rikligt blommande fanns det överallt i Florida och så hann vi också med ett snabbt besök ute på Cocoa Beach innan solen formligen damp ner och det blev beckmörkt. En söndag att minnas länge, länge ...
 
 
Måndagen och tisdagen spenderade vi på Universal Studios, först i parken Islands of Adventure där det bjuds på berg- och dalbanor med och utan vatten, 3-D aktiviteter där du sitter i en "vagn" och åker med i filmerna (3-D glasögon på) och det känns verkligen som du åker både vansinnigt fort och ramlar ner från skyskrapor! Fantastiskt vad tekniken kan göra med dessa filmsekvenser och att låtra vagnen röra på sig i olika lägen och med olika hastigheter. Klättra i nät på Jurassic Park och följa med på guidad tur i Poseidon's tempel med specialeffekter.
 
 
Här finns också "The Wizarding World of Harry Potter" sedan ett par år tillbaka och med en dotter som växt upp med dessa historier och hela familjen som sett samtliga filmer var detta naturligtvis en riktig höjdare. Vi åt lunch på "Three Broomsticks" efter att Per och Sofie hade åkt "Dragon Challenge" (ytterligare en berg- och dalbana) och sedan inhandlade Sofie de där bönorna i godisaffären (ni vet de där som vissa smakar riktigt äckligt!).
 
Jag ska villigt erkänna att jag, sedan flera år tillbaka, står över en hel del karuseller, klarar inte höjderna, krängandet och svängandet, får både panik och mår dåligt så det är ett lätt val för mig. I början var jag klart nervös även över 2-D, 3-D och 4-D aktiviteterna också men efter att ha provat Spiderman så kunde jag inte låta bli:) Bara "Harry Potter and the Forbidden Journey" fick Per och Sofie prova först ;) men de kom rakt ut och övertygade mig om att den här fick jag bara inte missa! Den var inte ett dugg värre än Spiderman ... sa de och ljög mig rakt upp i ansiktet, men jag är himla glad att de lyckades övertyga mig. Jag blundade bara lite när vi flög över sjön vid Hogwarts och när vi jagade kvicken i Quidditch-matchen ;) Häftigt!


 
 
Naturligtvis kräver dessa dagar massor av energipåfyllning! Jag låter bilderna tala. Det fanns ställen för detsamma var du än vände dig. Och efter varje attraktion slussades du ut i temats souvenirbutik. Kommersiellt så det förslår, men det är lika bra att vänja sig. Väljer man att åka till Orlando, gå i parker och shoppa på outlet - då är det kommersiellt. Det är bara att kapitulera och ställa sig i kö. Och på tal om köer, vilka långa rader och enorm plats det fanns för oändliga köer! Vi kunde bara konstatera att vi var där i en bra säsong, med kötider på mellan 5 och 20 minuter, någon enstaka gång 30 minuter. Törs inte ens tänka på hur länge man måste köa under högsäsong.

 
Som om vi inte fått nog av intryck under dagen tog vi bilen till Buffalo Wild Wings för kvällsmat och sedan promenad i Downtown Disney. Jag måste skicka ut en varning! Äter ni kycklingvingar på det stället så håll er till okryddade, de är säkert starka nog! Jag valde mild och kunde knappt få ner dem och då tycker jag ändå att jag kan klara en viss hetta på kryddningen! Det fanns väl ungefär 15 starkare kryddningar att få, jag bara undrar ...

 
Eftersom vi redan hemifrån bestämt oss för att satsa på Universal Studios istället för hela Disney World tog vi fasta på tipset att åka till Downtown Disney för att få lite av den känslan också. Här kostar det inget att promenera en runda, det finns inga attraktioner bara en massa butiker och en del matställen. 

 
Till och med Lego firns numera representerat här! Vilket eldorado för den legobitsälskande, det fanns alla färger och storlekar du kunde tänka dig. Nu har vi ju kommit över den här perioden i livet, men kul att strosa runt där.
 
 
Lite mör kände man sig allt på morgonen, när det var dags för nästa etapp av Universal. Nu intar vi en något mer moderat frukost med bröd, mjukost, melon, te och juice intagen på hotellrummet. Skönt med kyl på rummet och att inte överdosera med pannkakor och annat onyttigt varje morgon.

 
Redo för nya attraktioner, fotostunder för mig när Per och Sofie åkte de mest otänkbara berg- och dalbanor du kan föreställa dig och ännu fler 3-D och 4-D attraktioner som Shrek, Despicable Me Minion Mayhem, Transormers och Terminator. Här fanns också en del äldre attraktioner kvar, som hade ganska långa köer men som blev lite av en besvikelse efter att ha tagit oss genom en tornado och en tunnelbaneolycka. Men samtidigt visar det den enorma utveckling filmtekniken har haft. 
Trötta och nöjda lämnade vi parken efter att mörkret fallit även den här dagen. Det har varit riktigt varmt och soligt så vi har varit noga med att få i oss ordentligt med vätska. Solen har bränt på våra bleka kroppar, men även där hade vi tänkt oss för och tagit med solskydd. Lite ömma i lederna och en anings frusna när kvällen kom hoppade vi i hotellets utomhusjacuzzi - härligt!
 
Orkar ni med sista dagen i Orlando? Ja vi kör den också idag:)
 
 
Det blev Sea World ändå. Vi hade diskuterat fram och tillbaka hemma, fått en del rekommendationer att inte missa den här parken. Sofie hade dock sett en film om hur de fångar delfiner som säljs till parker av det här slaget och det var ingen positiv film berättade hon. Vi hade blandade känslor, det är ändå djur som tränas för att underhålla människor - det är imponerande men känns vemodigt. Djuren ser välmående ut och man vill ju tro att de har det bra, men återigen spelar det kommersiella över. Det är väldigt intressant att få se djur som du kanske aldrig skulle fått se annars, men det är ändå djur i fångenskap. Jag är väldigt kluven, det sker forskning och räddningsaktioner från parker men du vet ju aldrig riktigt vilka som är helt igenom seriösa och vilka som inte är det.
 
Till vår stora besvikelse var späckhuggarshowen inte igång, den som skulle vara det mest spektakulära! Men biljetterna var inskaffade och vi fick ändå möta de här imponerande djuren, men i en mindre presentation. Den stora bassängen är under renovering och djuren har sin viloperiod från större uppvisningar. Delfinerna var däremot i full gång, precis som sjölejonen. Men jag kan redan nu berätta att det kommer en annan upplevelse som slår detta med hästlängder! Håll ut, i del 3 får ni reda på vad:)
 
Ha en riktigt fin lördag, alla fina!
 

7 kommentarer:

 1. Fullmatat inlägg!! Orlando har massor av spännande att erbjuda. Cape Canaveral Kennedy Space Center skulle jag verkligen vilja besöka! Universal - anytime! Är barnsligt förtjust i den parken. Sea World är också fint. Såg en film om hur späckhuggare fångas för att tillbringa sitt liv i dessa bassänger…det gav ingen bra känsla, mycket vemodigt som du skriver. Hoppas också att de blir väl omhändertagna.

  Del 3 - bring it on!

  KRAM

  SvaraRadera
 2. Vilken resa ni verkar ha haft! Underbart!
  Kram Sara

  SvaraRadera
 3. Åh Florida! Härligt! Ett drömresemål som jag hoppas kunna besöka i framtiden...underbara bilder och det känns verkligen som jag varit där! Tack!
  Ha en skön helg nu...
  Varm kram Titti

  SvaraRadera
 4. Oj men vilken fantastisk resa!! Vilken upplevelse att vara med om allt detta!!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 5. Vilken fantastisk resa ni verkar ha varit på. Förstår att det tar lite tid att landa efter sådana upplevelser.
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 6. Nu blir jag ännu mer sugen att åka dit igen. Kul att följa din resa. Ha en fin söndag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 7. Which is better Coke or Pepsi?
  ANSWER THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz