fredag, juni 10, 2016

Sparrisflarn - helgtips!

 
Vill ni göra en festlig förrätt till helgen?
Går lika bra som bufférätt eller drinktilltugg.
Men det senare skulle jag nog göra i mindre storlek,
så att det bara går att stoppa in hela härligheten i munnen på en gång ...
för de smular något alldeles kopiöst!
 
Hemma hos oss gick de verkligen hem och det blir säkerligen repris i sommar!
 
Här kommer recept på frasiga sparrisflarn med fetaost

 
Till 12 flarn behövs:
 
1 paket frysta smördegsplattor, ca 400 g
150 g fetaost
200 g ricotta
1 liten klyfta vitlök, riven
Salt
Nymalen svartpeppar
Ca 12 färska gröna sparrisar
Ägg till pensling
 
Till servering:
Rostade hasselnötter (grovt hackade)
eller solrosfrö
Parmesan
 
 
1. Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smördegsplattorna på ett bakplåtspapper och dela varje platta i tre delar. Skär en ram ca 1 cm in på plattan. Nagga botten med en gaffel, men inte ramen. Smula ner fetaosten i en bunke. Tillsätt ricotta, riven vitlök, salt och svartpeppar. Blanda och lägg på ca 1 msk fyllning på varje smördegsplatta.
 
2. Ansa sparrisen och dela den i lagom stora bitar för att passa på smördegsplattan. Koka bitarna i saltat vatten ca 2 minuter, häll av vattnet och spola dem i kallt vatten. Tryck ner några sparrisar i osten på varje smördegsark. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg.
 
3. Grädda flarnen i mitten av ugnen på 200 grader tills degen blir gyllenbrun, i 15-20 minuter. Låt flarnen svalna och strö hackade nötter eller frön över. Avsluta med lite hyvlad parmesan.
 
Jag fuskade och rostade inte hasselnötterna vilket gick alldeles utmärkt. Kanske provar jag rosta nästa gång, men jag har svårt att tänka mig att det ger någon större dimension eftersom det är så lite nötter som strösslas på.
 
Receptet är hämtat från tidningen Lantliv mat & vin nr 3 2016, som jag fått låna av min mamma som prenumererar på både den och Lantliv. Men här måste jag också tipsa om deras hemsida, där man fritt får inspiration och recept utan att ens vara prenumerant! Så jag bjuder gladeligen på länk dit utan att göra detta i något slags samarbete med dem, klicka här så kan ni själva surfa runt bland godsaker. 
 
Ha nu en riktigt mysig helg!
 
PS. Bilderna här ovan är mina alldeles egna, från förra helgen när vi testade de här godbitarna! Kanske har jag fått lite fotolust tillbaka, ibland har jag kameran i högsta hugg och ibland får den bara vara ifred ... men det känns helt okej eftersom jag bara gör det för skojs skull.


1 kommentar:

  1. BlueHost is ultimately one of the best hosting company with plans for any hosting requirements.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar! Jättekul att du tittade in här hos mig, hoppas du återvänder:) Kram Suz