söndag, maj 01, 2016

Söndag, maj och improvisera

 
Välkommen säger vi till månaden maj och må du hålla lite jämnare vårväder än vad april lyckades göra! Det har ju faktiskt börjat ganska hyfsat, även om vi fick lite regn nu i eftermiddag. Jag hann precis klippa gräset så det smakade ju extra bra med en fika i uterummet efter det:)
 
Och nu fullkomligt exploderar det i trädgården. Kungsängsliljan har slagit ut och lika glad blir jag varje år som den kikar fram. När jag for runt med gräsklipparen såg jag att plommonträdet har börjat blomma och snart kikar säkert även både körsbärs- och äppleblommorna fram. Ljuvliga årstid, jag kan bara njuta.

 
Och njutit har vi även gjort av den här lilla godsaken som jag improviserade fram igår. Bild på både Instagram och Facebook gjorde att recept efterfrågades. Hm, nu blir det ju lite trixigt eftersom jag bara hade i lite på måfå efter eget huvud. Men vi gör väl ett försök:
 
Vårens första rabarberpaj
 
Till en liten form på knappt 20 cm
 
Pajdeg:
Mandelmjöl ca 1 dl
Havremjöl ca 0,5 dl
Havregryn ca 1 dl
Stevia strö efter smak, använd vilket sötningsmedel du vill
Vaniljsocker 1 tsk minst
Smör/rapsolja flytande ca 0,5 dl
 
Fyllning:
Rabarber 2 stjälkar
Potatismjöl
Farinsocker
 
Crunch:
Hasselnötter, valnötter eller andra nötter efter tycke och smak ca en handfull
Havregryn ca 0,5 dl
Mandelmjöl lite så att det binder ihop
Farinsocker eller annat sötningsmedel efter smak
Hacka choklad efter tycke och smak
En aningens smör/rapsolja
 
Rör ihop allt så att det blir en pajdeg som går att trycka ut i den lilla formen. Eftersom jag, som sagt, improviserade i all hast så har jag inte full koll på om måtten stämmer exakt. Degen ska bli hanterbar, gå ihop och vara lätt att trycka ut i formen.
 
Skiva sedan två stjälkar rabarber fint och lägg dem i formen. Strö över lite potatismjöl och farinsocker (eller annat sötningsmedel) efter smak.
 
Hacka nötter och choklad, blanda med havregryn, mandelmjöl, farinsocker och smör/rapsolja till en Crunch att strö över rabarbern. Avsluta med att ringla lite sirap (agave sirap om du föredrar det) över hela härligheten innan du skjutsar in den i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Håll koll så att inte nötterna bränns vid.
 
Det går alldeles säkert att använda vilka mjölsorter du vill och byta ut havregrynen mot kanske dinkel eller andra flingor eller bara köra med en blandning av nötter. Allt efter både tycke och smak och vad du tål. Se mitt recept som en vägledning eller inspiration att våga prova dig fram. Ibland blir det toppen och andra gånger får vi dränka skapelsen i glass ;) Lycka till!
 
Lånad från Pinterest
 
Här hemma går det framåt med renoveringen, mannen min sliter på och just nu kan jag mest bidra med att försöka serva med annat som behövs i vardagen. Som att bidra med måltider och ta hand lite om trädgården. Små steg varje dag.
Dottern ska fortsätta med nästa fas i sitt "hälsoprogram" och jag tänkte att vi hänger på en smula. I pajen ovan har jag bytt ut vetemjöl mot andra sorter, dragit ner mycket på vanligt socker och tar första steget mot lite hälsosammare fikastunder. Små steg varje dag.
 
Tänker fortsätta med de här små stegen genom hela maj så får vi hur långt jag kommer:)
 
Ha en fin start på maj<3

4 kommentarer:

  1. Jag brukar göra Bindefelds paj, men den här lät inte så dum. Den går jag prova någon dag. Kram Anita

    SvaraRadera
  2. Den lät smaskig! Visst är de vackra de där liljorna.
    Önskar dig en fortsatt fin majmånad.
    Kramen
    Pia

    SvaraRadera
  3. Hej vännen!
    Ja,vilken fantastisk start på månaden maj vi har fått. :) Idag har jag tillbringat hela dagen i köksträdgården och vem hade för några dagar sedan kunnat tro att det skulle vara möjligt att vandra runt med sandaler och bara ben i början av maj. Härligt!:)
    Mmm, så gott med rabarberpaj! Här går vi och kastar lystna blickar på rabarbern som växer så att det knakar.Snart är det dags för årets första rabarberpaj och vi längtar. :)

    Lycka till med renovering (vad duktiga ni är) och både små och stora steg. Krama om familjen från oss. Hoppas vi kan få till en lite träff snart.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Fullkomligt älskar rabarber! Det är det jag saknar mest från bår trädgård vi hade en gång. Har testat att odla i kruka men det funkade inte. Så nu shoppar jag rabarber på ICA istället, inte riktigt samma sak!

    Jag tänkte ta upp mitt bloggande igen, roligt att se att du är kvar! :)

    Kram kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz