fredag, februari 01, 2013

Energikick

 
Baka fröknäcke (bilden) och morgondagens "tårta" ger mig energi. Ni som varit med här ett tag vet ju att stå där i köket och greja ger mig energi. Att få använda den gamla plåtburken jag fått av mamma ger mig glädje. Den platsar fint i vårt moderna kök och påminner om att gamla saker också kan vara fina och användbara.
 
Tack Kikki, för receptet på fröknäcke! Jag utvecklade nästan ett litet beroende under julen, när jag bakade det för första gången:) Och med ditt tips om färskost med basilika är man snudd på i himmelriket! För mig blir det perfekt och nyttigt substitut för de onyttiga ostbågarna jag är så svag för till fredagsmys. Jag tar mig friheten att ge recepten här:
 
Fröknäcke (godare än godis)
 
0,5 dl linfrö, 0,5 dl sesamfrö, 0,25 dl pumpakärnor, 0,75 dl solroskärnor, 2 dl majsmjöl, 1 krm salt, 0,5 dl olivolja och 2,5 dl vatten, flingsalt
 
Värm ugnen till 150 grader. Bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör till en jämn gröt. Blir det för hårt, tillsätt lite vatten. Bred ut smeten på bakplåtspappret, ända ut i kanterna. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 70 minuter. Låt kallna helt. Bryt i bitar.
 
Färskost med basilika
 
En stor burk Philadelphiaost 300 g mixas med en kruka färsk basilika och lite nymalet salt. Här jag prövat mig fram efter muntligt tips från min väninna. Supergott!
 
Om någon undrar, så är anledningen till tårtbak att vår dotters 18-årsdag ska firas med släkten imorgon. Helt galet vad tiden går fort, nyss var hon en liten lintott som tultade runt och lekte med Lego och Barbie och nu är vi helt plötsligt tre vuxna i familjen!
 
Den här veckan har det verkligen varit fullt upp och det känns som om tiden har sprungit iväg något alldeles förfärligt ... redan 1 februari idag! Men det har också varit en mysig vecka, med familjefirande av dottern i onsdags då vi åt på restaurang och sedan följde dottern till tåget för att hon skulle få en stund med kompisar på pub och känna av att hon faktiskt är 18:). Mannen och jag roade oss med bio och hämtade sen henne, vi släpper inte helt och hållet och det var skoldag efteråt;) Men oj vad trötta vi var allihop igår!
 
Mysigt har det också varit för att fina vänner har hört av sig:) Vi får besök nästa weekend av våra goa vänner som tar lite paus från lantbruket, besöker Milamässan och oss. Ska bli så roligt att få rå om dem ett par dagar! Ett brev i postlådan från en kär bloggsyster, tack Lotta, du förgyllde min "trötta" torsdag:) Och så ett brev till, tidigare i veckan, samt en liten burk ljuvlig, hemgjord 100 % naturlig ansiktskräm från en annan fin vän! Vilken vecka! Vilka energikickar! Vilka fantastiska människor jag har runt om mig! Ni ger mig sådan energi och jag hoppas att jag på något sätt kan återgälda:) Få visa hur mycket det betyder för mig att få ha er vänskap i mitt liv.
 
Nu är det slut på pausandet och åter till städningen. Men jag ska sätta på radion och dammsuga i takt till musiken, bädda om med nytvättade lakan och sedan belöna mig själv med ett härligt fotbad. Fortsätta med små energikickar, som till exempel att fixa lite fint här hemma och känna den härliga känslan när man prickar av ytterligare en sak på att-göra-listan:)
 
Ha en suveränt skön fredag, söta vänner:)

3 kommentarer:

  1. Mumsigt! Jag har tänkt baka fröknäcke länge men det verkar aldrig bli av. Kanske ska ge mig på det idag om lille snorkillen tillåter. Basilikaosten lät god men jag tar nog och blandar med keso istället för jag tror inte jag får äta färskost. Perfekt snacks till melodifestivalen ikväll.

    Ha en skön helg. kram

    SvaraRadera
  2. 18 år det är stort, minns hur det var när sonen fyllde. Tiden går så otroligt snabbt.
    Fröknäckereceptet ska jag testa idag, verkar så gott och jag kan tänka mig att färskost passar bra till.
    Hoppas nu att ni får en fantastisk helg.

    Kram
    Anette

    SvaraRadera
  3. Jag kan riktigt se dig stå där i köket och baka och njuta av livet Suz. I ditt rätta element. Jag hoppas att du har haft en bra dag i köket. :)

    Ett stort grattis till dottern! Hoppas att hon får en härlig dag och blir firad med pompa och ståt. :)

    Ja, tänk vad tiden går fort. Det var ju nyss de var små och kröp upp i famnen. Men nog är det härligt att få vara med på deras resa alltid och få vara så där galet stolt så att mammahjärtat nästan spricker.

    Tack själv för att du är du Suz.♥

    Njut av er helg och ha det gott!

    Kram Lotta

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz