fredag, juli 08, 2016

Vadå lagom?

 
Jag vet, det är lite emot mina principer att använda ord i skrift som "vadå", men i detta sammanhang kunde jag inte riktigt låta bli. Det dyker säkert upp både grammatiska grodor och annat här ibland och det överlever vi.
 
Men vi går tillbaka till rubrikens egentliga innebörd i dagens inlägg - varför har vi ordet lagom i svenska språket när ingenting någonsin är just lagom? Vi är väl till och med ensamma om att ha ordet! Lagom är bäst säger vi gärna ... jodå, jag är den förste att instämma i det.
 
Ta vädret till exempel, en midsommar vi kommer minnas länge (precis lika länge som midsommarnatten/morgonen 1994 när vi gick hem från festen som avslutades med en VM-match i fotboll och det var frost på bilrutorna). Men handen på hjärtat, fantastiskt med solsken men vem vill ha så kvav och fuktig värme att vi svettas floder bara genom att finnas till? Var håller du hus - lagom?
 
En vecka senare har vi bjudit in några vänner till grillkväll. Nu ser prognosen betydligt sämre ut men regnet skulle inte komma förrän vi beräknade vara klara med fördrink och själva grillningen. Jag dukade i uterummet för att vara på säkra sidan, jag har ju lärt mig vid det här laget. Vad händer - innan gästerna ens har hunnit innanför dörren så fullkomligt öser det ner, som om himlen formligen öppnat sig. Men vi trotsade och satt under markisen med fördrink och lite tilltugg och mannen min fällde upp parasollen över uteköket. Så lagom - släng dig i väggen!
 
Dottern vår åkte till Rhodos i söndags med sin pojkvän, de rapporterar om 35-gradig värme och skönt poolhäng. Jag hade nog krupit in i skuggan av ett parasoll rätt mycket, men jag är så glad att de har det gott. I måndags morse hade vi 12 grader, hällregn och lokala stormbyar. Jag tände ett värmeljus när jag kom till jobbet och det kändes nästan som höst! Veckan har fortsatt i liknande stil även om det hyfsade till sig igår och solen kikade fram vilket fick temperaturen att öka till hela 18 grader. Men jag var en sväng inom Åbergs trädgård och fick lite medelhavskänsla i deras växthus där det dignade av persikor och vindruvor. Får nog återvända snart och placera mig där med en "gofika" om vädergudarna bestämmer sig för att det här är vårt fortsatta sommarväder. Det gäller ju att göra det bästa av situationen och njuta av vad vi har möjlighet till. I egna uterummet här hemma har vi möblerat om, lite på toppen av all renovering och så;) och där kan vi också hitta plats för njutning när den svenska sommaren bestämmer sig för att strejka. För ordet lagom - det lyser med sin frånvaro.
 
Därför tänker jag inte använda det i min garderob heller! Det råder ett tillstånd av "jag-vet-jag-har-för-många-sjalar" och igår utökades kollektionen med två till. På rea, halva priset, ljuvligt mjuka att svepa om halsen när vi åker på road trips med cabben under semestern. Inte kan man få för många? Lagom antal är väldigt svårdefinierat;)
 
Jag har inga bilder än, men nu är vi klara med golvet på ovanvåningen och allrummet har intagit sin nya form. Mannen min verkar inte heller känna till ordet lagom för han kör så det ryker varje kväll! Igår kom den sista golvplankan på plats och några golvlister, men sen var det fotboll och det var han så värd! Själv tog jag ett massagebad och njöt mycket mer än lagom. Det blir så bra och vi är så himla nöjda med renoveringen, inte ett dugg lagom!
 
Det märks att jag är skrivsugen för nu blir det ett sånt här långt inlägg igen - inget lagom här inte! Men jag ska fortsätta på to-do-listan, har redan prickat av en hel del så dagen ser ut att bli lite lugnare än förra fredagen när jag möjligen tog en något för lång frukost. Men det är ju så svårt att hålla ett lagom tidsperspektiv och jag är nog en ganska duktig tidsoptimist.
 
Nu blir det att leta upp SVT-play och köra igång en SM-match i rullstolstennis för en av spelarna i herrfinalen är en lokal stjärna - stort lycka till önskar vi honom! Mycket, mycket mer än lagom!
 
Så vadå lagom - ha en helt underbar helg
alla fina som kikar in här<3
 


3 kommentarer:

 1. Helt rätt trist, lagom är trist:)! Klart du ska ha massor av sjalar, själv samlar jag ju på skor. Jag gillar när det är FÖR varmt, så svenska sommarn och jag är inte alltid sams - även om jag uppskattar variationen.
  Lycka till med renoveringen!

  SvaraRadera
 2. Sitter och småler. Det är precis som du beskriver det. Lagom är ett korkat ord egentligen. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Hihi du är för kul. Klockrent är ett annat ord. Ha det bäst. Ska bli kul att se förvandlingen efter renoveringen. Kram Kristina

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz