Svärmors bröd
Här kommer äntligen det utlovade receptet på svärmors goda bröd. Det kräver lite förberedelse, men det är väldigt enkelt och behöver bara planeras.
Dag 1:
2 dl vatten, värmt till 37 grader
25 g jäst
2 dl rågsikt
Blanda/vispa ihop till jämn smet. Använd en hög, rejäl skål för det jäser upp ganska mycket. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 8 timmar.
Dag 2:
3 dl vatten, värmt till 37 grader
1 msk olja
2 tsk salt
4 dl rågsikt
5-7 dl vetemjöl
Blanda vatten och olja med degen från dag 1 och tillsätt saltet. Blanda ner rågsikt och vetemjöl (samt eventuellt rivna morötter efter smak). Ta lite i taget och oftast räcker det med 5 dl vetemjöl.
Låt jäsa i 30 minuter. Mjöla med rågsikt på bordet, vänd upp degen och forma till två bröd. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader och låt en plåt också förvärmas. Dra över bröden på den varma plåten och grädda i 25 minuter.
Penslat med mörk sirap, gör inte om ...
Jag har inte provat med morötter i, men det kan nog också bli gott. Däremot testade jag att pensla ena brödet med mörk sirap sist jag bakade, men det blev ingen höjdare. I och för sig ganska gott, men kladdigt att hålla i och blev lätt mörkt vid själva bakningen.
Jag har också testat att rulla in basilikablad och lite grovt salt, för att få ett gott bröd till soppa. Blev inte alls dumt! Varför inte testa med fetaost och soltorkade tomater ... kör vi på nästa gång:)
Jag penslar gärna med vatten före gräddning, men vet inte om det stod i ursprungsreceptet som svärmor hittat i en tidning.
Bästa tillbehöret - till det mesta!
Sen måste jag också passa på att hylla våra enkla rotfrukter! Mannen min och jag är otroligt förtjusta i denna enkla rätt - ugnsbakade rotfrukter. Skala och skär potatis och morötter, droppa över lite olivolja, salta och repa över lite färsk timjan. In i ugnen på 225 grader, tid varierar beroende på hur du skurit grönsakerna och vilka du använder. För det går ju verkligen att variera i det oändliga! Rotselleri, palsternacka och rödbetor funkar också utmärkt. Och att behålla skalet på potatisen, bara borsta ordentligt och skär i klyftor. Hela vitlöksklyftor med skalet kvar, milt och härligt resultat.
Funkar även som ensamrätt ...
... behöver egentligen varken kött, fisk eller fågel till. Vad sägs istället om en skål tzatziki och du har en perfekt och ganska snabb kvällsrätt att hugga in på. Men vi får passa på när dottern inte är hemma, hon tycker att vi är sååå tråkiga som har potatis så ofta. Och jag får flashbacks sedan min egna ungdom, då jag tyckte precis samma sak. Skillnaden var bara att det oftast stod kokt potatis på menyn hemma hos mina föräldrar. Åh jösses vad jag tyckte det var trist! Tror inte jag kokte potatis på flera år efter det att jag flyttat hemifrån:) Än idag är jag urdålig på detta moment, de tenderar att alltid bli överkokta!
Bull- och bloggtips!
När vi ändå är igång med mat- och baktips kan vi väl lika bra köra ett bloggtips också! En vacker blogg som jag hade tappat bort alldeles. Den finns i min lista över inspirationsbloggar men jag får inte hennes nya länk att fungera i min blogglista, alltså uppdateras den aldrig när det kommer nya inlägg:(
Men häromdagen bakade jag dessa härliga bullar till frukost och då kom jag att tänka på Malin med fina bloggen Life by Mile. Där fann jag receptet för länge sedan, klicka HÄR så kommer du direkt till receptet hos Malin.
Bilderna är från vår söndagsfrukost:)
Glad att jag hittade dit igen, ofta tänkvärda texter som berör och får mig att stanna upp och tänka till lite extra. Som en liten påminnelse till mig att reflektera och inte bara köra på i gamla hjulspår.
Så idag fick ni lite tips av allehanda slag. Och en uppmaning att göra en liten paus i det du håller på med, stanna till och tänk efter - är du där du vill vara, gör du det du vill göra och är du tillfreds med dig själv, är du vän med dig själv?
Ha en fin vecka, ni är bäst!
Så mycket gott du tipsar om. Nu blir jag sugen på frukost. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRadera