torsdag, februari 28, 2013

Bokstäver, ord, meningar ...



tumblr.com
 
Bokrean startade i tisdags ... har det undgått någon? Jag föll för frestelsen igen. Men höll mig ganska lugn ändå. En och annan kokbok, någon feelgoodbok. Ligger här lite feberyr och bläddrar lite förstrött. Inte med samma känsla som när jag är helt frisk. Orken är liksom inte där, men inget gnäll nu - det är bara en simpel släng av det där som alla andra dras med, feber, hosta och ont i kroppen. Te i mängder, soppa och strax ska jag släpa mig bort till kylen och ta lite vindruvor.
 
tumblr.com
 
Skidskytte på tv, halvsov till Eat, pray and love tidigare idag (lugn, jag har redan sett den en gång!) och kommer på att här är en film till som är bättre än boken (vilket jag mycket sällan tycker). Nu skiner solen underbart fint därute. Jag ställde mig en liten stund i uterumsdörren och lät strålarna värma mina kinder, inget går upp mot de första värmande solstrålarna. Och det härliga ljudet av droppandet från smältande snö!
 
Schas nu, tråkiga influensa eller vad det nu kallas! Jag vill vara frisk som en nötkärna, motionera, jobba, laga god och nyttig mat, sitta med en kopp ute i solen, smida planer för semester, roadtrips, fikabesök och spontanträffar av alla slag. Läsa massor av böcker, skriva långa blogginlägg (vilket jag nästan klarar nu också, bara lite svettig trots att jag ligger i soffan).
 
tumblr.com
 
Visst är det så! Det känns som man måste lämna ett gäng vänner man nyss lärt känna och som man inte alls vill överge redan. Den där känslan som man får ibland, när man säger "vi hörs" och så vet man ändå någonstans långt därinne att så blir det nog inte. Vi vill gärna, men det blir liksom aldrig riktigt av.
 
Dagens bilder har jag lånat från tumblr.com, dottern fick mig att börja kika in där och då ramlade jag över hur många bilder som helst. Jag vet att jag är sent på det, men jag har haft ett litet löjligt krav på mig själv att ha egna bilder. Så behöver det inte vara alltid, en bit på väg mot målet att det ska vara kravlöst i bloggvärlden. Det behöver faktiskt inte ens vara en bild alltid! Kommer att bli några inlägg med lånade bilder nu, det är inte riktigt läge för kameraanvändning just för tillfället. Men om ett par dagar ska jag minsann vara på gång igen!
 
Böcker förgyller livet! Men så är jag en boknörd ...


lördag, februari 23, 2013

Små stunder

Gammalt skrivset, Tutankhamonutställningen
 
Just nu känns det som om jag tar små stunder till allt. Blandar och ger, lite måsten och lite av roligare slaget. Igår blev jag tvungen att ta en liten stund under filten också ... lyssnade på kroppen och lät den få bestämma att det skulle vilas, varmt och med massagekudden vi lånat av mina föräldrar.
 
Sen gick det fint att köra vidare, med städning och tvätt, byta sängkläder, hjälpa dottern med köttfärspaj till knytkalas på gymmet där hon jobbar en kväll i veckan och till sist, men inte minst, jobba med lite hemligheter;) Saker börjar falla på plats och kan jag bara planera min tid effektivt nu och få tekniken att samarbeta med mig, så närmar vi oss sakta men säkert ett avslöjande!
 
Denna dag fyller vi med samvaro, först släkt och sedan vänner, säkerligen en massa god mat och sköna skratt. De där tillfällena som ger glädje, värme och när jag känner närvaro med nuet.
 
Skriva, som också ligger mig varmt om hjärtat, gör jag här på bloggen. Men vem drömmer inte om att få göra ett lite större projekt? Jag gör det i varje fall,  har nog burit den drömmen länge. Någon gång i livet finns det kanske plats för detta också. Jag håller drömmen levande.
 
Önskar er en härlig helg!


tisdag, februari 19, 2013

Vackra saker - saker att använda

 
Jag vill gärna att saker ska ha en funktion, saker som har en plats i vårt hem. Visst finns det en och annan "prydnadssak", om vi nu ska kalla dem det ... det får mig att tänka på porslinsfigurer;) Och inget ont i det, om man gillar sådana. Hos oss passar de inte riktigt in. Och vi har blivit rätt kräsna med åren:)
 
Den lilla figuren ovan kan ändra form. Man kan böja den hit och dit och forma olika figurer, rena meditationen. Vi fick den av mina föräldrar när de varit i Paris förra året. Bra tänkt tycker jag. Inte för att de behöver ha något med sig hem till oss när de varit ute på resa, utan för att den hade en liten tanke. Jag böjer den hit och dit ibland, men den får ofta denna form när jag är klar. Kan inte förklara varför ...
 
 
Det här armbandet hittade jag före jul hos A Mouse In A House och kommer från moshi. Kunde inte låta bli att lägga det i snön för fotografering. En sak till mig själv, som går att använda:) Gillar de olika mönstren och formerna.
 
Funderar ibland på vilka saker jag skulle välja att spara och vilka jag skulle välja att rensa bort, om jag skulle behöva göra en rejäl rensning! Det är svårt, det finns affektionsvärde och användningsområde att ta hänsyn till. Och så är det sakers form och skönhet, det finns ju undantag från regeln om att kunna användas;) Men jag tar det i små portioner, t ex köket när vi renoverade för några år sedan - då rensades det ganska friskt bland inventarierna! Men nya tenderar dyka upp ... när vi egentligen har så att vi klarar oss länge, väldigt länge. Lite prylgalna är vi allt, fastän vi brukar känna oss väldigt nöjda när vi rensat.
 
Inget ska rensas idag:)



måndag, februari 18, 2013

Bläddrar i kokbok

 
Har jag berättat hur svag jag är för kokböcker? Ja, så är det. Hopplöst förlorad om jag hittar en fin och lockande kokbok. Den här gången hittade den till  mig/oss. Våra fina vänner gav oss den i present förra helgen och den är underbart vacker. Fina bilder, goda recept och massor av roliga och intressanta texter om specialiteter i Uppland. Företagsamma människor som skapar fantastiska produkter av det som finns i deras närhet.

 
Så gissa om det blir rundtur i Uppland nästa gång vi hälsar på hos K och R;) Här kan vi proviantera för kompletta måltider och njuta av närproducerat. Jag får nog göra en karta och märka ut favoriterna:)
 
Stort tack till er, K och R, här har jag många högtidsstunder framför mig. Drömmer mig redan iväg till ostproducenter och annat gott. Ett och annat recept måste nog prövas ... det får helt enkelt duga med de råvaror Skåne har att erbjuda också.
 
Ha en fin fortsättning på veckan!
 

Boken heter Lite dyrare mycket bättre mat nära i Uppland och de som satt ihop denna fina skapelse heter Martin Andersson, Alec Giacomini, Anders Melldén och Peter Assarsson.

söndag, februari 17, 2013

Catch up

 
Baka bröd, ett utmärkt sätt att komma ikapp! Spelar ingen roll att det är lite halvfusk, med mix för Grekiskt lantbröd. Det blir gott, bara att tillsätta jäst och vatten, knåda, jäsa och baka ut. Processen som ger mig lugn. Resultatet är oslagbart, en varm skiva nybakt bröd med lite smör! Och inte blev det fel till de vinkokta musslorna igår kväll heller:) Kan tänka mig en skiva nu också, med en stor kopp te till.
 
Komma ikapp är inte så mycket praktiska saker, det är mest i mitt huvud. Det är så mycket tankar, idéer, funderingar, slingriga vägar till beslut och resultat som tar plats där. Men saker och ting faller sakta på plats, jag måste bara ha lite tålamod och inte vara så velig;)
 
Så är det där med avkoppling. De viktiga pauserna i tillvaron. När jag samlar energi. Jag tar en stund med bloggen idag. Den som har fått stå vid sidan av ett litet tag, men som jag inte ska ha dåligt samvete över. Det skrev jag till Nettan igår och det ska jag försöka leva efter också!
 
Komma ikapp också hos er, alla fina bloggvänner därute! Kanske blir det bara en liten hälsning. Kanske flödar orden över. Oavsett, det blir en rolig stund:)
 
Och så ett halvt öga på tv'n, för att se hur det går för våra alpina åkare och skidskyttar.
 
Glömmer inte heller bort att njuta av den vackra buketten jag fick av mannen i torsdags<3
 
 
Ha en fortsatt skön söndag!



torsdag, februari 14, 2013

Varma hjärtekramar

 
Skickar många varma hjärtekramar till alla mina vänner idag! Ja, det vill jag egentligen göra varje dag. Så det är bra när det finns en liten notering i kalendern att idag är det minsann Alla Hjärtans dag. Men alla dagar borde väl vara lika ... att tänka lite extra på varandra. Ta hand om oss, vara snälla både mot oss själva och andra. Borde det inte vara en självklarhet?
 
Så nu kör vi - kramar varje dag!
 


tisdag, februari 12, 2013

Massor av intryck

 
Många intryck kan klämmas in på en och samma helg!
Milamässa, Tutankhamon, Emporia, god mat och framför allt - härliga vänner:)
 
 
K och jag blev fullproppade med kulturhistoria ...
 
 
 
... rörande överens om att vi inte kommer ihåg hälften av all information som bjöds i lurarna man lånade under hela besöket, men väldigt intressant var det. Och vi vidgade våra vyer lite.
 
 
På lördagen tog vi en promenad i vår vackra by och drog oss faktiskt ut på kyrkogården. Där gick vi och funderade på människors historia, gamla gravstenar som gav oss bara ett uns av information. Vi har fått en massa snö igen och det kan ju aldrig bestämma sig om det ska frysa eller töa, typiskt skånskt och får mig att längta söderut. De här första månaderna på året och jag kommer inte riktigt överens. Det är nu jag skulle kunna gå i ide totalt!
 
 
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om vår helg tillsammans med vännerna, men tiden och skrivarlusten finns inte helt och hållet. Lusten överhuvudtaget faktiskt. Men det går snabbt över, jag tänker inte sjunka ner i vinterdepp. Så onödigt att hänga upp sig på vädret, men lite ont i nacken får mig att känna mig lite ruggig och nu måste jag dessutom sätta mig i bilen för att hämta hem dottern från dansen. Inte helt sugen på att ge mig ut på vintervägarna, men har man lovat så har man.
 
Tack för era fina hälsningar, här och på mailen:)
Vi hörs senare i veckan!
 
 
 
 
 


torsdag, februari 07, 2013

Have a nice weekend:)

 
Kikar bara in som hastigast för att önska er en riktigt trevlig helg! Imorgon landar våra kompisar på Sturup och sen kommer helgen att ägnas åt att umgås och äta gott. Gå på mässa och Tutankhamon, en liten sväng på Emporia och sen får vi väl väga upp detta med lite skogspromenad och sköna stunder i soffan med eld i spisen. Vi hoppas på att Skåne visar sig från den vackra sidan i helgen:)
 
Ha en riktigt mysig helg, så hörs vi igen nästa vecka!


onsdag, februari 06, 2013

Mitt-i -veckan-check

 
Hej vänner! Redan onsdag och halvvägs in i veckan. Ruggugglan sitter kvar lite i huvudet, men något motionsliknande har inträffat de här dagarna. I måndags blev det inte riktigt som tänkt dock, saknad sladd gjorde det svårt att få igång dvd så det blev lite yogarörelser istället. Men igår blev det ett pass på crosstrainern till Gilmore Girls. Det går liksom lite lättare när jag får titta på tv samtidigt, tiden går fortare och jag glömmer att det är lite jobbigt att bli svettig:)
 
Idag tog ruggugglan över helt och jag tog tag i lite tvätt och matplanering istället, så nu är inköpslistan klar för morgondagens tur till mataffären. Städning och lite bakning står på schemat efter jobbet, så torsdagen är räddad. Litet pass på crosstrainern kan möjligen klämmas in, hoppas det. Lovar mig själv det. Och så ska vi ställa iordning extra sovplatser till våra goa vänner som besöker oss i helgen:) Ser så fram emot att få ha dem här! Äta lite gott, umgås, prata ikapp;) och så ska det ju förstås avläggas besök på Milamässa. Jag tror bestämt att jag står över detta och rekar lite på Emporia i väntan på att K tröttnar på kossorna och lämnar kvar mannen på mässan för att gå på Tutankhamun med mig istället:) Sen möter mannen min upp för lite mat innan vi styr färden ut på landet igen.
 
Och på tal om helgbegivenheter, förra helgen firade vi ju dotterns 18-årsdag med släkten. Det hela avlöpte lugnt och jag tror alla var nöjda och glada;) Hon blev grymt bortskämd med presenter, men det är väl precis så det ska vara. Lite konstigt känns det ändå, att ha en vuxen person till i hemmet. Hon kommer ju ändå alltid att vara vårt barn! Att vaka över, beskydda, men ändå släppa fri att pröva sina egna vingar. Det är en svår balansgång det där. Och lika svårt är det för henne, att vara vuxen men ändå ha så mycket kvar att lära, så många situationer att behöva en axel att luta sig mot, att vilja ha all frihet i världen men ändå regler att hålla sig till. Och så ska vi få det hela att gå ihop utan att ryka ihop med våra starka viljor. Ibland går det alldeles utmärkt och ibland slår det gnistor ... men det är nog som det ska vara. För vi står alltid där till slut, kramar om varandra och visar att vad som än händer är det kärlek. Den kärlek som står orubblig mellan föräldrar och barn.
 
Har lite dåligt samvete för att jag inte lämnat så mycket kommentarer hos er på senaste tiden, men borstar det av mig och inser att det är just så det får bli emellanåt. Jag hälsar till er alla här, ni ska veta att jag kikar in då och då och håller koll på er;) Ni är ju en så stor inspirationskälla för mig, som en fikastund med vänner, som ett brev på posten, som en lysande sol när himlen varit grå alldeles för länge! Utan er hade jag inte fortsatt blogga.
 
Ha det riktigt bra, så hörs vi snart igen!
 



måndag, februari 04, 2013

Måndagskänslor

 
 
Sitter här och dricker te, stora koppar! Planeringslistorna är framme. Tvättmaskinen låter ute i tvättstugan. Jobbet är avklarat för dagen, nåja det som är förlagt utanför hemmet i varje fall. För en stund sedan var himlen alldeles gråmulen, snöblandat regn kom nästan lite på tvären men nu försöker solen titta fram. Ger mig lite hopp om bättre väder. Såhär första dagen på en ny vecka, med riktig måndagskänsla. Tung i kroppen, tung i huvudet och allmänt glåmig. Rugguggla är jag idag.
 
Men slut med gnäll nu! Det är bara att skärpa till sig.
 
Fram med crosstrainer, på med träningskläder, i med dvd och kör igång! Solen var inte framme så länge, så inomhusträning känns välkommet. Och nu får det verkligen vara slut med att vara en soffpotatis. Jag blir verkligen så sur på mig själv, kan inte skylla på någon annan (tyvärr;)) och har blivit expert på att skjuta upp det som min kropp behöver allra mest - motion, röra sig lite längre stunder i taget, yoga och vatten - massor av vatten!
 
Det finns mycket som jag vill ska få plats i vardagen, men med rätt planering går det. Jag gillar ju planering och om jag är effektiv kommer det finnas tid både för lugna stunder med te och lite bloggande eller en god bok, måsten, framtidsplaner och andra vill-göra-saker samt motion. För att jag ska må riktigt bra måste det finnas balans mellan måsten, energigivande saker och avslappnande stunder.
 
Gör jag inte måstena blir jag stressad och får dåligt samvete. Får jag inte in energigivande saker tappar jag lusten och får jag inte slappa lite emellanåt blir jag sur. Men att bara göra antingen måste-saker, ha energikickar eller slappa funkar inte heller ... det är den där viktiga balansen som är så viktig. Och jag tycker jag har haft fullt upp med alla bitarna en lång period, men ändå inte mått riktigt bra i kroppen - därför att jag totalt ignorerat den viktiga motionen. En promenad då och då när andan fallit på och vädret känts ok, men inte mer. Alldeles på tok för lite! Och det visar sig både med ont i kroppen och en garderob som krympt mina kläder:(
 
Så nu, kära vänner, är det dags för mig att sluta skylla på tid och värk och annat. Dygnet har 24 timmar. Med rätt fördelning finns det tid för allt jag vill, måste och behöver göra - någon eller några gånger i veckan. Det ska in i almanackan nu. Rubbet!
 
Och det ska bli blanka luckor också i almanackan. Så att det går både att improvisera och planera om, utan att någon prioriterad uppgift ska behöva ge vika. Så det så!
 
Och ni får gärna höra av er och fråga hur det går:)
 
Bättre sent än aldrig!


fredag, februari 01, 2013

Energikick

 
Baka fröknäcke (bilden) och morgondagens "tårta" ger mig energi. Ni som varit med här ett tag vet ju att stå där i köket och greja ger mig energi. Att få använda den gamla plåtburken jag fått av mamma ger mig glädje. Den platsar fint i vårt moderna kök och påminner om att gamla saker också kan vara fina och användbara.
 
Tack Kikki, för receptet på fröknäcke! Jag utvecklade nästan ett litet beroende under julen, när jag bakade det för första gången:) Och med ditt tips om färskost med basilika är man snudd på i himmelriket! För mig blir det perfekt och nyttigt substitut för de onyttiga ostbågarna jag är så svag för till fredagsmys. Jag tar mig friheten att ge recepten här:
 
Fröknäcke (godare än godis)
 
0,5 dl linfrö, 0,5 dl sesamfrö, 0,25 dl pumpakärnor, 0,75 dl solroskärnor, 2 dl majsmjöl, 1 krm salt, 0,5 dl olivolja och 2,5 dl vatten, flingsalt
 
Värm ugnen till 150 grader. Bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör till en jämn gröt. Blir det för hårt, tillsätt lite vatten. Bred ut smeten på bakplåtspappret, ända ut i kanterna. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 70 minuter. Låt kallna helt. Bryt i bitar.
 
Färskost med basilika
 
En stor burk Philadelphiaost 300 g mixas med en kruka färsk basilika och lite nymalet salt. Här jag prövat mig fram efter muntligt tips från min väninna. Supergott!
 
Om någon undrar, så är anledningen till tårtbak att vår dotters 18-årsdag ska firas med släkten imorgon. Helt galet vad tiden går fort, nyss var hon en liten lintott som tultade runt och lekte med Lego och Barbie och nu är vi helt plötsligt tre vuxna i familjen!
 
Den här veckan har det verkligen varit fullt upp och det känns som om tiden har sprungit iväg något alldeles förfärligt ... redan 1 februari idag! Men det har också varit en mysig vecka, med familjefirande av dottern i onsdags då vi åt på restaurang och sedan följde dottern till tåget för att hon skulle få en stund med kompisar på pub och känna av att hon faktiskt är 18:). Mannen och jag roade oss med bio och hämtade sen henne, vi släpper inte helt och hållet och det var skoldag efteråt;) Men oj vad trötta vi var allihop igår!
 
Mysigt har det också varit för att fina vänner har hört av sig:) Vi får besök nästa weekend av våra goa vänner som tar lite paus från lantbruket, besöker Milamässan och oss. Ska bli så roligt att få rå om dem ett par dagar! Ett brev i postlådan från en kär bloggsyster, tack Lotta, du förgyllde min "trötta" torsdag:) Och så ett brev till, tidigare i veckan, samt en liten burk ljuvlig, hemgjord 100 % naturlig ansiktskräm från en annan fin vän! Vilken vecka! Vilka energikickar! Vilka fantastiska människor jag har runt om mig! Ni ger mig sådan energi och jag hoppas att jag på något sätt kan återgälda:) Få visa hur mycket det betyder för mig att få ha er vänskap i mitt liv.
 
Nu är det slut på pausandet och åter till städningen. Men jag ska sätta på radion och dammsuga i takt till musiken, bädda om med nytvättade lakan och sedan belöna mig själv med ett härligt fotbad. Fortsätta med små energikickar, som till exempel att fixa lite fint här hemma och känna den härliga känslan när man prickar av ytterligare en sak på att-göra-listan:)
 
Ha en suveränt skön fredag, söta vänner:)