måndag, december 19, 2011

Att äga en skatt

Gammal, väl använd kokbok

I min ägo har hamnat en jättegammal kokbok från släkten. Den är tryckt 1919 och man måste verkligen hantera den med varsam hand! Den har tidigare ägts av min farmor och hennes mor och i den hittar jag kakor som jag blir nostalgisk av. Bland annat finns det en kaka som kallas Judebröd och de hade jag tänkt ge mig på att få till en plåt eller två av i år. Det finns till och med en speciell form till denna kaka och om jag bara lyckas ska ni få se bild av dem snart.

Farmor hade alltid dessa till jul och varje år har jag tänkt att nu, nu ska jag baka dessa. Men tiden har inte räckt till förut. Det här blir faktiskt den kaka jag prioriterar nu, sen får vi se. Tror att saffransskorporna också får förtur, de är goda långt efter jul och väldigt trevliga som något lite gott att tugga på till kvällsteet.

Dessutom vet jag att min mamma har både mandelmusslor, struvor och hennes vansinnigt goda mjuka pepparkaka som väntar på att få komma hem till oss:) Så pepparkakorna ligger lite risigt till, jag har redan bakat skurna sådana (finns lite kvar) och sen finns det många att köpa i affären! Blir det inga grisar från farmors gamla pepparkaksform i år, så vad händer? Vi överlever och kan precis lika bra äta hjärtan från affären ... med gott samvete!

Men vi får se vad sockerbagaren känner för:)

1 kommentar:

  1. Hej,

    Jag tänkte bara höra om du har fått tag i den speciella formen till Judebröden och i så fall var du hittade den. Verkar mycket svår att få tag i...

    /Anders

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz